Pazı, ıspanağa benzeyen bir sebzedir. Kış ayları geldiğinde pazar tezgahlarında yerini alır. Yemeği pişirilebilir, salataya eklenerek ciğ olarak tuketilebilir, pazı sarması hazırlanabilir. Bu şekilde cok ceşitli şekillerde kullanılabilecek bir bitkidir. Bu kadar farklı şekilde tuketilebilen bu bitki sağlık icin de oldukca faydalıdır. Hastalıklara karşı koruma sağlar. Ispanak gibi yoğurtla tuketilebilir. 100 gram pazı yaklaşık olarak 19 kaloridir.
Pazı Faydaları Saymakla Bitmez!
Harika bir C ve K vitamini kaynağıdır. Vucuttaki demir eksikliğini onler. Bağışıklık sistemini guclendirerek hastalıklara karşı vucudun direncini arttırır. Beyne fayda sağlar. Ayrıca cağımızın rahatsızlığı alzheimer hastalığına da iyi gelir. Kan basıncını kontrol etmeye yardım eder. Sinir sistemi sağlığını korur. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Sindirim sistemini rahatlatır. Hazımsızlığı onler. Kan şekerini duzenler. Oksuruğe iyi gelerek oksurun gecmesine fayda sağlar. İdrar sokturucu ozelliği vardır. Sistit yani idrar yolu iltihabı sebebiyle idrar yollarında oluşan yanmaları azaltır. Kansızlığa iyi gelerek anemi rahatsızlığına fayda sağlar. Kırmızı kan hucrelerinin uretimini teşvik eder. Halsizlik ve bitkinliğe iyi gelir. Yorgunluğa yarar sağlar. Dalak ve bobreklerdeki ağrıların gecmesine yardım eder. Kan pıhtılaşmasını teşvik ettiği icin vucutta oluşacak morarma ve kanamaları onler. İştah acıcı ozelliği vardır. Tansiyonu dengeler. Stres ve depresyona karşı iyi gelir. Kalp krizi ve felc gecirme riskini azaltır. Pazı İle Şeker Hastalığına Karşı Korunun!
Diyabet gunumuzde bircok kişinin yakındığı bir hastalık haline gelmiştir. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan yada diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tuketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini duzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler icerir. Diyabet riski altındaysanız yada şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tuketmelisiniz.
Kemikleri Korur!
Onemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini icerir. Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri guclendirir. Kemiklerin buyume ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin guclenmesini de sağlar...
Antikanser Ozelliği Vardır!
Bircok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan ozelliği olan bir sebzedir. İcerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser ozelliği vardır. Yani kansere karşı koruyucudur. Ozellikle kolon kanserini onlemeye yardım eder. Kanserden korunmak icin bu şifalı sebzeyi tuketebilirsiniz.
Pazı Hemoroide Karşı Da Faydalı!
Basur rahatsızlığına karşı cozum arıyorsanız mutlaka pazıyı deneyip kullanabilirsiniz. Pazı haşlanarak lapası hazırlanarak basur memelerinin uzerine konursa hemoroid yani basur icin fayda sağlar. Aynı zamanda vucuttaki deri hastalıklarına ve şişliğe de iyi gelir.
Goz Sağlığını Korur!
Yuksek miktarda beta karoten icerir. Bunun sonucunda goz sağlığını korumaya yardım eder. Glokom, gece korluğu gibi goz rahatsızlıklarına iyi gelir.
Sağlıklı Saclara Kavuşmak İster Misiniz?
Bu şifalı sebze iceriğinde biyotin bulundurur. Biyotin doğrudan sac koklerinin uyarılmasını sağlayan bir bileşiktir. Sac bakımı sağlar, sacların parlaklığını arttırır. Ayrıca iceriğindeki A ve C vitaminleri sebebiyle sac koklerinin guclenmesine yardım ederek sac dokulmesini de onler. Balla karıştırın ve başınızda sac cıkmayan kısımlara surun. Bu şekilde saclarınız tekrar cıkabilir ve sac dokulmesinden kurtulabilirsiniz.
Pazı Nasıl Tuketilir?
Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve pazı yemeği yapılabilir yada yumurta kırılarak kavurması yapılabilir. Ciğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirincle tuketilebilir.
Kaynak:şifalı bitki tedavisi
Pazı Faydaları Nelerdir?
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Pazı Faydaları Nelerdir?