Kereviz Faydaları Nelerdir?
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kereviz Faydaları Nelerdir?
-
19-09-2022, 09:44:32
Avrupa ’da ozellikle de Akdeniz bolgesinde yaygın olarak yeşil yapraklı sebzeler ve zeytinyağı ile pişirilen yemekler tercih edilir. Yeşil yapraklı sebzelerin sağlık acısından faydalı olması ve kalorilerinin duşuk olması sebebiyle cokca tercih edildikleri gorulur. Kereviz de bu yeşil yapraklı, koku, sapları ve yaprakları tuketilen sebzeler arasındadır. Aynı zamanda tohumları da bircok hastalığın tedavisinde kullanılmaları sebebiyle cok eski zamanlardan beri tercih edilir. Roma doneminde bile kereviz şifa kaynağı olarak kullanılırdı. Gunumuzde ise kalorisinin duşuk olması ve oldukca şifalı olması sebepleri ile tercih ediliyor. 21 kalori olan kereviz, diyet yemeklerinde de yer alır. Yemeği ve salatası yapılan bu şifalı sebzenin suyu icilerek bile şifa bulunabilir.
Kereviz Faydaları Nelerdir?
Kış sebzeleri arasında yer alan ve bircok kişi tarafından sevilen bu şifalı sebze, aynı zamanda bircok hastalığa da şifa sağlıyor. İşte kerevizin faydalarından bazıları:
Mukemmel bir A ve C vitamini kaynağıdır. Vucudun vitamin ihtiyacının bir bolumunu karşılamaya yardım eder.
Yapısında potasyum, sodyum, kalsiyum ve manganez gibi cok ceşitli mineraller icerir.
Astıma fayda sağlar.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
Kalp krizi gecirme ve felce yakalanma riskini azaltır.
Kan basıncını kontrol eder.
Doğal bir antioksidandır.
İyi bir idrar sokturucudur. Boylece fazla sıvının vucuttan dışarı atılmasına yardım eder.
İdrar yolu enfeksiyonlarına fayda sağlar.
Vucuttaki sıvı dengesini duzenler.
Tukuruk salgısını ve mide suyunu arttırır. Bunun sonucunda da hazmı kolaylaştırır. Sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olur.
İştah acıcı ozelliği vardır.
Bağırsaklarda gaz birikmesini onler, bağırsak hareketlerine fayda sağlar. Bağırsaklarda kramp oluşmasını onler.
Bağışıklık sistemini guclendirmesi de kereviz faydaları arasındadır.
Diyabet yani şeker hastalığına karşı da fayda sağlar.
Mide ağrısına iyi gelir.
Dizanteri ve sarılık gibi rahatsızlıklar icin de faydalıdır.
Cinsel isteği arttırır, afrodizyak ozelliği vardır.
Yaraların ve yanıkların kolay iyileşmesine yardım eder.
Antibakteriyel ozelliği vardır.
Cildi guzelleştirir. Akne gibi cilt sorunlarına karşı fayda sağlar.
Sedef ve vitiligo gibi cilt hastalıklarında yararlıdır.
Balgam sokturucudur.
Kadınların adet donemi yani regl donemlerinin duzenlenmesine yardım eder. Geciken menstrual donguyu duzene sokar.
Zengin mineral iceriği sayesinde kronik yorgunluğu giderici ozelliği vardır.
Goz şişkinliklerine karşı lapa olarak kullanılabilir.
Yuksek lif iceriğine sahiptir.
Nefrit ve hepatit hastalıklarına karşı fayda sağlaması da kereviz faydaları arasındadır.
Gut hastalığına karşı faydalıdır. Ozellikle bu şifalı sebzenin tohumları gut hastalığına karşı kullanılarak şifa bulunabilir.
Ozellikle yaşlılarda hafıza kaybı ve unutkanlık icin fayda sağlar.
Bobrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Vucuttaki toksin maddelerin atılmasına yardım eder. Bobrek taşlarının duşurulmesine de fayda sağlar.
Vucuttaki şişkinliğin ve odemin atılmasına yardım eder.
Anemi yani kansızlık icin de buyuk fayda sağlar.
Sistit yani idrar yolu iltihabı icin faydalıdır.
Karaciğeri koruyucu ozelliği vardır.
Kolesterolunuzu Dengelemek İcin Kereviz Suyu İcin!
Yapılan bir araştırmada kereviz suyu icilerek kolesterolun dengelendiği gorulmuştur. Bu şifalı sebze safra asidi salgılanmasını arttırarak kotu kolesterolu duşurur. Bu sayede kolesterolu yuksek cıkan kişiler de bu şifalı sebzeyi tuketerek kolesterol seviyelerini dengeye getirebilir.
Kansere Karşı Kereviz İle Korunun!
Kansere karşı koruma sağlar. Yapılan araştırmalara gore kanserli hucrelerin yayılmasını onlediği gorulmuştur. Kanserli hucrelerin buyumesini durdurduğu gozlemlenmiştir. Ozellikle kolon ve mide kanserlerine iyi gelir.
Kemikleriniz Mi Ağrıyor?
Romatizma, romatoid artrit ve osteoartrit gibi kemik hastalıklarının da iyileşmesine katkıda bulunur. Kemik hastalığı olan kişilerin kereviz tuketmesi tavsiye edilir. Kereviz tohumları sayesinde bu şekildeki kemik hastalıklarına care bulunması mumkundur.
Kereviz Suyu İle Zayıflayın!
21 kalori iceren bir sebzedir. Duşuk kaloriye sahiptir. Zayıflamak ve kilo vermek isteyenler icin ideal bir sebzedir. Diyet yemeklerinde bolca bulundurulabilir. Ayrıca gun icinde kereviz suyu icerek tatlılara ve fazla yemek yemeye karşı kendinizi frenleyebilirsiniz.
Uyuyamamaktan Yoruldunuz Mu?
Uykusuzluk tum gunu yorgun ve bitkin gecirmeye sebep olur. İnsanlar uyuyamayınca kendilerini yorgun hisseder ve gun icinde enerjileri biter. Kereviz uykusuzluğa iyi gelerek uyku sorunlarının giderilmesine yardım eder. Sinir sistemi uzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Ozellikle kereviz suyu uykusuzluk icin harika bir cozumdur.
Soğuk Algınlığına Karşı Korur!
Bağışıklık sistemini guclendirir. Bunun sonucunda soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış hastalıklarının iyileşmesine yardım eder. Ozellikle bu soğuk havalarda kış hastalıklarına yakalanmak istemiyorsanız bu şifalı sebzeyi sık sık tuketmenizde yarar var.
Kereviz Zararları Nelerdir? Kimlerin Tuketmesi Sakıncalıdır?
Hamile bayanlar ozellikle gebelik doneminde sık sık kereviz tuketmemelidir. Duşuk yapma riski oluşturur. Aşırı tuketildiğinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Kaynak:şifalı bitki tedavisi