Benler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Benler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
-
19-09-2022, 11:13:30
Benler cildinizde beliren kucuk lekelerdir. Onlar oldukca yaygındır ve cocukluk veya ergenlik yılları boyunca duzenli olarak gorulurler. Benler deri pigmentini uretmekten sorumlu, melanosit olarak bilinen hucrelerin eylemi sonucu oluşmaktadır. Bunlar aynı zamanda doğum lekeleri olarak da bilinirler ve duz veya şişkin, puruzsuz veya puruzlu gibi farklı şekillere sahip olabilirler. Renkleri de farklılık gosterebilir ve kahverengi veya siyah olabilirler. Bazen cildinizle aynı renge dahi sahip olabilirler.
Coğu ben tehlikeli değildir ve bunları aldırmaya gerek yoktur. Bazı insanlarda daha fazla gorulseler de hemen hemen herkes bene sahiptir.
Ancak, bir ben renk, boyut veya şekil değiştirdiğinde veya bir yanma, kaşıntı, ağrı veya kanamaya neden olduğunda bir dermatoloğu gormekte yarar vardır.
Displastik nevus veya atipik benler normal benlerden daha buyuktur ve buyuklukleri bir santimetrenin uzerinde olabilir. Şeklinin yanı sıra rengi de değişebilir; rengi acık kahverenginden oldukca koyu bir renge ve acık pembe arka plana sahip olabilir.
Yuzun uzerinde atipik bene sahip olabilen pek cok insan vardır. Bunlar yaşlılıkta oluşmaya devam ederler ve ozellikle genelde uzeri ortulu yerler dÂhil olmak uzere vucudun herhangi bir kısmında bulunabilirler. Cok sayıda atipik bene sahip insanlar ve aynı zamanda bu tur benden (melanom) muzdarip akrabaları olanlar oldukca dikkatli olmalıdır, cunku kalıtsal olması nedeniyle cilt kanserine yakalanma riskleri daha yuksektir.
Atipik benlere sahip insanlar bunların neden olabileceği değişikliklere karşı dikkatli olmalıdır. Ayrıca eğer aile gecmişinde melanom soz konusuysa da bu gibi durumlarda gerekli gormeleri durumunda bir uzmana gorunebilirler. Guneş ışınlarının cilt kanserine yakalanma riskini arttırması nedeniyle iyi bir guneş kremi kullanmaları da onerilir.
Benlerinizin Anormal Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Cildinizi sıkca inceleyip zararsız ve normal bir benle anormal ve kanserojen bir bene donuşme ihtimali olan bir ben arasındaki farkı tespit edebilmeyi oğrenmek oldukca onemlidir. Aşağıdakileri goz onunde bulundurun:
Şupheli bir ben simetrik değildir. Diğer bir deyişle, iki yarısı birbiriyle aynı değildir. Buyuklukleri, şekilleri, renkleri veya kalınlıkları farklı olabilir ve sanki aynı benin parcası değilmiş gibi dururlar. Kenarları cok duzensizdir. Bunlar belirsizdir ve tanımlı bir şekilde sahip değildir. Benin tamamı tek bir renge sahip değildir. Ceşitli renklere sahip olabilir. Melanomun buyukluğu altı milimetre capında veya bir miktar daha ufak olabilir. Buyukluğu farklılık gosterir. Bu belirtilerin herhangi birine sahip olduğunuzda bir uzmana gorunmekte yarar vardır, cunku ilerlemesi durumunda bu oldukca karmaşık ve tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Unutmayın ki bu tur bir durumda en onemli şey bunu onlemektir. Ancak en kotu durumda eğer melanomdan muzdaripseniz bu durumla derhal ilgilenip hastalığı zamanında durdurmak onemlidir. Hicbir şekilde pes etmeyiniz
Kaynak:sağlığa bir adım