MErhabalr ..
Ben başımdan gecen bir hastalığı yazmak istiyorum buraya tanısı cok zor ve olumlerle sonuclanabilen bir hastalık akciğer embolisi yani tıptaki adıyla pulmuner emboli hastalığın adı . belirtileri nefes darlığı şiddetli goğus ağrısı kalp carpıntısı renkte solgunluk gibi belirtler . Hastalık ise genellikle bacakda oluşan bir kan pıhtısının akciğere atması . Bazen kalbe ve beynede atıyormuş ki buda kalpp krizi ya da beyin kanamasına sebep oluyor ve olumlerle sonuclanabiliyor . Teşhisi cok zor bir hastalık .Kendi hikayeme gelirsem eğer ;
senee 2014 eylul Ben evin icnde bir odadan bir odaya giderrken dahi kalbim 1 km koşmuş bir insanın kalbinin hızında atmaya başlıyordu . Geceleri yatağımda yatarken brden carpıntım olmaya başlıyordu . Bu yuzden bir gece yine carpıntım tuttu hastaneye acile gittik ailemle . Doktor kalbime baktı ve gercekten carpıntın varmış diyip bi sakinleştirici iğne yapıp şuan birşey yapamayız bir kardiyoloji polikliniğine git dedi . Ve beni eve yolladılar . Ben ertesi gunu poliklinikten randevu aldım ve gittim kalp atışlarıma bakıldı o an normaldi zaten bir sorunum yoktu ve o yuzden ekg de de normal cıktı . bir makinaya bağlanacak ve 1 gun boyunca takip edilecektim ama makinalara bağlanmam icin 4 ay beklemem gerekiyordu . Cnku doluydu. 4 ay sonra kim bilir belki ben yaşayamacaktım bile . Bende sinir oldum ve yine hicbirşey yapamadan evime geri donmek zorunda kaldım . Neyse ertesi gunu misafirlerimiz gelecekti şehir dışından merdivenlerden eşyalarınıı taşımak icin indim eşyaları aldm merdivenleri cıktım eve girdim ve başıma cok buyuk bir ağırlık coktuğunu hissettim gucum kalmamıştı kalbim deli gibi carpıyordu gozlerim karardı .O an cok kotuydum ve oturmayı denedim ama oturduğum yerde dahi duuramayacak durumdaydım kendimi yere bıraktm oyle yere yığıldım . Annem geldi arkamdan ne oldu diye bir dil altı hapı vermiş o an korkuyla . Yine acile gittik ama yine hicbişey yapmadan geri yolladılar eve . Ertesi gun uyandığımda goğsumde hafif aama cok rahatsız edici bir ağrı vardı . ben soğuk aldım diye duşunup nane limon falan iciyorum tabi ama gecmiyr . Ağrım saatlerce surdu artık sırt ustu yatamamaya başlamıştım sırtımada goğsumede batmaya başlamıştı bir demir gibi ağır birşeyler . merdivenleri inip cıkacak gucum yoktu tıkanıyordum artık merdivenlerde kalıyordum cıkamıyordum ağrılar ayrı splanıyordu goğsume . Sğlık ocağına gittik doktor kaslarını zorlamışsın deyip kas gevşetici ve krem verdi . Tekrar eve geldik . Ben artık daha da kotu oldum ve ağrıdan duramaz durumdaydım . Babam sıcak su torbası almaya gtti biz hala farkında değildik duurumun . Ben anneme duramıyorum artık ağrıdan dedim ve tekrar acile gittik . Artık ağrım cok buyuk sancılara donuştu ortalığı bağırıp cağırıp yıkıyordum nefes aldıkca dahada saplanıyordu sanki sırtıma . oksurdukce nefes aldıkca artıyordu .
Morfinler ağrı kesici serumlar yetmiyordu dindirmeye . tam 24 saat hic yatmadan o sedyenin kenarlarına tutunarak durdum . kan aldılar filmler cektiler bulamadılar . Tesadufen acile arkadaşlaryla iki sohbete gelen bi doktor beni gorup bakmak istemiş o buldu hastalığımı . İlk şuphelendi ve sonra tomografiye gotrdu bağıra cağıra zar zor uzandım oraya ağrıdan uzanamıyordum cunku ordan sonra anlaşıldı hastalığım . Sonra başka hastaneye sevk edildim cunku ben olumle savaşırken hastanenin yoğun bakımı dahi doluydu beni almayacak dahada orda mudahale etmeden bekleteceklerdi annemin cıldırıması kavga etmesi uzerine başka hastaneye zar zor sevk edildim orda direk yoğun bakıma aldılar beni . Heparin yani kan sulandırıcı iğneler yaptılar gunde 2 kez . ve bir kan değeri var İNR diye kanın pıhtısını ordan anlıyor doktorlar gunde 4 kez kan alıyorlardı o değere bakmak icin . ellerimin uzerinde kollarımda iğne deliğinden artık kan alacak yer kalmamıştı . Bir de birkac saatte bir o nefes dahi aldırmayan ağrı saplanıyordu goğsume onun icinde iğneler yapıyorlardı bağıra bağıra 10 dakika inletiyordum ortalığı . bu şekilde 4 gun yoğun bakımda yattım 3 4 gunde hastanenin servisinde yattım . Doktor ben yoğunbakmdayken aileme hayati riskim olduğunu soylemiş .
Olume doğru giderken virajı dondu kurtuldu demiş . Hastaneden cıktıktan sonra 6 ay coumadin kullandm kan sılandırcı ilac . Genetik test yaptılar hafif duzeyde genetik cıktı . Hamileliktede kendime 9 ay kan sulandırıcı yapacağım bu hastalık yuzunden ve hayatımın sonuna kadar da corasprin kullanacağım . Ve bu hastalığı gecirme riskim normal insanlara gore her zaman daha yuksek bir oranda olacak . Hamileliğim cok zor gececek . Ve benim bu yaşadıklarımın tum sebebi ise doğum kontrol hapı . Doğum kontroll hapı da bu hastalığa sebep oluyormuş . o yuzden lutfen doğum kontrol hapı kulanmayın . Ben doğum kontrol hapı kullandığım icin olebilrdim . HAayatımın sonuna kadar ilac kullanacağım şimdi . Cok uzun oldu ama bilerek ayrıntılı yazdım . Cunku teşhisi zor bir hastalık doktorlar size test yapıp birşeyiniz yok diye yolllasalar dahi o belirtileriniz gecmeden peşini bırakmayın . Eğer o gun o doktor orda olmayıp beni eve yollasalardı ben şimdi hayatta olmayablrdim . Kalp krizi gecirip olebilrdim . Ki pıhtı kalbimden gecmiş orda kalablrdi . Kalp damarlarımdan biri normalden biraz dhaa geniş olduğu icin orda kalmamış pıhtı . O yuzden lutfen kimse doğum konntrol hapı kullanmasın .. Bir hap hayatınıza maal olablr ...