Uzun sure oturmanın ve fast-food beslenmenin neden olduğu hemoroid, ameliyatsız tedavi edilebilen bir hastalık. Ancak doktora gitmezseniz hayatı kabusa cevirebilir
Turkiye'de, makat bolgesi striktur (daralma) ameliyatlarını yapan iki cerrahtan biri olan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ramazan Tarık Unsal, hemoroid ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

-Hemoroid (basur) nedir?
Hemoroid; anus ici hemoroid damarlarının torbalaşıp paketler halinde dışarı sarkarak, pıhtı ile tıkanıp gerginleşmesi ve uzerindeki mukozal ortunun zedelenmesi, ayrıca odem, iltihap, şişme, meme, kanama ve ağrı yapmasıdır.

-Hemoroide neler neden olur?
Uzun sureli kabızlık, ishal, tuvalette uzun ıkınmak ve oturmak, koltukta uzun sure hareketsiz oturmak, tuvalet ihtiyacını sık sık ertelemek, yetersiz hijyen, hemoroidal damarların askı ve destek dokularının gevşek olması ve ailesel nedenlerle hemoroid oluşur.




DOĞUMDA IKINMA TETİKLEYEBİLİR
-Kadınlarda hemoroid şikayeti
neden artar?
Kadınlarda bu hastalığın sık gorulmesinin sebebi, onları ayrıcalıklı yapan hamilelikleri ve doğumlarıdır. Hamilelik nedeni ile barsak alışkanlığının değişmesi, bebeğin baskısı ve doğum esnasındaki kuvvetli ıkınma sonucu anorektal bolge hastalıkları riski artar. Ancak her gebelikte bu sıkıntılara rastlamıyoruz.

-Erkeklerde hemoroid şikayeti neden artar?
Şoforlerde, berberlerde, bilgisayar başında uzun sure geciren meslek gruplarında -ki bunlar uzun sure aynı pozisyonda dururlar- bu hastalık daha sık gorulur.

-Uzun sure oturarak calışmak, bilgisayar başından kalkmamak bu hastalığı tetikler mi? Gencler risk altında mı?
Tabii ki risk artıyor. Genclerdeki bir diğer olumsuzluk ise fast-food beslenme. Bu ceşit beslenme alışkanlığı barsak alışkanlığını kabızlığa kaydırarak etken oluyor. Ayrıca okullarda hijyenik gerekcelerle tuvalete gidememe ve tuvalet ihtiyacının ertelenmesi de karşılaştığımız onemli bir etken.

-Hastaların utandıkları icin doktora gec başvurmaları ne gibi sorunları beraberinde getiriyor?
Bekleyince hicbir hastalık iyileşmez. Beklemek sadece alevin ustunu kullendirmek gibidir. Alttan hastalık muzminleşir. Ameliyatsız olarak tedavi olabilecek bir hastayı ameliyata goturur. Başı ağrıdığında doktora başvuran hastamız, makatı organ gibi duşunmuyor. Hemoroid muayenesi de başın, kolun, bacağın muayenesi gibidir.


HER HASTAYA OZEL TEDAVİ VE BAKIM
-Yanlış ameliyat teknikleri ya da ameliyat sonrası eksik bakım gibi sorunlardan dolayı dort-beş kez ameliyat olan hastalar var. Sizin kullandığınız yontemin farkı nedir?
Hemoroid hastalarının yuzde 80'i ameliyatsız yontemlerle tedavi edilebiliyor. Lazer, infrared koagulasyon dediğimiz lazer benzeri bir tedavi, skleroterapi dediğimiz iğne tedavisi ya da halk arasında boğma diye bilinen band ligasyon ile buyuk bir kısmı ameliyatsız iyileşir. Bir cerrah olmama rağmen hastam icin oncelikle ameliyatsız tedavi yontemlerini duşunurum. Cunku her ameliyat ve ozellikle anorektal bolge ameliyatları komplikasyona acık işlemlerdir. Ameliyatsız yontemlerle cozemeyeceğimiz dorduncu derece hemoroidi olan cok az bir gruba da ameliyat uyguluyoruz. Bizim farkımız hastanın tanısının iyi konulması ve tedavinin hastaya spesifik olarak uygulanması diyebilirim. Ameliyat protokolleri standart aslında. Komplikasyon cerrahisi ile uğraşan bir cerrah olarak benim gorduğum; her hastaya aynı protokolun uygulanması, en onemli mesleki yanlış. Ameliyatta bizi farklılaştıran bir başka uygulamayı ise makat kaslarını hastanın gaz kacırmasına sebebiyet vermeyecek şekilde gevşetilmesi olarak goruyorum. Karşılaştığımız striktur hastalarının tamamında makat kasının gevşetilmediğini goruyoruz. Ozellikle fazla hemoroid memesi cıkartıldığında mutlaka bu işlemin yapılması gerekir. Cunku makat darlıkları en cok hemoroid ameliyatları sonrası goruluyor ve tedavisi de bu ameliyatlara gore daha meşakkatli ve pahalı oluyor.




BELİRTİLERİ NELERDİR ?


Hemoroid dort evrede değerlendirilir ve her evrede farklı şikayetlere sebep olur.


1. derece hemoroid, kendini kanama ile belli eder.

2. derece hemoroid, tuvalette ıkınınca anus dışına cıkan, ayağa kalkınca anal kanal icine cekilen, ağrısız, 1-3 cm capında hemoroid turu olup genellikle puskurur veya hızlı damlama tarzda kanama yapar.

3. derece hemoroid, ic (internal) hemoroid memelerin kolayca anus dışına cıkması, kısmen pıhtı toplanması, sayıca artması, odem yapması, uzerine erozif yaranın ve iltihaplı, kanlı akıntının ve ağrının olması, el ile itilmediği surece anus dışında kalması ve gec gitmesi gibi şikayetlere sebep olur.

4. derece akut hemoroid; eskiden beri mevcut, kısmen sonmuş ic veya dış hemoroid pakelerinin stres, alkol, ishal, baharat gibi bir nedenle aniden şişerek sayı ve cap olarak artması, gerginlik, pıhtı, odem, erozyon ve akıntı ile artık dışarı taşıp geriye itilemez hale gelmesi, cepecevre anusu doldurup cıkışı engellemesidir. Aşırı buyuk ve ağrılı hemoroid kitlesi yuzunden dışkılama ve gunluk işler engellenir. İltihap yuzunden ateş, halsizlik, iştahsızlık, ağrı ve kan kaybı yuzunden halsizlik ve solukluk gelişir. 4. derece kronik hemoroid; ic ve dış hemoroidlerin mukerrer kez nuksetmesi, tuvalette cok oturma veya muzmin kabızlık sebebi ile tam iyileşmeme veya gerginliğin erozyonların, pıhtıların, ağrı, odem ve iltihabın cekilmesi sonucu, yarı sonmuş pakeler halinde, anus dışında cepecevre yerleşip kalmasıdır. Ancak bu pakeler ikide bir alevlenir, icten yeni pakeler gelir, yeni trombozlara yol acar. Kronikleşmiş grade IV hemoroidli hastaların, muzmin kabızlıkları, eski pakeler yuzunden iyi temizlenememe ve surekli mukuslu akıntı ve ikide bir nuks sorunları vardır. Zamanla tecrube ile oğrendikleri ampirik yontemlerle hastalıkları geciştirirler.
Bu şikayetleri yapan anal fissur (catlak); perianal fistul, rektal prolapsus (makat sarkması), iltihabi barsak hastalıkları, rektum kanseri vb. gibi hastalıklarla karıştırılabilir. Zeminde bu hastalık varken şikayetleri hemoroide yormak bizim insanımızın genel davranışıdır. O bolgede sadece hemoroid hastalığı varmış gibi bir anlayış var maalesef.

Kaynak: Sabah