Turkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Ataman, romatoid artrit, halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilenen artritin, eklemlerde vucut tarafından uretilen iltihap sonucu oluşan hastalıkların genel ismi olduğunu ve cok ceşidi bulanan hastalığın bazı turlerinin cok ağır, bazılarının ise donem donem kendini gosteren hafif şiddette seyrettiğini soyledi.

Ataman, el ve ayak eklemleri gibi cevre eklemleri etkileyen RA ve omurgayı etkileyen spondiloartritlerin (ankilozan spondilit AS) bu bağlamda en onemli hastalıklar olduğunu ifade ederek, bu hastalıkların bir kısmının sadece eklemleri, bazılarının ise akciğer, kalp ve bobrekleri etkilediğini bildirdi.

Eklemlerde hissedilen her ağrının “artrit” belirtisi olmadığına dikkati ceken Ataman, sadece ağrılı eklemde şişlik olmasının artrit acısından onemli bir bulgu olduğunu belirtti. Ataman, herhangi bir eklemde bir haftayı gecen şişlik ve ağrı şikayetinde mutlaka ilgili uzmana başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.
Şikayetlerin “Altı haftadan fazla surmesi” halinde kalıcı artrit tanısı konularak, ileri duzey tedavinin başlaması gerektiğine işaret eden Ataman, erken tedavi sayesinde hastalığın ilerlemesi sonucu oluşan eklemlerdeki hareket kısıtlığının engellenebildiğini vurguladı.

Ataman, hastalığın ilerlemesi halinde ilgili eklemlerin hasar gorebildiğini, el ve kolların kullanılamaz, bel ve boynun eğilemez duruma gelebildiğini ifade ederek, erken tanı sayesinde ve yeni ilac uygulamalarıyla el, ayak, kol, bacak ve omurgasının işlevlerini kaybetmeden omur boyu gorevlerini tamamlayabileceklerini soyledi. Eklemde şekil bozukluğunun, hastalığın ilerlediğinin gostergesi olduğuna işaret eden Ataman, bu surecten sonra yapılacak tedavinin coğunlukla şekil bozukluğunun giderilmesine fayda sağlamayacağını bildirdi.



KADINLARDA DAHA ŞİDDETLİ

Ataman, romatoid artritli hastalarla ilgili demografik verileri, hastalık bulgularını, hastalık aktivitelerini ve kullanılan ilacların etkinliğini hedefleyen ve tum Turkiye’de bir ilki gercekleştiren “Romatoid Artrit Kayıt Sistemi”nin birinci yıl sonuc analizlerinin tamamlandığını soyledi.

Calışma kapsamında, Ekim 2007-Şubat 2009 tarihleri arasında sisteme kayıtlı hastaların verileri kullanılarak analizler yaptıklarını anlatan Ataman’ın verdiği bilgiye gore, bu kapsamda Turkiye’deki tum bolgelerde 43 merkezde 2 bin 108 hasta kayıt altına alındı.

Toplamda 26 tıp fakultesini kapsayan calışmaya gore, “RA’nın kadınlarda gorulme sıklığının erkeklerden daha fazla. Cinsiyet ve yaş dağılımına bakıldığında Turkiye’de romatoid artrit kadınlarda, erkeklere oranla 4 kat daha sık goruluyor. RA, erkeklerde yaklaşık yuzde 17 iken, kadınlarda yuzde 83 oranında karşılaşılıyor ve kadınlarda daha şiddetli seyrediyor. Kadın hastaların hastalık aktiviteleri, orta ve yuksek aktivitelere cıkarken, erkeklerde en yuksek duzey orta aktivite ve ardından remisyon denilen hastalığın kontrol altına alınarak normale donmesi şeklinde oluyor. Hastalık iki cinsiyette de daha cok 41-64 yaş grubunda goruluyor.

Oğrenim durumlarına bakıldığında da hastaların yaklaşık yuzde 20′sinin okur-yazar olmadığı goze carpıyor. Hastaların coğunu ilkokul, cok azını yuksek oğrenim mezunu hastalar oluşturuyor. Kadın hastaların yuzde 90′ını ev hanımı iken erkek hastaların ise coğu calışıyor.”


YAN HASTALIK HİPERTANSİYON

Hastaların, yuzde 20′sinin ailesinde RA oykusu bulunduğuna dikkat cekilen calışmaya gore, “Hastaların oz gecmişlerinde sigara kullanımı ve kadın hastaların coğunun menopoz donemlerinde olduğu belirtiliyor. Hastalarda, yan hastalık olarak hipertansiyon varlığı goruluyor. Eklemlerde en cok sağ ve sol bileğin tutulduğu ve hastalığın en cok sectiği eklem el bilekleri olarak goze carpıyor. Hastalık, eklem tutulumu dışında en cok goz kuruluğu ve ağız kuruluğu bulgularıyla kendini gosteriyor.

Hastaların dortte biri, tedavi gormesine rağmen hastalıkları cok ağır şiddette geciyor. Hastaların yuzde 19.4′unun sağlık durumlarının, tedaviye başlandıktan sonra tamamen iyileştiği belirtiliyor. Bu hastaların yuzde 43.1′i orta duzey hastalık şiddetiyle yaşıyorken, yuzde 24.3′u de hala yuksek duzeyde hastalık şiddeti cekiyor. Bu da uygulanan tedavinin hala yeterince olmadığını gosteriyor, yani uygulanan tedaviler her zaman doğru ve yeterli olmayabiliyor. Bunun nedenleri ya hekimlerce hastaya uygun tedavi yontemi secilemiyor ya da elimizde olan ilaclarla hastalık kontrol altına alınamıyor. Onemli bir hasta grubu, tedaviye karşın ağrılarından tam kurtulamıyor.”

http://nasiltamamlariz.com/kadinlarda-romatoid-artrit