Deriye Ve Goze Yabancı Cisim Kacması Ya Da Batması Durumunda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Deriye Ve Goze Yabancı Cisim Kacması Ya Da Batması Durumunda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
-
19-09-2022, 11:14:22
Vucuda yabancı cisim batması ya da kacması cok sık rastlanılan bir durumdur. Yabancı cisimler deriye kolaylıkla batabilmekte ve ya kulak yada burun gibi vucut boşluklarına metal parcaları, toz, toprak, tahta kıymıkları yada kucuk cam kırıkları girebilmektedir.
Bu gibi durumlar pek onem taşıyan durumlar değildir. Fakat kişiye verdiği rahatsızlık ile enfeksiyon taşıma riski yuzunden bu gibi durumlarda ne yapılması gerektiğini bilmek oldukca faydalıdır.
Derideki Yabancı Cisim
Yabancı cisimlerin en sık rastlanıldığı yer ellerimizdir. Bilhassa cocuklarda deriye kucuk taşlar yada toprak parcaları girmesi durumu cok fazla gorulur. Bu gibi durumlarda yabancı cisimler temiz olmadıkları icin enfeksiyon riski her zaman goz onunde bulundurulmalıdır.
Deriye Yabancı Cisim Batması Durumunda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
• Kişinin vucuduna saplanmış olan cisimler cıkartılmaya calışılmaz, cismin derinliği ve yonu değişmeyecek şekilde simit sargı bezi ile sabitlenir.
• Yaralı olan bolge sabun ve su yardımı ile yıkanır.
• Uzeri temiz bir bez ile kapatılır.
• Eğer kişide kanama var ise durdurulur.
• Kişi en yakın sağlık kuruluşuna doğru yonlendirilir.
• Eğer gerekli ise 112 acil servis aranır.
• Kişi tetanoz tehlikesine karşı uyarılır.
Goze Yabancı Cisim Batması Durumunda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
• Yaralı olan kişiye gozunu kırpıştırması soylenir ve yabancı cismin gozun alt kısmına gecmesi sağlanarak cismin cıkartılması kolaylaştırılır.
• Kişinin durumu duzelmedi ise daha aydınlık bir odaya gecmesi ve bir sandalyeye oturması sağlanır. Daha sonra kişinin başı hafifce arkaya doğru eğilir.
• Kişinin alt goz kapağı aşağı doğru cekilir ve kişin yukarı doğru bakması istenerek alt goz kapağındaki cisim gorulmeye calışılır.
• Daha sonra yabancı cisim temiz bir bez yada mendil parcası ile alınır.
• Yabancı cisim alt goz kapağında gorulmuyor ise ust goz kapağına bakılır.
• Eğer kişi hala rahatsızlık duyuyor ise goz temiz bir bez yada mendil ile kapatılıp goz hekimi olan bir sağlık kuruluşuna hasta goturulur.
Unutmayın!
• Goze batan yabancı cisimler asla sivri ve sert bir alet kullanılmaz.
• Yabancı cisim goz bebeğinde ya da gozun renkli kısmında ise kesinlikle yabancı cisme dokunulmaz ve hemen bir goz hekimine yada goz hekimi bulunan bir sağlık kuruluşuna hasta yada yaralı olan kişi goturulur.
• Kişini yaralı olan gozu ovuşturması engellenir.
• Kişiyi sağlık kuruluşuna gotururken kişinin her iki gozu de kapatılır.