Donma Ve Sıcak Carpmasında İlk Yardım, Yanıklarda İlk Yardım Nasıl Uygulanır?
Yanıklar ozellikle evde sıkca rastlanılan yara tiplerinden biridir. Yanıklar sonucunda tedavisi zor olan işlev ya da goruntuyu bozan izler kişiler uzerinde kalabilmektedir.
Mutfaktaki ocak ya da diğer ısı kaynakları ve ısıtıcılar, utu, sıcak tencere veya kızartma tavası gibi aşırı sıcak nesneler, kaynayan sıvılar, kimyasal maddeler, radyasyon ve elektrik gibi nedenler gunluk hayatımızda farkına varmadan yanmaya neden olan sebepler arasındadır.
Yanık Belirtileri Nelerdir?
Kızarıklık: yanıktan etkilenmiş olan deride hemen gorulurler.
İci Su Dolu Kabarcık: Bazı yanık durumlarında kabarcıkların icleri saydam bir sıvı ile dolu olur.
Karbonlaşma: derin olan yanıklarda derinin rengi koyu kahverengi ya da siyaha yakın olan bir renk alır.
Ağrı: Kişide ağrı hisse genel olarak tum yanıklarda gorulmektedir. Fakat derin yanıklar yuzeysel yanıklara gore cok daha az ağrılı olurlar cunku kişideki sinir ucları yanık derin olduğu icin harap olmuş bir haldedir. Yanıklarda yanık yuzeyi arttıkca sıvı kaybı da artar ve bu yuzden kişi cok kısa bir surede şoka girebilir.
Yanık Dereceleri Ve Ayırıcı Belirtileri Nelerdir?
• Birinci dereceden yanıklarda şişlik kızarıklık ve ağrı gorulur.
• İkinci derecede yanıklarda ici su dolu olan kabarcıklar ve ağrı gorulur.
• Ucuncu derece yanıklarda ağrı hissinden yoksunluk ile siyah sınırları olan kabuklar gorulur.
Unutmayın!
Evdeki elektriğe nazaran yuksek gerilim hatlarında elektrik cok daha fazladır ve eğer kişi yuksek gerilim kabloları ile temas halinde ise kesinlikle yalıtkan olan bir cisim ile dahi kişiye dokunmayınız.
Kaynak:ipuclarım
Donma Ve Sıcak Carpmasında İlk Yardım, Yanıklarda İlk Yardım Nasıl Uygulanır?
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Donma Ve Sıcak Carpmasında İlk Yardım, Yanıklarda İlk Yardım Nasıl Uygulanır?