“Stres, uyku bozuklukları, cay, kahve ve Alkol tuketiminin fazla olması, tiroid bezinin fazla calışması, ciddi kansızlık ve kullanılan bazı ilaclar ritim bozukluğunu tetikler.”

Kalp normalde dakikada 60-80 civarı duzenli kasılma yapar ve kan pompalar. Kalp hareketlerini engelleyen her turlu etken ritim bozukluğuna neden olabilir. Kalpte ritim bozukluğu kalbin kendisinden kaynaklanabildiği gibi kalbinde hicbir sorun olmayan kişilerde de dış faktorlerden nedeniyle de gozlemlenebilir. Orneğin; stres, uyku bozuklukları, cay, kahve ve alkol tuketiminin fazla olması, tiroid bezinin fazla calışması, ciddi kansızlık ve kullanılan bazı ilaclar ritim bozukluğunu tetikler.

Cay, kahve ve kola tuketiminden kacınmak

Dış faktorler olarak belirtilen cay, kahve, kola, uykusuzluk ve stres gibi tetikleyici unsurlardan kacınmanın yeterli olmadığı hastalarda, altta yatan nedene bağlı olarak farklı medikal tedaviler uygulanır. Kalbin atış hızının fazla azaldığı ya da kalp kasılma sorunlarının olduğu hastalarda kalp pilleri kullanılır.

Kalpte ritim bozukluğunun belirtileri kişi tarafından cok kolay anlaşılır: Carpıntı hissi, goğus kafesinde bir kuş kanat cırpıyormuş hissi, kalp atışlarında tekleme, kalbin duraklayıp tekrar calışıyormuş hissi vermesi, nefes alamama, fenalık hissi varsa, kişi mutlaka bir kardiyoloji uzmanına muayene olmalıdır. Nadiren de olsa ritim bozukluğuna bağlı baş donmesi, goz kararması, bayılma gibi durumlar ortaya cıkabilir. Ritim bozukluklarının tehlikeli bazı turleri, ozellikle kalbin yapısal sorunlarıyla bir araya geldiğinde ani olum sebebi de olabilir.

Sağlıklı kişilerde de ritm bozukluğu olabilir

Zaman ,zaman sağlıklı insanlarda da atriyum veya ventrikul gibi değişik kalp boşluklarından kaynaklanan ekstrasistol yani duzensiz vuruşlar olabilir. Bu tip belirtilerin hastalık boyutunda bir ritim bozukluğu olarak değerlendirilmemesi gerekir. Ekstrasistol denilen duzensiz vuruşlara, eğer kalp yetersizliği veya benzeri yapısal kalp sorunları eşlik etmiyorsa, genellikle herhangi bir tehlike arz etmezler ve hastaya rahatsızlık veren bir carpıntı hissine neden olmadığı surece tedavi gerektirmez.

kaynak: Doktor sitesi