Yeşil yapraklı sebzeler bazı kişiler tarafından oldukca sevilerek tuketilir. Sevilerek tuketilen bu yeşil yapraklı sebzelerin sağlık acısından da bircok faydası vardır. Ozellikle yaşlı kişiler ve hasta kişiler sağlıkları icin daha cok sebze ağırlıklı beslenirler. Kışın yetiştirilen roka, maydanoz, tere otu, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler genellikle salatalara doğranarak afiyetle tuketilir. Bu sebzelere zeytinyağı ve limon suyu da ilave edilince salatalar daha lezzetli ve daha şifalı olur.

Roka Faydaları Nelerdir?
Yeşil yapraklı kış sebzeleri arasında onemli bir yeri olan roka bircok kişi tarafından sevilerek tuketilir. Sevilerek tuketilen bu yeşil yapraklı sebzenin sağlık acısından da bircok faydası vardır. Ozellikle Akdeniz ve Ege bolgelerinde cokca tuketilir. İşte roka faydalarından bazıları şoyledir:

A ve C vitaminlerini icerir. İceriğinde potasyum, demir ve kukurt gibi mineral maddeler de bulunur. Zayıflamak isteyenlerin de diyet listesinden ayırmadıkları bir sebze turudur. Kalorisi oldukca duşuktur. 100 gramında 25 kalori vardır. Kilo vermek isteyen kişiler rokayı bolca tuketebilir. Cinsel gucu arttırarak cinsel hayatın duzenlenmesine yardım eder. İyi bir idrar sokturucudur. Sindirim sistemini rahatlatarak hazımsızlığı ve şişkinliği onler. Astıma karşı da fayda sağlaması roka faydaları arasındadır. Bağırsak iltihaplarını onlemeye yardım eder. Bağırsaklar icin faydalıdır. Kas kasılmalarını engeller. Kan damarlarına fayda sağlar. Omega 3 acısından zengin bir sebzedir. Bircok kanser turunun engellenmesine yardım eder. Kanserli tumorlerin buyumesini engeller. Ozellikle prostat, goğus, kolon ve yumurtalık kanserlerine karşı koruma sağlar. Vucudun toksin maddelerden arınmasına yardım eder. Kolesterolun dengelenmesine buyuk katkı sağlar. Kolesterol rahatsızlığı yaşayanlar rahatlıkla tuketebilir. Anemi yani kansızlığa karşı da oldukca faydalı bir bitkidir. Mideyi rahatlatır, mide icin faydalıdır. Karaciğer icin buyuk bir sağlık kaynağıdır. Antibakteriyel ve antiviral ozelliklere sahiptir. Tırnaklar ve sac icin de fayda sağlar. Cildin guzelleşmesine yardım eder. İyi bir kalsiyum ve demir kaynağıdır. İskorbut hastalığına karşı koruma sağlar. Kemiklerin guclenmesine yardım eder. Kemik ve eklem ağrılarının giderilmesini sağlar. Beyin fonksiyonlarını geliştirici ozelliği vardır. Alzheimer hastalığının tedavisine katkı sağlar. Dalak icin faydalı bir bitkidir.

Roka Nasıl Tuketilmelidir?
Bu şifalı sebzeyi pişirerek tuketmek yerine salatalarda ciğ olarak tuketmek gerekir. Roka pişirildiğinde icindeki bircok vitamin ve minerali kaybeder. Bu yuzden yuksek ısıda uzun sure pişirmek yerine en fazla 5 dakika suda haşlayarak yada hicbir işlem uygulamadan ciğ salatalarda tuketmenizi oneririz. Ayrıca hazırlanan sandviclerin icine de bu şifalı sebzeyi koyarak tuketebilirsiniz. Ceviz ve peynir ikilisi ile de salata şeklinde tuketilmesi sıklıkla tercih edilir. Yoğurtla sos hazırlayarak tuketilmesi de oldukca lezzetlidir.

Kaynak: şifalı bitki tedavisi