Kombi Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Sağlık0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kombi Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
-
19-09-2022, 09:13:37
Her ne kadar doğalgazın tek başına zehirleyici etkisi bulunmasa da kombi kullanımında bazı durumlarda zehirlenme vakaları gorulebilir. Bu durum, kombi atık gazının tahliyesinde yaşanan problemlerden kaynaklanır. Ceşitli nedenlerle kombide yanan doğalgaz dışarıya değil de yaşanan ortama gonderilirse bu durumda kombi zehirlenmesi olarak da bilinen karbonmonoksit zehirlenmesi meydana gelir.
Kombi zehirlenmesi akciğerlere dolan havadaki karbonmonoksitin kana gecerek oksijen alımını engellemesinden kaynaklanır. Bir ceşit boğulma olan bu durum cok ani değil, yavaş yavaş gercekleşir. Kombi zehirlenmesinin etkileri fark edilebilirse hayat kurtarıcı olur. Bu yuzden bu durumda yaşanan değişimlerin iyi bilinmesi ve meydana geldiğinde acil onlem alınması gerekir.
Kombi Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Kombi zehirlenmesi, vucuda oksijen alımının engellenmesinden kaynaklandığı icin bu durumda gorulen ilk belirti yetersiz oksijen alımından dolayı hucrelerin yeterli enerji uretememesinden kaynaklanan uyuşukluk durumudur. Karbonmonoksit gazına maruz kalma durumunun devam etmesi algıların da yavaşlamasına ve kişinin uyarıcılara karşı gec tepki vermesine ya da tepki verememesine neden olur. Bu durumun devamında kişi bilincini kaybeder ve bayılır. Zehirlenme duzeyinin hafif olduğu durumlarda baş ağrısı gorulur. Baş ağrısının yanında şakaklarda sıkışma hissi de bu durumda gorulen belirtilerdendir. Beyne yeterince oksijen gitmemesi ayrıca sağlıklı duşunmeyi de engeller ve kişinin şuuru giderek artan şekilde bulanıklaşmaya başlar. Zehirlenme orta seviyeye ulaştığında ise belirtiler de kuvvetlenir. Bu durumda kulak cınlaması, karın ağrısı, mide bulantısı ve istifra etme gibi belirtiler gorulur. Ayrıca vucut yeterince oksijen alamamasından dolayı bu durumu dengelemek icin kalp atışını ve solunumu hızlandırır ve kişide kalp carpıntısı ve hızlı soluk alıp verme gibi belirtiler meydana gelir. Zehirlenmenin ust duzeye ulaşması ile birlikte bilinc kapanır ve kişi komaya girer. Zehirlenen kişiye dışarıdan acil mudahale yapılmaması durumunda ise zehirlenme solunumun durmasına yol acar. Oksijen eksikliğinin devamında ise kalbin calışmak icin gereken enerjiyi bulamamasıyla birlikte dolaşım da durur ve kişi hayatını kaybeder. Oksijen alınamamasından oncelikle sinir hucreleri etkilendiği icin kombi zehirlenmelerinden en cok beyin etkilenir. Eğer zehirlenen kişiye mudahalede gec kalınırsa kişi hayatını kaybetmese bile beyninde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.