Sac dokulmesi hem kadın hem de erkekte buyuk sorun. Hatta zaman zaman cocukluk doneminde bile pek cok hasta bana sac dokulmesi sorunuyla geliyor. Dermatolog olarak her zaman onceliğim sac dokulmesinin neden kaynaklandığını bulmaya yoneliktir. Cunku saclar kanla veya hormonal dengemizle ilgili olan bazı problemleri bizlere erken donemde soyleyebilen yapılardır.

Sac dokulmesiyle gelen kişide ne zaman hastalık olarak kabul ederiz?

Mevsim geciş donemleri dışında ve birdenbire başladıysa.

Hergun 75 telden fazla sac dokuluyorsa

Kadında beraberinde adet duzensizliği, sakal ve bıyık tarzında tuylenme ve akne varsa

Kilo kaybı veya kilo alınması, aşırı terleme, halsizlik eşilk ediyorsa

Bir aydan uzun suredir devam etmekteyse hemen tetkik yapılmalıdır.

Ben hastalarımda bu klinik bulguları tespit ettikten sonra gerekliyse genel kan sayımı, tiroid testleri, muayene bulgularıma gore vitamin ve mineral duzeylerine bakıyorum.

Sac dokulmesiyle gelip kansızlık, başta olmak uzere tiroid veya şeker hastalığı gibi hormonal durumların bozulduğu hastalıkları cok sık yakalıyorum.

Başlangıc doneminde erken tanıyı koymak cok değerli. O nedenle bahsettiğim şikayetler varsa vakit kaybetmeden doktora gitmek şart. Bu evrede Bitkisel yağlar, hele hele bir suru paralar verilerek alınan kozmetik şampuan veya bakım losyonları zaman kaybından başka bir şeye yaramıyor.

Yapılan testlerde sorun yoksa doktor tarafından onerilecek bitkisel ozlu ve yumuşak şampuanlar, gerekirse bakım yağları ve bazen de bitkisel ozlu tabletler kullanılabilir . Tedavi edicidir. Ancak en onemli konu en az 3 ay sabırla devam etmektir.

Erkek tipi sac dokulmesinde genetik yatkınlık on planda olduğu icin doktorun vereceği tedaviye uzun yıllar devam edilebilir. Bu konunun tedavisi ayrı bir başlıkta anlatılacaktır.

Dermatolog olarak sacı dokulen kişilere tavsiyem oncelikle hastalığın ekarte edilmesi, ardından başlanan tedavinin en az 3 ay devam etmesidir. Yine de daha hızlı yanıt almak istediğimiz veya surme ilac kullanmak istemeyen kişilerde yaklaşımım saclı deriye vitamin mineral enjeksiyonları yapmak olur. Bu işlem mezoterapidir. Bazı durumlarda kişinin kendi kanından alınan kok hucrelerle PRP uygulaması da yapmaktayım.

Kaynak: doktor sitesi​