Zeytinin yaprağını demleyin, yağını icin!
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zeytinin yaprağını demleyin, yağını icin!
-
19-09-2022, 08:12:32
Zeytinin siyahının, yeşilinin hepsinin kahvaltı sofralarında baş tacı olduğunu belirten Dr. Fevzi Ozgonul, ''?Zeytinin kendisini yiyin, yağını icin, yaprağını cay gibi demleyin, cekirdeğini yutun ve sindirim sisteminizi guclu yapın.''? dedi.
Zeytin, kullanım alanı o kadar geniş bir meyvedir ki ulkemizde bile ozel bir kanun ile zeytin ağacları koruma altına alınmıştır? diyen Dr. Fevzi Ozgonul, ?Siyahı, yeşili, hepsi kahvaltı sofralarımızın baş tacıdır. Tabii sadece kahvaltıda tuketmiyoruz. Zeytinin yağını da yemek yaparken de kahvaltıda da ekmeğimizi bandırarak da, hatta bardağa koyup icerek de kullanabiliriz. Zeyinyağı kullanımı bu kadarla da bitmez. Kozmetikten ilac sanayiine kadar cok geniş bir alanda kullanımı vardır. Sabun yapılıp hem cildimizi hem de sacımızı korur, canlandırır? diye konuştu
''Zeytinin yaprağı demlenerek icilebilir''
Zeytinin meyvesi dışında ağacından yaprağına kadar cok geniş bir kullanım alanı bulunduğuna dikkat ceken Dr. Fevzi Ozgonul, ?Korpe zeytin yaprağını aynı cay gibi demleyerek de icebilirsiniz. Nasıl badem, ceviz ve fındığı yiyor ve gucleniyorsak zeytinin cekirdeğini de yutarak mide yanmalarınızı azaltın, bağırsaklarınızı guclendirip kabızlığınızı ortadan kaldırın. Zeytin cekirdeği yapısı bol seluloz icerdiği icin serttir, ciğnenerek yenilmez fakat bu selulozik maddeyi , sindirim enzimleri ve mide asidi kolaylıkla eriterek icerdiği cok değerli ve bir zeytin ağacının gucunu barındıran ozunu ortaya cıkarabilir.
''Zeytin cekirdeği mide yanmalarını azaltıyor''
Zeytin cekirdeğinin sahip olduğu bu oz, mide yanması olan kişilerde mide ic yuzeyini guclendirerek yanmalarını azaltır, bağırsağın guclenmesini sağlayarak kabızlık probleminde yardımcıdır. Sindirim sistemini konu alan bir cok rahatsızlığı da giderdiği araştırmalarda tespit edilmiştir. Sabah kahvaltı sırasında yutulan 1-2 zeytin cekirdeği, en azından selulozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini guclendirecek ve boylece seluloz iceren bir cok yiyeceğin de sindirimini kolaylaştıracaktır.? dedi.
HAFTADA 3-4 GUN 2-3 ZEYTİN CEKİRDEĞİ YUTUN !
Dr. Fevzi Ozgonul, daha sonra şunları soyledi;
?Zeytin cekirdeğinin selulozik yapısını tamamıyle eriten enzimlerimiz ve mide asidimiz sayesinde zeytin cekirdeğini yuttuğunuzda korkmayın, bağırsaklarınız tıkanmaz, zeytin cekirdeğinin sivri ucları da size zarar vermez. Zeytin cekirdeğinin yutulması nedeni ile zarar gorulduğune dair tıbbi bir araştırmaya ben rastlamadım. Bu nedenle bende yaklaşık 3 aydır haftada 3-4 gun - 2-3 zeytin cekirdeği yutuyorum. Yuttuğum tum zeytin cekirdeklerinin de sindirim sistemimde eridiğini hissediyorum.?
Kaynak:Sabah