Kırmızı benler neyin habercisidir ve tedavisi

Vucudun bircok yerinde gorulebilen kırmızı benlerin, onemsenmesi gerektiği belirtildi.

Kırmızı (damar) benlerin şeklinde ani bir değişim olduğu takdirde ve aniden cok sayıda damar beni belirmesi halinde mutlaka bir Dermatoloji uzmanına muayene olunmasını oneren Şerafettin Saracoğlu, "Kırmızı (damar) benleri (Kiraz rengi nedeniyle anjiom olarak isimlendirilir) vucudun bircok yerinde gorulebilen iyi huylu deri ici oluşumlardır. Yaşlılık anjiomu veya Morgan lekeleri olarak da isimlendirilirler.

En sık 30 yaş uzeri gorulur. 70 yaş uzeri kişilerde yuzde 80 sıklıkla gorulmektedir. Normal şartlarda herhangi bir sağlık sorunu oluşturmazlar. Fakat kanama, şekilde değişiklik ve boyutunda artış olması halinde bir Dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.

Kırmızı benler parlak kırmızı renkli, oval veya yuvarlak şekilli, iğne başı ile 0.5 cm arası caplarda olabilen deri yapılarıdır. Bazıları deri ile aynı seviyedeyken bazı kırmızı benler deriden hafifce kabarık olabilir. Kollar, omuzlar ve govde en sık gorulen alanlar olmakla birlikte vucudun herhangi bir yerinde belirebilir. Tahriş olması halinde kanama gorulebilir.

KIRMIZI BENLER NASIL OLUŞUYOR?

Damar benlerinin nasıl oluştuğunu tam olarak bilmiyoruz. Fakat; Kalıtsal yatkınlık, hormonsal etkiler (hamilelik, doğum kontrol ilacları kullanımı gibi), sıcak, nemli, bol guneşli ortam, yaş onemli etkenler arasında, aniden cok sayıda kırmızı ben cıkışı olduğu takdirde mutlaka icsel etkenler acısından incelemek gerekir.

Kırmızı benlerin tedavisi şart mı?

Deri kanseri acısından basit dermoskopik inceleme ile coğu soruna tanı konulabiliyor. Bazı durumlarda biyopsi alınması gerekebilir.

Kırmızı benler nasıl tedavi edilir?
Tedavide en sık lazer ile benleri yok ediyoruz. Fakat koterizasyon, krioterapi gibi teknikler de kullanılabilir. Lazer tedavisini, ağrısız, acık yaraya neden olmayan bir yontem olması nedeniyle tercih ediyoruz. Tedavi basittir. Var olan kırmızı beni kalıcı olarak yok eder." diye konuştu.