Burada her gun roaccutane hakkında sorular goruyorum ve tedavimi tamamlamış biri olarak bilgilendirmek ve yardımcı olmak istedim..
Eğer sivilceniz şiddetli değil de uc beş taneyse başvurmanız gereken bir ilac değil bu. Orta ve ustu derecede şiddetli akne sivilce vs şikayetiniz varsa cozumunuz bu ilac olabilir.
Oncelikle roaccutane nedir?
Bildiğiniz gibi roaccutane piyasadaki en etkili sivilce ilacıdır.Ve genel olarak son yontem olarak denenir. Yani daha hafif yontemler ve kremlerle başlayıp etki almazsanız bu ilacı denemeniz daha faydalıdır. Ancak bu ilac diğer urunler gibi jel krem vs formunda değil ağızdan alınan(oral) haptır. Karaciğere ciddi derecede baskı yapan bi ilactır ancak doğru kullanımla riskleri en aza indirmek mumkun.
Roaccutane nasıl etki eder?
Bu ilac etkin madde olarak, A vitamini ile ilişkili ve retinoidler olarak isimlendirmiş izotretinoin icermektedir. Şiddetli aknenin cozumu olarak İZOTRETİNOİN TEDAVİSİ olarak da gecer. Bu tedavi kapsamında yalnızca roaccutane değil aknetrent zoratenin vs gibi ilac isimleri de duymuşsunuzdur.. Ben roaccutane kullandığım icin bu ilactan bahsedeceğim.
Roaccutane ve diğer ilaclar arasında bir fark var mı?
Benim bildiğim kadarıyla bu ilaclar birbirinin muadili yani basit bir şekilde eşdeğerler. Fark olduğunu sanmıyorum inanmıyorum da cunku etken madde vs aynı zaten. Ufak tefek farklılıklar varsa dahi bana doktorum bir fark olmadığını ama orjinali roaccutane olduğunu diğer ilaclar da bunun yan sanayisi tarzı birkac cumle soylemişti. Kısaca bence fark yok. Ama ilk uretilen orjinal olan roaccutane. Bu arada en pahalısı da bu neden bilmiyorum ben de.. Aknetrent devlet bi kısmını karşıladığı icin daha ucuz diye okumuştum.
Roaccutane tedavi sureci ne kadar?
Bu soruyu cok fazla gordum arkadaşlar bu tedavi sureci kişiden kişiye gore değişmektedir. İlac kilonuzla orantılı olarak mg hesabına bolunur ve sizin cildinizin ilerleyişine gore mglar artar yada azalır. Ortalama 4 ila 8 ay olarak kabul edilmiş. Yani şoyle acıklayayım benim kilom 40kusur. Kilonuzun yarı dozuyla başlıyorsunuz. Ben 20 mg ilac ile başladım, sonraki birkac ay 30 mg kullandım bir değişiklik olmadığı icin doktorum iki ay 40 mg kullandırdı sonra da tekrar 30-20 sırayla azaltarak tedaviyi bitirdi. Hem kilom az olduğu icin hem de duzelme gec alındığı icin tedavim tam 8 ay surdu. Hatta birkac gun daha fazla. Kilosu 70 olan bir insanın 30-40mg ile başlayıp alması gereken dozu daha erken bitirip ilacı kısa surede bitirmesi de mumkundur.
Roaccutane herkesin anlattığı kadar ocu bir ilac mı?
Sanırım en cok sorulan soru bu. Cok fazla tereddut var. Ben de ilk ilaca başlamadan once cok fazla bu konuda postlar okuduğum icin biraz korkmuştum ancak birinci ağızdan konuşuyorum emin olabilirsiniz ki doktor kontrolunde kullanılan bir ilacın ne gibi bi sorunu olabilir? Dikkat edilmesi gereken bir kac hassas nokta var bu kadar. İlac sizi oldurmuyor karaciğerlerinizi yok etmiyor ve depresyon vs de yok. Tabiki yan etkiler kişiden kişiye değişir ancak zaten depresyon vs bulgularda da cok cok cooook nadir gorulen bir şey. Ayrıca o sivilceler gitmeye başlayınca yaşama sevinci alıyosunuz yahu ne depresyonu...
En cok sorulan sorulardan sonra eğerki ciddi olarak şiddetli sivilce probleminiz varsa denediğiniz başka yontemlerden de cevap alamadıysanız hemen şu an arayın bi hastaneyi ve cildiyeden randevu alın. Bırakın doktorunuz incelesin.
Benim roaccutane başlamam nasıl oldu?
15-16 yaşında sivilcelerimin artmasıyla benim de gidip bi mağazadan bunları kapatan bir fondoten almam bir oldu. HATAAA arkadaşlar kapatmayın annemin beni azarlaması uzerine de doğruca hastaneye gittik doktorum sivilcenin cok normal olduğu ile ilgili birkac cumle kurdu sonra da bana cleocin-t adındaki akne solusyonunu verdi. Acıkcası işe yaramadı annemin de zoruyla fondoten vs kullanmayıp yaklaşık 3 ay falan bunu kullandım sadece beni kıpkırmızı gergin yaptı bikac ufak aknede işe yaradı ancak işe yaramayınca ben makyaj yapmaya devam ettim ve 1 yıl kadar kimyasal fondoten vs sonrası yuzum iyice mahvolmuştu başka bi doktordan tekrar randevu aldım bu sefer benzamycin ile adını şuan hatırlayamadığım bir hap verdi. 1ay kadar kullandım işe yaramıyor diye kestim. Imex vs aklınıza gelebilecek coğu ilacı arkadaş vs tavsiyesiyle kullandım yok. 19 yaşıma kadar makyaj vs sivilcelerimi kapatarak gezdim bu arada roaccutane araştırması yaptım vs. Universite kazandım başka bi şehirde yıllardır gormediğim bi arkadaşımı gordum yıllar once benim gibi sivilce dolu yuzu olan bu arkadaş karşımda 0 sivilce 0 makyaj duruyor. E tabi nasıl oldu vs dedikten sonra roaccutane kullandığını soyledi cok memnun olduğunu ilacın sorunlu bir ilac olmadığını biraz dikkat etmem gerektiğini falan soyledi. Ben hemen sonraki gun doktora gittim doktorum cok şukur ki baya ilgili bir kadındı eline plastik eldivenleri gecirdi yuzume evire cevire baktı daha once kullandığım ilacları sordu sonra da roaccutane kullanmamız lazım dedi.Ancak haziran ayında falandık. Guneşin az olduğu zamn kullanmanın daha doğru olduğunu 3 ay boyunca yuzume fondoten surmeyip temizleyip guneş kremi kullanmamı eylulde de geri gelmemi soyledi ve roaccutane surecim eylulde başladı.
Bu surec nasıl oluyor?
Oncelikle arkadaşlar kan veriyorsunuz bu cok basit bi işlem 1 dakikanızı bile almıyor sonuclar cıktıktan sonra kan değerlerimin normal olduğunu ilaca başlayabileceğimizi soyledi kilomun yarı dozuyla 20 mg ile başladık.
Benim tedavi surecim:
İlacı kullanmaya başladıktan yaklaşık bir hafta sonra falan dudak kuruluğunu hissetmeye başladım bu demektir ki ilac etkisini gosteriyor. Bunun icin doktorum bana hametan adlı yara-yanık merhemini verdi her gece dudaklarıma suruyordum. Gun icinde de kullanmak uzere blistex in nemlendiricisini aldım. Ağır makyajdan kacınmak icin eczaneden dermokozmetik iceriğinde paraben parfum vs gibi cildi irrite etmeyecek bir bb krem aldım. İlk ay boyle gecti cilt kuruluğu vs gozlemlemedim sivilcelerde de bir azalma yoktu. 30 gun sonra tekrar kan değerlerime bakıldı hicbir sorun yok 30 mga yukseldi. 2.ayımda cilt kuruluğu kendini hissettirmeye başladı bu surecte cilt bakım urunlerimi değiştirdim.Sivilcelerde hafif kurumalar başladı ancak cok bir değişiklik yoktu hissettiğim tek şey kuruluk kuruluk kuruluk. Bu arada gun icinde bol bol su icmeyi de ihmal etmedim haftada iki gun de spora gittiğim icin ilac beni kotu yonde hic etkilemedi. 3.aya tekrar 30 mg la başladık doktorum yine bir azalma olmazsa dozu arttıracağını soyledi.3.ay icinde aynı kuruluklar devam etti ve sivilcelerim de azalmaya başladı. Cevremdeki insanlar da duzelme olduğunu soyleyince moralim duzeldi ama cok kucuk bir duzelmeden bahsediyoruz tabi.4.aya başlarken dozum arttırıldı gunde 40 mg ilac almaya başladım bu ay daha dikkatli olmamı bol bol cildimi nemlendirmemi su icmemi soyledi. Vee ben o 4.ayda cok iyi sonuc aldım yuzumun neredeyse %50si duzeldi diyebilirim.Tedavinin başında surduğum o bb krem hicbişeyi kapatmazken o zamanlar onu surduğumde fondoten etkisi yaratıyordu ve herkes cildin ne guzel diyordu.. 5.ay tekrar 40 mg kullandık ve 5.ayda ben coğu sivilcemin gittiğini soyleyebilirim. %70lik falan bir iyileşme oldu ancak kışın ortasındaydık kuruluk cok beter bir hal aldı. Dudaklarım ve ellerim ozellikle mahvolmuşlardı.6.aya girerken ben artık bb krem bile surmuyordum nemlendirip cıkıyordum cildimi o derece bir ozguven gelmişti yani aynaya bakınca gorduğum sonuctan cok memnundum.6ay doz tekrar 30 mg duştu ufak tefek kalan sivilceler vs de kaybolmaya başladı.7ay 20 mg duşurduk doktorum onumuzdeki ay bitirebileceğimizi soyledi. Bu son aylar şunu farkettimki hic sivilcem kalmadı ama bir ton sivilce izi kaldı. Boyle delikler vardı o kaybolan koca sivilcelerin yerinde ama ben buna razıydım acıkcası arkadaşlar. Son ay da 10 mg kullandım ve tedavi bitti. Doktorum 6 ay sonra tekrar gelmemi istedi hem durumuma bakmak hem de yara tedavisine başlamak istediğini soyledii.
Bu ilacı kullanırken ozellikle dikkat edilmesi gerekenler neler?
Unutmayın ki hem dışardan hem icerden kuruyosunuz arkadaşlar yani hem cildiniz hem de ic organlarınız kuruyor bunun icin hem cildinizi hem de organlarınızı bu kuruluktan kurtarmanız gerekiyor.
*Gunde en az 2 litre kadar su icmelisiniz. Hatta doktorum bana uyanık olduğum her saat başı 1 buyuk bardakla su ic demişti. Gercekten cok etkili ki benim kan değerlerimde bir ay bile sorun cıkmadı. Su karaciğeriniz başta olmak uzere cildinize de cok iyi gelecek. Kısaca su su su ve su bu tedavinin olmazsa olmazı bol bol su icmek.
*İlacı kesinlikle aksatmadan 24 saatte bir alın. Bir gunluk gecikme dahi tedavi surecini etkiliyor bu ilacta devamlılık cok onemli arkadaşlar..
*İlacı hemen tok karna icmek iyi olacaktır ben zaten unutmamak icin her akşam yemeğinden sonra direk ilacı icip oyle sofradan kalkıyordum kendinize rutin bir oğun belirlerseniz hem ilacı icmeyi unutmazsınız hem de tok karna icmiş olursunuz. Bu arada ilacı ictikten sonra 1-2 bardak su icin.
*Tedavi surecinde aşırı yağlı yiyecekler uzak durun hele katı yağı falan kullanmayın. Zaten karaciğerinize ilac baskı yapıyor siz artıdan baskı yapmamalısınız. Daha sağlıklı beslenmeye meyve sebze ağırlıklı ve a vitamini cok almamaya dikkat edebilirsiniz.Baharat da aynı şekilde karaciğeri ve cildi yoruyor yemeyi kesmelisiniz.
*İcki icmeye tedavi suresi boyunca ara vermek cok mantıklı bir hareket olacaktır karaciğerinize baskı yapmayın alkol ille de alacaksınız 2-3 ayda bir dozunda alın lutfen.
*Cildinize iyi bakmalısınız. Cilt bakım rutinlerinizi atlamayın. Sabah uyanınca iceriği iyi olan bir temizleyiciyle cildinizi temizleyin buna ek olarak tonik de kullanmak sizin yararınıza olacaktır. Temizlikten sonra hemmen cildinize nemlendirici surun. Ten makyajınızı minimuma indirin ağır kimyasal icerikli fondotenler yerine gidine eczaneden fondoten bb krem vs alın. Aldığınız butun kozmetiklerin kuru ve hassas ciltler icin olması gerektiğine dikkat edin. Her akşam makyajınızı tamamen cıkarın. Makyaj cıakrdıktan sonra tekrar temizleme-tonikleme-nemlendirme uclusunu yapın.
---> Ben temizleyici olarak diadermine markasının parabensiz-parfumsuz-silikonsuz hassas ciltler icin olan gulsulu temizleyicisini ve cok kuruduğum donemlerde de bioderma sensibio serisinin temizleyicisi kullandım. Maddi imkanınza gore ikisinden de cok memnundum diadermine 15 tl falan bioderma da 40kusur liraydı sanırım. Tonik olarak cyrene aloe vera yuz bakım toniği kullandım. Cok guzel iceriğinde hicbir zararlı kimyasal yok paraben boyar madde alkol vs icermiyor. İcinde aloe vera papatya vs bitki ozleri var nemlendirmesi ve rahatlatması harika ayrıca da aloe vera cildin kendini yenilemesine yardımcı olduğu icin cok memnun kalmıştım. Toniği 20 tl civarı satın almıştım sanırım. Nemlendirici olarak da bepanthol kullandım eczaneden 9 tlye alabilirsiniz. Makyaj icin de ben La Roche Posay hydreane bb krem kullanmıştım 50 tl falan bol bereketli urun 5-6 ay kullandım paranıza kıyıp almalısınız bence. Hassas ciltler icin uretilmiş spf20 guneş koruması da var guzel bir urun.Pudra kullanmayın zaten kupkuru cilde pudra daha beter yapıyor. Yuzume renk eklemek icin de physicians formula argan yağlı nemlendiricili falan iceriği guzel bi allığını kullanmıştım bu da 50 tl civarıydı ama nerdeyse 1.5 yıl oluyor halen daha kullanıyorum bir kere alıp cok uzun sure kullanabileceğiniz guzel bir urun bu tercihinize kalmış ben bilgi amaclı soyledim.
*Kesinlikle guneş korumasız dışarı cıkmayın! Havada guneş varsa direkt olarak guneş kremi kullanın kış aylarında da guneş korumalı urunler kullanmayı sakın unutmayın. Guneş cildi daha da kotu yapıyor akneye de kotu geliyor zaten..
---> Guneş kremi olarak doktorumun bana onerdiği hamilton optimal'i kullandım guneşli havalarda cok guzel kalanını da yazın kullandım cok da memnun kaldığım bi urun 45 tl gibi bir fiyatı var sanırım. Onun dışında da kışın yukarıda belirttiğim spfli bb kremi kullandım. Aman aman guneşe dikkat eğer ilacı yazın kullanıyorsanız olabildiğince guneşten kacın oğle sıcağında dışarı cıkmamak daha iyi.
*Makyaj ve ağır kozmetik urunleri kesinlikle yok. Zaten benim sivilcelerimi daha da beter hale getirenler bunlar aldığınız urunlerin icerik kısmını kontrol edin. Paraben free (parabensiz) Fragnance free(parfumsuz) Sulfate free (sulfatsız) gibi ibareler sizin artınıza olacaktır. Urunleri eczanelerden danışarak almakta fayda var. Halen daha iceriği kotu olan urunleri kullanmıyorum.
*Dudaklarınız bu ilactan en cok etkilenen şey olacak arkadaşlar dudak nemlendirmeyi sakın sakın unutmayın. Doktorunuz bunun icin bir ilac verecektir zaten.Gece yoğun merhemler gun icinde boş kaldığınız sıralarda da o merhemi uygulayabilirsiniz. Dışarda olduğununuz vakitlerde de yoğun nemlendiriciler uygulayın.
---> Tedavinin birinci haftasından itibaren gece ve evde boş olduğum sıralar doktorumun yazdığı hametan kremi dudaklarıma bol bol uyguladım. Hatta bu hametanı cildimin cok aşırı kuruduğu zamanlar da cildime ellerime vs de uyguladım. Cok guzel merhem alın eczaneden her derde deva. 5 tl falan bir fiyatı var. Onun dışında dışarda olduğum zamanlar blistexin sensitive olanı var onu kullandım ustune de renk versin diye niveanın cileklisini surup cıkıyordum saat başı nemlendiriciyi yenileyin. Zaten kendiniz yenileme ihtiyacı hissedeceksiniz. Dudaklarınıza dikkat edin diş fırcalarken falan da macundan daha fazla tahriş olmasına izin vermeyin.
*Tek etkilenen yuzunuz değil ne yazıkki elleriniz vucudunuz her yeriniz kuruduğu icin cilt nemlendiricileri bebek yağları vs kullanmayı ihmal etmeyin.
---> Ben nivea'nın bu duşta kremlerinden kullandım cok da guzel yumuşacık yapıyor 12 tl falan sanırım. Yalnız dikkat yeri kayganlaştırabilir biraz. Her duş sonrası butun vucuduma bebek yağı surdum cok guzel nemlendiriyor iyi geliyor. Normal vucut nemlendiricileri de işinizi gorur zaten.
---> Elleriniz icin ozel bi krem almanızda fayda var cok tahriş oluyorlar ben dalan dolive diye bir turk markasının el kremini kullandım zeytinyağlı falan mukemmel bi urun cok da ucuz 3-5 lira bir şey a101'de bile satılıyor.
--->Ekstra kuruyan yerler icin dirsekler vs eczaneden excipial hydro alabilirsiniz ben cok seviyorum şuanda da elimin altında olan bi urun bu da 5 lira falan sanırım.
*Ağda yaptırmak yasak arkadaşlar kesinlikle hele hele yuzunuze bıyık kaş vs aldırırken dikkat edin. Sadece yuz değil vucut icin de boyle. Tuy dokucu krem vs de surmeyin deriniz elinizde kalmasın.
--->Ben bu donemde ağdayı tamamen kestim doktorum bacaklarını dahi almamalısın dedi cunku vucudumu makineyle aldım bikini bolgemde malesef jilet kullandım (ama şuan lazere gidiyorum işe yaradı jilet kullanmış olmak

*Saclar yağlanmayı durduruyor aksine fazladan kuruyor bunun icin şampuanlarınızı falan değiştirmenizde fayda var sac boyasını da kimyasal icerikli olmayan boyalardan kullanmalısınız.
---> Normalde yağlı saclı olan ben bu donem 4-5 gun tertemiz saclarla gezdiğimi hatırlıyorum...(kahretsin regl donemi) Yağlı saclar icin olan şampuanları değiştirin nemlendirici kafa derinizi de yormuycak bir şampuan alın boylece saclarınız cansızlaşmaz ve kafa deriniz de kuruycağı icin kepek vs sorunu yaşamazsınız. Ben bu donemde mecitefendi argan yağlı organik şampuan kullanmıştım kuru saclara cok iyi geliyor iceriği tertemiz organik olduğu icin de hic sorun yaşamadım 10-15 lira civarı sanırım internetten satın almıştım.
Sac boyası da ben yalnızca 3.ayımda sacıma ombre yaptırdım kuafore durumu anlattım organik sac boyaları falan kullandık. Ombrede de dibim gelince pek bi sorun olmadı zaten tedavi surecimde sacımı boyamadım. onun icin sac boyası ne kadar etkiler bilemiyorum ama birkac arkadaşım daha once kullananlar boya surunce cok kotu olmuş vs dediler ben de cesaret edemedim.
Kullandığım ve onerdiğim diğer urunler:
-->Vichy'nin termal suyunu eczacı onerisiyle aldım hem yuze hem vucuda her şeye cok iyi geliyor sprey şeklinde ozellikle makyajdan once falan da cildinize sıktığınızda cok guzel oluyor. Gece yatmadan once bakım icin sıkınca cilt rahatlıyor. Diz kapağı dirsek gibi alanlarda kuruluğu onluyor. Besleyici guzel bi urun. 25 lira falan fiyatı.
-->Bioderma sensibio serisinin peeling ini kullandım. Haftada 1 kere yapmak hem sivilcelere hem cilde iyi geliyor. Şuanda da yağlı ciltler icin olanını satın aldım. bioderma hydrabio exfoliating cream tam ismi bu nemli cilde uygulayın 1-2 dakika masaj yapıp durulayın. Hydrabio mask da peelingin ardından yapmak da fayda var nem seviyesini coğaltıyor ve pırıl pırıl bebek gibi bir cilt yapıyor. Peeling 40 tl maske de 45 tl falan.
-->Blistex catlayan dudaklara acil cozum dye bir urun var tam adı blistex lip relief cream 8-9 tl falan. Dudaklarınıza cok iyi gelecek yalnız bu krem gibi boyle bembeyaz bişey boş zamanalrınızda surebilirsiniz.
Şuanlık hatırladıklarım bunlar. En onemli şey sabırlı olmak 2 ay 3 ay derken bir bakmışsınız ki sivilceler yok olup ucmuş.Bu arada ben ilacı bırakalı artık neredeyse 1 yıl olmak uzere halen daha geri gelen sivilcem falan yok. Regl donemi birkac tane cıkıyor. İlacı bıraktıktan sonra da cilt bakımına devam etmek cok onemli. Kafanıza takılan soru varsa sorabilirsiniz. Sivilcelerinizden utanmayın bu cok normal ve sizin elinizde olmayan bir sorun. Ayrıca cozumu de mumkun. Sivilce şikayetiniz varsa hemen bir dermatolojistle goruşun. En iyisini onlar bilir.. Umarım faydalı olmuşturr..