EV TOZLARI:


Ev tozlarının miktarı evin yerine, bulunduğu yerin iklimine, deniz seviyesinden yuksekliğine gore buyuk oranda değişir.Evden eve (bir ciftlik evi ile apartman dairesi aynı değildir.) veya bir evin farklı odalarında da değişkenlik gosterebilir(banyo ile yatak odası bir değildir).Fakat değişmeyen bir şey vardır ki ev tozları bir allerjen deposudur.Ev tozları icinde alerjiye sebep olan etken mite (akar) dediğimiz ev tozu boceğidir.


Mite (Akar) lar:Akarlar kucuk orumcek benzeri canlılardır ve gozle gorulemezler. Ortalama 0.3 mm. uzunluğundadırlar.Ev tozları icinde yaşayan ve solunum yolu alerjilerine neden olan iki onemli akar turu vardır.Dermatophagoides pteronysinnus ve Dermatophagoides farinea bunların latince adlarıdır.Akarlar insanların deri dokuntuleri ile beslenirler.Başlıca yatak icinde (yastıklar,yatak,yorgan vs.) yaşarlar, cunku deri dokuntulerinin en cok bulunduğu yer buralarıdır.Depo, silo gibi yerlerde de yoğun olarak bulunurlar.Akarların dışkılarıda allerjiktir. Yataklardan alınan bir gram tozda 2000 ile 15000 arasında akar bulunabilir. Ev tozu akarlarına karşı olan alerji; astma ve rinit, nadirende konjonktivite yol acar. Yakınmalar ozellikle uykudan uyanınca başlar. Belirtiler yıl boyu surer ancak sonbahar ve kışın kotuleşme gosterebilir.


POLENLER:

Polen bitkilerin erkek tohumudur.Bitki turlerine bağlı olarak cok farklı şekilleri olan ince taneciklerden meydana gelir.Ortalama boyutu 0.05 mm'dir.Bu da cıplak gozle gorulemeyeceği anlamına gelir.Polen tanecikleri bircok allerjik protein icerirler.Bu taneciklerin kucuk ve ince olanları ruzgar yolu ile dağılırlar.(anemophilus polenler), daha buyuk olanları ise boceklerle taşınırlar.(entemophilus polenler) Ruzgarla dağılan polenler daha alerjeniktirler ve geniş alana yayılabilirler.Bu nedenle bu polenlere karşı alerjisi olan kişilerin cevrelerinde bitkiler olmadığı halde şikayetleri ortaya cıkabilir.


Boceklerle dağılan polenler parlak renkli ve guzel kokulu (bocekleri cezbetmek icin) cicekleri olan bitkiler tarafından kucuk miktarlarda uretilirler.Dağılım yolu sebebiyle atmosferde bulunmazlar ve kucuk miktarda uretildiklerinden bu polenlere karşı az sayıda insan alerjiktir.Polen alerjisine yol acan başlıca uc bitki ailesi vardır.Bunlar cayır otları, ağaclar, yabani otlardır.Alerji hastaları havadaki polen konsantrasyonunun belli bir duzeyi gecmesinden sonra alerjik belirtiler gosterirler.Bu polen konsantrasyonu turlere gore değişmekle beraber havada her metrekup te 10-20 tanecik olarak hesaplanmıştır.


Ağaclar Ocak-Mayıs arası, cayır otları Mayıs-Temmuz arası, yabani otlar Temmuz-Ekim arası polen verirler. Polenlere karşı olan alerji alerjik rinit, alerjik konjunktivit, alerjik astma ve akut urtiker şeklinde ortaya cıkabilir.Yakınmalar sadece yılın belli zamanlarında olur ve diğer aylarda kişi tumu ile sağlıklıdır.


KUF MANTARLARI:

Kuf mantarları gozle gorulmeyen allerjik etkisi olan sporlar uretirler.Renkleri turden ture değişir.Ev dışında (curuyen bitkiler uzerinde veya havada) bulunabilecekleri gibi ev icinde (evin guneş gormeyen nemli yerlerinde) de bulunabilirler.Polenler gibi atmosferdeki spor sayısı hava koşullarına bağlıdır.Havanın sıcak ve nemli olduğu zamanlarda, orneğin yazın sonlarına doğru ve erken sonbaharda en fazladır.

Kaynak: populer medikal