Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, turp sebzenin faydalarını, zararlarını ve ne kadar yenilmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi.
Bol vitamin deposu turp ’un sağlık acısından bircok faydası bulunduğunu belirten Tutar, şu bilgileri verdi:
Her mevsim sofranızda yer alabilecek olan turp, yaz, kış ve sonbahar turpu olarak uc ceşittir. Ulkemizde genelde renklere gore ceşitlendirilmekte olup, en bilinenleri kırmızı ve siyah turptur. İcerdiği organik asitler nedeniyle keskin bir tada sahiptir. Butun turp ceşitleri, antioksidan olarak bilinen flavonoidlerden zengindir. Karaciğer ve safra sağlığı acısından siyah turpu, antioksidan iceriği acısından kırmızı turpu tercih etmelisiniz.
TURP VE SAĞLIK
* İcerdiği antioksidan bileşikler ile kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olur.
* İcerdiği kukurtlu bileşikler sayesinde safra akışını hızlandırır. Kukurtlu birleşiklerin, karaciğer sağlığını koruduğu bilinmektedir.
* Safra salgısı uzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırır.
* İdrara cıkışı hafif dereceli hızlandırır, odem cozucu etki gosterir.
* Duşuk glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yukselten) ve yuksek posalı olduğu icin şeker hastalarının rahatlıkla tuketebileceği bir sebzedir.
* Lif iceriği yuksek olduğu ve fitosterol icerdiği icin kan kolesterolunu azaltıcı etki gosterir.
* Lif iceriği ve icerdiği glukosinolat birleşikleri ile kalın barsak kanseri başta olmak uzere, kansere karşı koruma sağladığı duşunulmektedir.
* Duşuk kalorili olduğu icin Diyet yapanlar icin uygundur.
TURPUN ZENGİN İCERİĞİ
10 kucuk boy kırmızı turp rendesi (1 kÂse) tukettiğinizde sadece 12 kalori alır, gunluk posa ihtiyacınızın %25 ’ini karşılamış olursunuz.
Turp, yuksek oranda potasyum icerir. Potasyum, kalp kası dÂhil kasların duzgun calışması icin gerekli bir mineraldir. Vucuda yeteri miktarda potasyum alımı, yuksek tansiyona karşı koruyucu ozellik taşımaktadır.
Turpun icerisinde yuksek duzeyde folat bulunması, turpu diğer sebzelerden ayrıcalıklı kılmaktadır. Folat vucudumuzdaki genetik kodlanmaların (DNA ’nın) onarımında kullanılmaktadır. 1 kÂse turp salatası tukettiğinizde gunluk folat ihtiyacınızın % 7 ’sini karşılarsınız.
Kalsiyum mineralinin en iyi bitkisel kaynaklarından olan turp, ozellikle menopoz donemindeki kadınlara onerilmektedir. Ayrıca kemik erimesine karşı olumlu etkileri bilimsel calışmalar ile desteklenmiştir. Turp yaprakları da turp kadar iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Bağışıklık sisteminin duzgun calışmasında gorevli olan C vitamini, turpta yuksek oranda bulunmaktadır. Gun icerisinde 1 kÂse turp salatası tuketilmesi gunluk C vitamini ihtiyacımızın %40 ’ını karşılamaktadır.
Kan kolesterolunun duşurulmesinde etkin madde olan fitosterol, 100 gram turpta 9 mg bulunmaktadır.
YAPRAĞI DA KENDİ KADAR FAYDALI
Turp yaprağı; beta-karoten, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini (folat) ile kalsiyum minerali acısından iyi bir kaynaktır. İceriğindeki beta-karoten sayesinde goz ve akciğer sağlığının korunmasına yardımcı olur. C vitamininden zengin bir kaynak olması nedeniyle, bağışıklık sisteminin guclenmesine yardımcıdır. Ayrıca yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi bulunmaktadır. E vitamini iceriği ile yaşa bağlı oluşan metal performans (hafıza) duşme hızını yavaşlatmaya yardımcı olur.
TURP YAPRAKLARINI NASIL TUKETEBİLİRSİNİZ?
*Corbalara ilave ederek
*Ispanak yemeği gibi pişirerek
*Salatalara ilave ederek
AŞIRI YEMENİN ZARARLARI
* İcerdiği kukurtlu birleşikler nedeniyle gaz yapıcı ozelliği vardır.
* Aşırı tuketilmesi sonucunda barsakları hızlandırıcı etki yaparak ishale sebep olabilir.
* Turp yuksek oranda oksalat icerir. Oksalatlar, vucuttan demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına yol acar. Yuksek oranda turp tuketimi, mineral kaybına neden olarak yarar yerine zarar getirir.
KİMLER AZ YEMELİ?
* Bobreklerinden kalsiyum-oksalat kumu dokenler
* İshal gecirmekte olan kişiler ve gaz sancısı ceken kişiler
* Mutsuz barsak sendromu olan kişiler
* Gastriti olanlar pişmiş olarak tuketmelidir.
* Acık ulser yarası olan kişiler tuketmemelidir.
SAĞLIKLI KİŞİ İCİN İDEAL PORSİYON: Gunde 1 kÂse turp salatası olarak tuketmek yeterlidir. Turp, buruksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği icin bu sebzeleri tuketen kişinin aynı gun turp tuketmesine gerek yoktur.
Kaynak: Milliyet
Turp nasıl tuketilmeli, turp nelere iyi gelir?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Turp nasıl tuketilmeli, turp nelere iyi gelir?