Potasyum bobrek fonksiyonlarına ve kalp, iskelet ve duz kasların kasılmasına yardım eden temel bir mineraldir ve vucut hucrelerinin sıvı ve elektrolit dengesini surdurmede sodyum ile birlikte calışır .
Potasyum bobrek fonksiyonlarına ve kalp, iskelet ve duz kasların kasılmasına yardım eden temel bir mineraldir ve vucut hucrelerinin sıvı ve elektrolit dengesini surdurmede sodyum ile birlikte calışır.Sodyum-potasyum dengesi bozulunca sinir ve kas fonksiyonları bundan olumsuz olarak etkilenir.Potasyum hucre icinde, sodyum ise sadece hucre dışında calışır.Potasyum ayrıca normal kalp atışlarının surdurulmesi icin de onemlidir. Şiddetli potasyum eksikliklerinde kalpte tehlikeli ritm bozukluğu ve carpıntı oluşabilir.
Potasyum Kaynakları:
Potasyum sebze meyve ve sut urunlerinde bulunur. En iyi kaynakları muz, portakal, kantalup kavunu, kuru kayısı, incir, hurma, kuru uzum, sarımsak,kabak, domates, butun yeşil yapraklı sebzeler, nane, ayciceği cekirdeği, patates ve az yağlı sade yoğurttur.
Potasyum;
• Beyne oksijen gondererek net duşunmemize yardım eder, beyin yaşlanmasını onler.
• Vucut atıklarımızın cıkarılmasına yardımcı olur
• Kan basıncını azaltmaya yardımcı olur, damar yaşlanmasını onler.
• Alerji tedavisinde yardımcı olur.
Yetersizliğinde ise odem, hipoglisemi ,Aşırı cilt kuruluğu, akne, ishal, kabızlık, kavrama bozukluğu, sinirlilik, terlemeler, kalpte ritm bozukluğu, gelişme bozukluğu, bulantı kusma, kolesterol duzeyinde artış,baş ağrısı, yorgunluk ve bitkinlik gorulebilir.
Yetişkinler icin gunluk potasyum ihtiyacı minimum 2000 – 3000 miligramdır.
Onerilen gunluk dozlar.
• Doğumdan 6 aylığa kadar: 500 mg
• 7-12 ay arası bebekler: 700 mg
• 1 yaşında ococuklar: 1000 mg
• 2-5 yaş cocuklar: 1400 mg
• 6-9 yaş cocuklar: 1600 mg
• 10 yaş uzeri cocuk: 2000 mg
18 gramın uzerinde toksik olabilir. Her tablet ya da kapsulde yasanın izin verdiği en yuksek doz 90 miligramdır. Bir muz 560 mg potasyum icerir.
Yuksek miktarda kahve tuketimi, diuretik alımı, şiddetli ishal kusma, hipoglisemi potasyum eksikliği yaratabilir. Zihinsel ve fiziksel stres de potasyum yetersizliğine neden olabilir.
Bobrek yetmezliğinde potasyumdan zengin beslenilmemelidir.
Potasyum antihipertansif ilac alım gereksinimini azaltabilir.
Kaynak: populer medikal