Turkiye dahil olmak uzere ılıman ve orta kuşak iklimlerinde mevsim gecişleri cok ani olabilir. Sıcak havalardan soğuk havalara veya tersi duruma hızlı bir şekilde gecmek vucut uzerinde psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklara neden olabilir. Mevsim gecişinden dolayı kaynaklanan alerjiler de bunlardan birisidir.
Bazı kişilerde alerjik rahatsızlıklar gorulmese bile sadece geciş donemlerde ceşitli alerjik reaksiyonlarla karşılaşılabilir. Yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı, goz nezlesi, hapşurma, oksurme ve goz rahatsızlıkları gibi durumlar en fazla gorulen belirtilerdir. Bazı kişilerde deri enfeksiyonları da gorulur. Deride dokulme, kaşıntı veya sivilce gibi sorunlar mevsimsel gecişlerde yaşanabilir.
Mevsimsel Alerjiden Nasıl Korunmak Gerekir?
Alerjilerden korunabilmek icin ilk olarak mevsimin genel durumuna uygun bir şekilde giyinilmelidir. Bu nedenle kış mevsiminden bahara gecilirken ince kıyafetler tercih edilmemelidir. Yaz mevsiminden kışa gecerken de aynı kıyafet uygunluğu sağlanmalıdır. Bu sayede gribal enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan alerjilerden korunulmuş olur. Kışın daha pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi, bere ve atkılarla solunum yollarının korunması gerekir. Yazın ise acık renkli kıyafetler secilmelidir.
Beslenme alerjiden korunmanın en onemli yoludur. Turuncgiller alerji korumalarında cok etkilidir. Cunku bu besinler antihistamin ve flovonoid icerirler. Histamin, alerjik reaksiyonlarda vucut tarafından salgılanan bir kimyasal maddedir. Portakal, limon, mandalina, greyfurt, elma gibi besinlerle bu maddenin vucuda zarar vermesi engellenir. Her gun 3 veya 4 adet tuketilmesi vucudun direnc kazanmasını sağlar. Bu meyvelerin sıkılarak suyu da icilebilir.
Bitki cayları bu donemde tercih edilebilir. Alerji durumlarında vucudu rahatlatan ve ozellikle goz yaşarması, goz nezlesi gibi sorunların giderilmesini sağlayan bitki cayı ısırgan otu cayıdır. Bu cay aynı zamanda oksuruk ve soğuk algınlığının tedavisinde de kullanılır. Isırgan otu cayı icerisine limon veya bal da eklenebilir. Mevsim sonlarına doğru bu cay duzenli olarak icilmelidir.
Bu donemlerde kişisel hijyene cok dikkat edilmelidir. Ozellikle eller uzerinde biriken mikroplar ve alerjiye neden olan virusler cok kolay bir şekilde vucuda girebilir. Bu nedenle eller gun boyunca temiz tutulmalı ve bol sabunlu suyla yıkanmalıdır.
Vucudun dinc olması icin uyku duzenini sağlamak ve her gun mutlaka 8 saat boyunca uyumak gerekir. Yorgunluk ve baş ağrısı uykusuzluk durumlarında kendisini daha fazla gosterir.
Bol miktarda su icerek kan hucrelerindeki proteinin taşınması ve yağların yakılması sağlanır. Bu sayede bağışıklık sistemi guclenir. Alerjilerden korunmak icin bol miktarda su tuketilmelidir. Bunun yanında taze sıkılmış meyve suları, kompostolar sıvı alımlarını dengeler.
Mevsim gecişlerinden korunmanın doğal yontemlerinin dışında her mevsimin başında alerji aşısı olunabilir. Boylece ilacla koruma da sağlanmış olur.
Kaynak:nasilkolay
Mevsim Gecişi Alerjilerinden Korunma Yolları
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Mevsim Gecişi Alerjilerinden Korunma Yolları