Epileptikler hamile kalabilir. Sağlıklı insanda sağlıklı bebek oranı %96, maksimum dozda antiepileptik kullananlarda %92 dir. Son donemde Bu konudabebeğin sağlığı icin onerilen 3 adet antiepileptik tavsiye ediliyor. Bu konuda doktorunuza mutlaka danışın hamilelik oncesi ilaclarınız değiştirilebilir.
ABD de yapılan araştırmalara gore antiepileptik kullanımı doğurganlığı duşuren faktorlerden. Evli epilepsi hastalarının doğum oranı %65 miş. % 35 istediği halde cocuk sahibi olamıyor. Epilepsi ilacı ( hamileliğe uygun 3 antiepileptik dahil) kullanan hanımların 34 yaşından itibaren AMH yumurta rezerv sayısına ve fsh hormon duzeyine baktırmasını onemle tavsiye ediyorum. Fsh hormon seviyesine reglin3. gunu bakılır. 11 ve yukarısı ise hemen aşılama icin doktora gidin. AMH 0-1,6 arası değerler verir. 1 in altı over (yumurta) sayınız duşuyor demek. 0,4 over sayınız sınırda demek yani tup bebek icin bile son şansınız anlamına geliyor.
Yine ABD deki forum ve makalelerden edindiğim bilgilere gore, hamileliğe hazırlık evresinde antiepileptiklerin vucudumuzdan emdiği folik asit (b10), b3, b6, ve omega3 ( krill yağı yada kuzey denizi somon yağı) desteği almanızı tavsiye ediyorum. Sizin beyin fonksiyonlarınıza da iyi gelecekler. Hatta bu vitaminlerin eksikliği cok ise ilacların tesirini azalttığı soyleniyor. Bebeğinizin beyin gelişimi icin de cok faydalılar. Kullanmamanız gereken bazı ilaclar var. Grip ilacları ve bazı burun spreyleri. Bu ilaclar epileptik nobetleri kadın erkek farketmeksizin tetikliyor. Efedrin ve Pseudophedrine İceren hic bir ilacı icmeyin.
Son bir yılda gradmal miyoklonik epileptik nobetim 8 ay kadar direncliydi. En yuksek dozda tek antiepileptikle maksimum doz kullanmamıza rağmen sonuc alamadık. İki farklı antiepileptik ilac bebek icin zararlı olabilirmiş. Ozellikle ikisinde maksimum dozdayken. Ancak care kalmamıştı. İkinci ilaca da başladık. Birden nobetler kesildi. Yan etkiler cok arttı. Norolog yavaş yavaş ilk antiepileptik ilacımı azalttı. Şu anda nobetsiz bir şekilde hayatımı surduruyorum. Yan etkilere katlandım tabi ki. Unutkanlık, odaklanma gucluğu, gece gorulen kabuslar uyuku problemi, kucuk dokuntuler. Vitamin takviyeleri yan etkileri %70 oranında azalttı. İş hayatımda epileptik olduğumu bilmiyorlar ve etkin bicimde işimi yapmaya devam edebiliyorum. 39 yaşımdayım ve tup bebek ile hamile kalmayı deniyorum. Sonucum 20 aralıkta belli olcak. Umarım verdiğim bilgiler sizler icin faydalı olur...
Epilepsi, gebelik,antiepileptik ilaclar, yanetkiler ve vitaminler
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Epilepsi, gebelik,antiepileptik ilaclar, yanetkiler ve vitaminler