Kışın vucudumuzun direnci duştuğu icin vitamin ihtiyacımız iki kat artar. Vitamin acısından kış sebzeleri daha zengindir. Sebzelerde bulunan antioksidantlar (A, C, E vitaminleri ve selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler, alkol ve fenoller, diyet posası... gibi bazı maddeler) hastalıklara karşı vucudun savunma mekanizmasını guclendiriyor. Ayrıca sebzeler, icerdikleri posa ile bağırsak faaliyetlerine yardımcı olurken kabızlığı engeller ve uzun sure tok kalmamızı sağlar.


Bağışıklık sistemimizde onemli bir rolu olan C vitamini vucutta depolanmadığı icin her oğun alınması, ozellikle sigara icenlerin daha fazla C vitamini almaya ozen gostermesi gerekir. Cunku vucutta C vitamini eksikliğinde halsizlik, cabuk yorulma ve hastalıklara yakalanma riski artar.

Ayrıca, lahana, karnabahar, ıspanak, marul, pazı, roka, pırasa, soğan, sarımsak gibi kış sebzeleri kanser ve kalp damar hastalıkları riskini azaltıyor. Sarımsak, soğan, turp ve şalgam gibi sebzelerdeki kukurtlu bileşikler ise kan yağlarının (kolesterol) ve yuksek tansiyonun duşmesinde etkili olup kanser ve kalp damar hastalıkları riskini azaltır.

Brokolinin yuzde 56, bruksel lahanasının yuzde 29, lahananın yuzde 70, karnabaharın yuzde 70 oranında kanser ve kalp damar hastalığı riskini azaltması icerdikleri glikosinolat maddesine bağlıdır.





İŞTE EN FAYDALI KIŞ SEBZELERİ…

BROKOLİ: Mineral ve demir eksiliğini gideren brokoli vitamin deposudur. Antikarsinojenik (kansere karşı koruyucu ) etkisi yuksek, kalsiyumdan zengin dolayısıyla kemik erimesine karşı koruyucu, lif oranı yuksek bir besindir.

ENGİNAR: Kan şekerini dengelemede ve kandaki ure ve kolesterolun duşurulmesinde ve karaciğer detoksunda cok etkili bir sebzedir.

SARIMSAK: Yuksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini azaltır. Bağışıklık sistemini guclendirici etkiye sahiptir.

MAYDANOZ: C vitamini ve demir deposudur. Bobrekleri temizleyici, kan şekerini dengeleyici ve kansere karşı koruyucu etkiye sahip.

KEREVİZ: Antioksidan ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahip. Kerevize ozel kokusunu veren fitalid adlı maddenin kandaki stres hormonunu azalttığı, bu yolla damarların gevşemesini ve tansiyonun duşmesini sağladığı, ayrıca kolesterolu de duşurduğu belirtilmektedir.

LAHANA: Beyaz lahana en iyi toksin atıcıların başında yer almaktadır. İcerdiği antioksidanlar sayesinde bağırsak kanserine karşı koruyucu ozelliği vardır. Duşuk kalorili, A,B ve C vitaminlerinden zengin, bol posa iceren ve tohumları idrar sokturucu ozelliğe sahip bir bitkidir.

KIRMIZIBİBER: Karotenoidler, flavonoidler, esans yağları ve bol c vitamini iceren kırmızı biberin yuksek tansiyonu ve kolesterolu duşurduğu bilinmektedir.

KARNABAHAR: Karnabahar hem enfeksiyonlara karşı etkin, hem de antibakteriyel ozellikte bircok aktif madde icermektedir. Ozellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarında bilinen en etkili sebzedir. İcerdiği bol miktarda fosfor, ozellikle osteoporozu onleyici ve kemik oluşumunu destekleyici etkiye sahip bir sebzedir.

PIRASA: Potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından oldukca zengindir. E,C,B1,B2 ve A Vitamini iceriği yuksektir. Pırasa bobrek taşlarının oluşumunu engelleyici etkin maddelere sahiptir. İcerdiği posa sayesinde kabızlıkta tercih edilen sebzeler arasındadır.

ISPANAK: Başta demir olmak uzere ceşitli mineral tuzları ile A ve C vitaminleri acısından zengin olan ıspanak cok değerli bir besindir. Mide, karaciğer ve pankreasın salgılarını uyarır. Ispanakta, demir dışında magnezyum, fosfor, iyot ve vucudun dengesini koruyan mineraller bulunur.

HAVUC: Havuc, A vitamininin on maddesi olan karotenleri icerir. Bu maddenin aktif hale gecmesi icin havuclu salataların mutlaka yağıyla yenmesi gerekir.




Kaynak: Marie Claire