Kışın kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu gunlerde grip vakaları da gittikce artıyor ve hastanelerin acil servisleri grip hastalarıyla dolup taşıyor. Etkin Eczacılık Derneği, koruyucu sağlıkta buyuk rol oynayan eczacıların, gribe karşı da en etkili danışma mercilerinden biri olduğunu vurguluyor ve toplumu hem bilinclenmek hem de hasta olmadan gereken onlemleri almak icin eczanelere danışmaya davet ediyor.
Etkin Eczacılık Derneği herkesi kış hastalıklarına karşı hazır olmaya ve bilgilenmeye davet ediyor.Oncelikli olarak halk arasında sıkca karıştırılan grip ve soğuk algınlığının farklı hastalıklar olduğunu vurgulayan dernek yetkilileri eczacıların kış hastalıklarından korunma yolları, sonraki adımlarda hastalık halinde neler yapılacağı, hangi durumda doktora başvurulması gerektiği ve soz konusu hastalıklarda antibiyotiklerin yanlış kullanımı konusunda en guvenilir danışma mercilerinden biri olduğunun altını ciziyor.
Kış hastalıklarının risk grubunu ozellikle cocuklar (okula giden ve 2 yaş altındaki cocuklar) olmak uzere hamileler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar (astım veya diğer akciğer hastalığı, baskılanmış bağışıklık sistemi hastalığı, kronik bobrek, kalp, diyabet hastaları) oluşturuyor. Ozellikle bu risk gruplarına dahil olan kişilerin, kış hastalıklarına dair belirtilerin gorulmesi halinde doktora başvurması, erken teşhis ve kolay tedavi konusunda buyuk onem arz ediyor.
Gereksiz antibiyotik kullanımı cok yanlış!
Toplumumuzda sık gorulen yanlışlardan biri de her kış hastalığı belirtisinde, doktor tavsiyesi almadan bilincsizce antibiyotik kullanımına başvurmak. Soğuk algınlığı ve gribe virusler yol actığını vurgulayan yetkililer, viruslerin antibiyotiklerden etkilenmediğinin altını cizerek, doktor onerisi olmadan antibiyotik kullanmak gerektiğini belirtti. Ayrıca Etkin Eczacılık Derneği grip ve soğuk algınlığı arasındaki farkı şoyle ozetledi:
Hastalıktan korunmak icin bağışıklık sisteminin guclendirilmesi gerekiyor
Guclu bir bağışıklık sistemi hastalıktan korunmanın en temel yolu. Bunun icin 8 saat uyumak, dengeli beslenmek, stresten kacınmak, sigaradan uzak durmak ve bağışıklık sistemini desteklemek gerekiyor. Ayrıca uzmanlar elleri sık sık yıkamayı, bulunulan ortamı havalandırmayı, hasta kişilerle temastan kacınmayı ve risk grubundakilerin gribe karşı aşılanmasını tavsiye ediyor. Dernek ayrıca aşağıdaki durumlarda doktora başvurmak gerektiğini vurguluyor:
· Hamileyseniz
· Belirtiler 10 gunden fazla surerse (cocuklar icin 5 gun, 1 yaş altı icin beklemeden)
· Ağrı kesicilerle gecmeyen baş- boğaz-kulak ağrısı varsa
· Tuberkuloz, romatizmal ateş, bobrek ve kalp hastalığınız varsa
· Ciddi goğus ağrısı ve soluk alma problemi varsa,
· Koyu kıvamlı, yeşil ya da kanlı balgamlı oksuruk varsa,
· Boynun iki tarafında ya da arkasında şişmiş, sert ağrılı kitleler hissediliyorsa
Gribe yakalanmadan once eczacınıza danışın!
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gribe yakalanmadan once eczacınıza danışın!