Arkadaşlar, burada 2008 yılında aile ici tanıştığımız akciğer kanseri ile bilgilerimi paylaşmak istiyorum sizlerle. cunku kanser kelimesi ile tanışınca, caresiz yol yordam bilmemek ne demek olduğunu biliyorum.
biraz da faydalı olmak adına yazmak istedim.
oncelikle Allah korusun ve kimseye vermesin.
Annem bu hastalığa yakalandığında tek belirtisi gecmeyen oksurukdu.
rontgenler cekildi ve anneme koah tanısı koydu dahiliye doktoru. aylarca bu şekilde tedavi gordu.
bir gun doktor yerinde değildi, nobetci doktora denk geldik ve bize şunu dedi; 2 hafta gecmeyen oksurukte tomografi cektirip doğrudan goğus doktoruna gitmeniz gerekiyor.
bunun altını cizmek istiyorum. muhakkak tomografi isteyin insanları bu konuda bilinclendirin.
tani tedavi sureci konulana dek 6 ay gecti. hemen kemoterapilere başlandı.
6 ay suren bir surecten gectik.
kemoterapinin yan etkileri cok cok fazlaydı annemin uzerinde. bulantı icin olan ozel kemoterapi sonrası mide bulantısı hapları bana mısın demiyordu.
ve tedaviyi aldıktan ertesi gunu haplarda yaramadığı icin, ve bu eziyete tanık kalmaya katlanamadığım icin, careyi her seferine bir sonraki gun tekrardan hastaneye goturup mide bulantısı icin serum taktırmakta buldum.
bunu da şiddetle oneriyorum. hasta zaten yemek yiyemiyor her şeyden tiksine biliyor.
besinlerine dikkat etmesi gerekiyor. greyfruit asla almamalı etkisini azaltıyor ilacın. şekerli turlerden uzak durmalı, kanserin tatlıdan beslendiğini biliyoruz. fakaaat annem ondan da geri durmadı. hep şekeri de olduğu icin yedi tatlılardan.
1 avuc ceviz, kabuklu yer fıstığı, cekirdekli siyah kuru uzum, şeker hastası değil ise taze sıkılmış havuc suyu, domates suyu (mevsiminde ise) , yoğurt, balık, sebze & meyvenin her ceşidini, bağışıklık sistemini guclendirmek adına her gun alması gereken besinlerdir.
şayet yeterince beslenemiyorsa proteini yuksek mamalardan isteye bilirsiniz doktorunuzdan.
bobrek yetmezliği var ise hastada ozel o hastalar icin de mamalar mevcut.
genelde sevmezler ben sut ile karıştırıp veriyordum azar azar.
birden tuketilmemeli asla yudum yudum ve ağır ağır icmeli hasta mamayı, aksi taktirde mide bulantısına sebebiyet verir.
bağışıklık sistemi her şeyden onemli bu tedavi aşamasında. o cokerse Allah muhafaza.
ayrıca zaturre de olma riski var bu surecte, onun da belirtileri kusma, uşume, titreme, yuksek ateş hemen acile gidin vakit kaybetmeden.
hasta kişileri (grip, nezle vs) hatta hasta olmayanları da yaklaştırmayın, sağlıklı bireyler dinc hasta olmaya bilirler, bunyelerinde mikrop dahi olsa savaşacak kadar direnclidirler, fakat kemoterapi hastası yeni doğmuş bebek kadar acıktır mikroplara, ve savaşmak da zorlanırlar
yakın temastan kacınsınlar. mumkunse yanına gelenlere maske verin. bulunduğu odadan cıktıktan sonra odayı havalandırın. ben kapı kollarını dahi dezenfekte ederdim.
yada hasta rahatsız olmaz, nefes sorunu yaşamaz ise kendisine maske verin ve yine havalandırın odayı arada.
tedaviden sonrası cok onemli zaturre aşısı olması gerekiyor.
5 senede 1 tekrarlanıyor. ve her yıl grip aşısı. d vitamini her ay kış mevsiminde alması gerekiyor.
ne yazık ki kemoterapinin yan etkileri de kalıcı oluyor. tedavi bitiminden sonra, sağlıklı hucrelerde etkileniyor. kardioloji'ye goturmeyi ihmal etmeyin. cunku muhakkak kalp hızı en ufak eforda artacaktır. beta bloker hapı verir doktorunuz hasta icin. kalp carpıntısını nabız hızlanmasını dengede tutmak adına. onların dozları vardır gunde 2-3 kere alınan, yada uzun etkili tek seferde 1 adet alınan. bunlara da dikkat etmeniz gerekiyor.
Bu hastalık iyileşmez diye bir şey yok. Allah buyuktur. annem şukur hala hayatta. annemden sonra babamda aynı hastalığa yakalandı. ustelik tedavisi de cok kolay gecti. yan etkisi dahi olmadı. onunkisi tur olarak agresif olandandı. beynine koruma amaclı ışın verdi doktor. yan etkisi asla olmayacak dedi. bizde inandık. agresif bir tur olduğuna gore sıcrama riskine karşılık uygulasınlar ışını, madem ki yan etkisi de olmazmış, duşuk ışın verilecek diye yaptırdık. yaptırmaz olsaydık. işte orda babam duştu. dengesi bozuldu, dunyası tersine dondu diye bilirim. aklı gitti. halusinasyonlar gormeye başladı. aylar sonra toparladı kendisini. fakat eskisi gibi de değildi. rahmetli babam da daha bilincli olmamın rahatlığı vardı, ne yazık ki turu agresif olduğundan nuks etti kitlesi tekrardan buyudu, kemoterapi almaya başladı 2.sefer ama bunyesi zayıftı ve kemoterapiyi kaldıramaz oldu ve doktorlar mecburen kesmek zorunda kaldılar. 3 sene savaşa bildi.
bu konuda bana istediğiniz soruyu da sora bilirsiniz. sağlık hayatta ki en buyuk servettir.
sık sık kan tahlillerin yapılması gerektiğini de belirtmek istiyorum, hasta daha fazla hırpalanmasın diye devletten evde bakım istedim, yurumekte tıkanıyorlardı, elimden geldiğince yormamaya calıştım. kan tahlilini gelip evden alıp yaptırabiliniyor. halen annem icin gelip kan tahlillerini o şekilde yaptırıyorum. sigortaya git, erken kalk, sıraya gir belirli yaştan sonra zor olabiliyor. sonuclarınıda internet uzerinden alabiliyorsunuz.
doktorlar 6 ay yaşar demişlerdi anneme 7 yıla girdik. şukurler olsun.
babacım da keşke gire bilseydi
aklıma gelenleri detaylı anlatmaya calıştım.
sağlıklı gunler diliyorum.
Onkoloji - Kanser ve Turevleri Akciğer Kanseri
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Onkoloji - Kanser ve Turevleri Akciğer Kanseri