Ağaclarda kalan son yapraklarda tek tek toprakla butunleşirken, kırmızı da raflarda ve hayatımızın ceşitli alanlarında yerini almaya başladı. Kar taneleriyle suslendi vitrinler, sokaklar, kıyafetler, ambalajlar… Kıyafetler kalın, yunlu ve yumuşacık. Botlar, cizmeler, ev terlikleri başkoşede. Sıcacık taze demlenmiş bir cay eşlik ediyor sohbetlere. Doğalgaz faturası ani bir yukselişe gecip yılın en yuksek değerlerini goruyor. Evet, artık resmi olarak kış ayı icerisindeyiz.

Gun ışığı kuzey yarım kureyi hastaneye ziyaretci gelen bir tanıdık gibi bu gunlerde. Ustune bir de kış aylarında %10-%15 civarında yavaşlayan metabolizma hızı ekleniyor.(İstisnalar olabilir) Daha az su icip daha cok işlenmiş gıdalar tuketme eğilimine geciyoruz. Acık alanlarda daha az zaman geciriyoruz ve fiziksel aktivitemiz azalıyor. Akabinde yeni arkadaşlar ediniyorsun. Yorgunluk, depresif duygu durumu, odaklanma problemi ve oz guven eksikliği. Sevmediğin ama katlanmak zorunda olduğun ve bir sure sonra bağımlı hale geldiğin arkadaşlar. Peki kurtulmak ister misin bu arkadaşlarından?

Cevabın evetse; bu 7 adımı uygulamaya başla.

1)Besinlerin Gucunden Yararlan

Acı Biber:

Acı yiyelim tatlı konuşalım. Hem bedenimiz mutlu hem de zihnimiz. Kaliforniya Universitesi ’nde yapılan bir araştırmaya gore kapsaisin iceren bir oğunden sonraki birkac saat boyunca yakılan kalori miktarının ikiye katlandığını bulundu. Ayrıca antioksidan olan kapsaisin bedeni daha fazla yağı yakıt olarak kullanmaya zorlayarak yağ yakımını belirli bir olcude artırır. Her oğunune 3 adet kucuk acı biber ekleyebilirsin. Bonus olarak acı biber gribal enfeksiyona yakalanma ve hastalığı gecirme surecini azaltır.

Ceviz:

Omega-3 yağ asitlerinden ALA ve polifenollerden zengin bir yağlı tohumdur ceviz. National Institutes of Health tarafından kortizol hormonunu ve adrenalini kontrol altında tuttuğu bulunmuştur. Cevizi salatana ve yoğurduna ekle, hem lezzet hem de sağlık kat.

Zencefil: Ağrı kesici, iltihap onleyici, sindirim sistemi duzenleyici, dolaşım sistemi dostu(ozellikle damar tıkanıklığını onleyici), kan şekeri ve kolesterolu dengelemeye yardımcı olur.

Kış aylarında on plana cıkmasının nedeni ise bağışıklık sistemini desteklemesidir. Bir de el ve ayak uşumelerine karşı etkilidir.

Sarımsak:

Başlı başına doğal ilac olan sarımsak glutatyon icerir. Antioksidan olan glutatyon karaciğerin kimyasaldan temizlenmesine yardımcı olarak metabolizmayı hızlandırır.

Kuru Baklagiller: Kulturumuzun de bir parcası olan kurubaklagiller, direncli nişasta icerir. Direncli nişasta kan şekeri salınımını yavaşlatır ve bu sayede daha fazla tok kalmamızı sağlar.

2)Fazla Kilolarından Kurtul

Yarım kilo kas dokusu gun boyunca yaklaşık 7-10 kalori harcarken yarım kilo yağ dokusu sadece 2-3 kalori harcıyor. Ayrıca ic organlar cevresindeki artmış yağlanma gorunur yağlanmadan cok daha tehlikeli. İc organlar cevresindeki yağlanma arttıkca diyabet, metabolik sendrom, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskiniz artar. Direk ya da endirekt hormon salgılanmaları etkiler. Ve vucudunuzdaki tum sistemler etkilenir. Kendinizi kısır bir dongu icerisinde bulursunuz.

3)Daha Fazla Su İc

İngiliz yazar ve tarihci Thomas Fuller ’in ‘ ’Suyun değeri, kuyu kuruyunca anlaşılır. ’ ’ sozleri suyun hayatımızdaki onemini sade ve keskin bir bicimde acıklıyor. Yetişkin bir bireyin vucudunun yaklaşık %70 ’i sudur. Su; sağlıklı bir yaşam surebilmemiz icin elzemdir.

4)Bitki Cayı Deyip Gecme

Soğuk kış aylarında immun sistemi ve sindirim sistemini desteklemek icin bitki caylarının gucunden yararlanabilirsin.

Yeşil cay bağışıklığı guclendiricidir.

Ada cayı soğuk algınlığına karşı koruyucudur.

Ihlamur soğuk algınlığı; grip, boğaz ağrısı ve oksuruğe karşı etkilidir.

Murver ciceği; soğuk algınlığı ve nezleye karşı etkilidir.

Kuşburnu ; A C E ve K vitamini icerir ve soğuk algınlığında etkilidir.

Hatmi ciceği koku; kaynatılarak soğuk algınlığını tedavisinde kullanılır.

Okaliptus yaprağı; balgam sokucudur.

Lavanta; stresi baskılar ve rahatlatır.

5)Gulumse

"Pembeye inanıyorum. Gulmenin en iyi kalori yakan şey olduğuna inanıyorum. Opuşmeye, cok opuşmeye inanıyorum. Her şey ters gider gibi gorunurken guclu olmaya inanıyorum. Mutlu kadınların en guzel kadınlar olduklarına inanıyorum. Yarının başka bir gun olduğuna inanıyorum ve mucizelere inanıyorum."

Olumunden yıllar gecti ama oyunculuğu, guzelliği, zarafeti ve tertemiz kalbi hala canlı zihinlerimizde, Audrey Hepburn. Sozleriyle ışık sacmaya ve yol gostermeye devam ediyor.

Gulumsemek, bizi pozitif yapan başlıca etkidir. Audrey ’den aldığımız ilhamla gulumsemenin faydalarını sıralayalım:

Mutluluk ve guven duygusunu artırır.

Bağışıklık sistemini guclendirir.

Gulumsediğimizde stres hormonlarının salgılanması yavaşlar.

Beyinde salgılanan endorfin hızla artmaya başlar.

Yapılan araştırmalara gore erkekler gulumsemeyi bir kadında makyajdan cok daha cekici buluyor.

Kadınlarsa, icten ve samimi gulumseyen erkekleri daha cekici ve hoş buluyorlar.

Gulumsemek bulaşıcıdır. Bir ortamda surekli gulumserseniz etrafınızda ki herkes gulumsemeye başlar.

6)Sarıl

En kolay mutluluk sağlama yolu ve antidepresandır.

Guvende hissettirir.

Sadakat, koruyuculuk, şefkat ve bağlılık duygusunu artırır.

Stres kat sayımızı azaltarak hayatla daha kolay baş etmemizi sağlar.

Kişinin ve karşısındaki kişinin endişelerini azaltarak iletişimi kolaylaştırır.

Uykuya dalışımızı kolaylaştırır ve yeni gunu heyecanla selamlamayı sağlar.

Sarılmak; ruhun ruha akışı ve tenin tene dokunuşu diye tanımlıyorum lugatim da. Teknoloji ve buluşların en gozde bu yıllarda bile hala bu etkiyi sağlayan bir mekanizma icat edilmiş değil.

Lafı uzatmadan gidin ve sevdiklerinize sarılın.

7)Dengeyi Sağla

Bir nesnenin veya bir insanın devrilmeden durma hÂli, muvazene, ortamdaki uyum olarak acıklanır ‘ ’denge ’ ’. Fiziksel, duygusal(sosyal), zihinsel ve ruhsal denge de olmak yaşam kalitemize yon verir.

Kışın tum guzelliklerini yaşayabileceğiniz damağınızda unutulmaz tatlar bırakacak sımsıcak gunler dilerim.

Kaynak: doktor sitesi