Havuc, gunluk hayatımızda baş rolde bulunan sebzelerden bir tanesidir. Coğu evde bulunan ve sevilerek tuketilen bu sebzenin faydaları nelerdir? Havucta, cocuklar başta olmak uzere tum canlılar icin gerekli olan A vitamini bulunmaktadır. Ayrıca C, B1 ve B2 vitaminleri de bulunur.

Havucu tuketmek icin sadece yemeniz gerekmez, suyunu sıkarak da meyve suyu gibi icebilirsiniz. Havuc, cildinizi guzelleştirir, cildinizi canlandırır, tokluk hissi verir, safra kesesi ve karaciğer enzimlerini duzenler, Bu vitamin deposu sebze aynı zamanda yaşlanmanızı geciktirerek sizi gencleştirir.

Kansere Yakalanma İhtimaliniz Azalır

Havuc, aynı zamanda prostat kanseri, akciğer kanseri ve kolon kanserine yakalanma riskinizi belli
bir oranda duşurur. Bir araştırmaya gore havuc suyunda bulunan bioaktif kimyasallar, miyeloid ve lenfoid losemide kansere sebep olan hucre buyumesini baskılıyor. Boylece kansere yakalanma ihtimaliniz duşuyor.

Vitamin deposu havuc, goz sağlımız icin de oldukca yararlı bir besindir. Daha iyi gormenizi sağlarken, aynı zamanda icerisindeki A vitaminiyle de goz kuruluğunu yuksek oranda onlemektedir. Havucta bulunan bir diğer besin hazinesi de potasyumdur. Havucta bulunan potasyumda, kalp sağlığından kas kramplarına kadar bir cok sağlık problemini onler. Ayrıca bu potasyum fazlalığı sayesinde uzerinizdeki stresi ve kaygınızı duşuruyor. Havuc suyu icerek rahatlayabilirsiniz.

Havuc, vucuttaki asit alkali dengesini korur ve duzenli havuc tuketimi mide ulserine karşı sizi korur. Havuc ağzınızdaki bakterileri temizler ve bu sayede diş sağlığınızı korur. Vucudunuzda tansiyonunuzun yukselmesini sağlayan sodyumu dengeleyerek tansiyonu onler. Havucun bunun gibi bağışıklık sisteminden tutun, sindirim sisteminize kadar bir cok yararı vardır.

Ne Kadar Havuc Tuketmeliyiz?
Havuc tuketimi gunde 1 defa ve ya iki gunde bir defa olmalıdır. Yani haftada 5 havuctan fazla tuketmeniz onerilmez. Bunun nedeni cok havuc tukettiğinizde kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca cok fazla havuc tukettiğinizde cildiniz sararır. Bunun nedeni, havuca rengini veren karoten pigmentidir. Havuc tuketimi azaldığında, sarılık yok olacaktır.