Doğanın masum bir ritueli olan polenlerin ruzgar ile birlikte havada dolaşmaya başlaması, tazelenmenin bir gostergesi olsa da pek cok insan icin zorlu gunler gecirecek olmasını ifade ediyor. Ancak alınacak birtakım onlemlerle hayatı kolaylaştırmak da mumkun..
Genellikle hapşırma, burun akıntısı, burun kaşıntısı, goz kaşıntısı, goz batması gibi rahatsızlıkları beraberinde getiren bahar nezlesi, coğu zaman farklı ust solunum yolu hastalıkları ile karıştırılabiliyor.

Yeditepe Universitesi Hastanesi Goğus Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. E. Sevda Ozdoğan, belirtiler ve alına bilinecek onlemler ile hastaların gunluk yaşamlarını kolaylaştıracak bilgiler veriyor.

Bahar nezlesi kimleri tehdit ediyor?

Bahar nezlesi, atopik dediğimiz cevresel alerjenlere karşı duyarlılığı olan kişileri etkiler. Yapılan araştırmalara gore, anne veya babası alerjik olan cocuklarda alerjiye rastlanma ihtimali yuzde 30, her iki ebeveyni alerjik olan cocuklarda alerjiye rastlanma oranı yuzde 60'tır. Cocuklarda bahar alerjisi teşhisi koymak icin ise biraz beklemek gerekir. 2 yaşından kucuk cocuklara bu teşhisi koymak yanıltıcı olabileceğinden cocuğun en az iki bahar mevsimi gecirmesini oneriyoruz.

Belirtileri nedir?

Polenler alerjik kişilerde ani gelişen tekrarlayıcı hapşırıklar, burun akıntısı veya burun tıkanması, burun ve damakta kaşıntı, gozlerde yanma ve kaşıntı, geniz akıntısı gibi belirtiler gosterir. Ancak bazı kişilerde cilt dokuntuleri, kaşıntı, bazı kişilerde astım şeklinde de gorulebilir.

BAHAR AYLARINDA DOĞAN COCUKLAR RİSK ALTINDA

Ailede alerjik yapısı olan birinci derece yakınlar dışında (genetik gecişin gostergesidir) polen mevsiminde doğmuş olmak, erkek cinsiyet, yaşamın ilk yıllarında sigara dumanına maruz kalmak gibi etkenler de alerjik nezle gelişiminde risk faktorleridir.

BU ONLEMLERLE HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRIN

Alerjik şikayetleri olan kişilerde neye karşı alerji olduğu biliniyorsa tedavide ve korunmada en onemli şey bu alerjenden uzak durmaktır. Ancak pratik hayatta elbette bu cok da kolay değildir.

Ozellikle Bahar nezlesi olanların;

- Polenlerin en cok ucuştuğu kuru ve ruzgarlı bahar gunlerinde cok fazla ozellikle de polenlerin en fazla ucuştuğu saatler, 05.00- 10.00 arasında dış ortama cıkmamalarını,

-Saclar, maruz kaldığınız tozu tutarlar, bu sebeple eve doner donmez duş alınması ve sacların arındırılmasını,

- Acık havada yuruyuş, spor yapmamalarını

- Evde oldukları surede camları mumkun olduğu kadar kapalı tutmalarını,

- Arabadayken cam acmaktansa klimadan faydalanılmasını ve tabi araclarındaki klimaların polen filtrelerini zamanında değiştirmelerini,

- Yine ev icerisinde bitki yetiştirmemelerini de tavsiye ediyoruz.

Cerrahi maskelerin polen alerjisi olanlarda yeterli koruyuculuğu yoktur. Her bitkinin polenizasyon donemi farklılık gosterir. Genel olarak ağac polenleri Şubat-Nisan ayları arasında; cayır polenleri Mayıs-Temmuz aylarında; yabani ot polenleri ise Ağustos Ekim arasında polenizasyon yapar. Bulunulan bolgenin bitki ortusu ve hava durumu onemlidir. Nemli yağışlı havalarda polenler yuzeye cokeceğinden ortamda ucuşan polen azalır ve şikayetler daha az olur. Şikayetler oluşmuş ise bu tedbirleri alırken aynı zamanda onerilen tedaviyi de duzenli uygulamak da onemlidir.


Kaynak: posta