Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın bel ve boyun sağlığını korumak icin ev işleri yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı, onemli onerilerde bulundu.
Saatlerce ayakta duruyoruz, eğiliyoruz, bir yerlere uzanıyoruz, ağırlık kaldırıyoruz… Bu hareketleri yaparken dikkatli olmadığımızda bel veya boyun kaslarının kasılmalarına, bunun sonucunda da yaşam kalitemizi olumsuz etkileyen ağrıların gelişmesine yol acıyoruz. Yaşadığımız problemler bununla da sınırlı kalmıyor maalesef. Hatalı hareketleri sık sık tekrarladığımızda ve bu hareketlerle birlikte vucudumuza yuklendiğimizde veya yuk taşıdığımızda omurga arasındaki disk cekirdeğinin yırtılmasına sebep oluyor; bunun sonucunda da
bel veya boyunda fıtık oluşumunu kolaylaştırıyoruz. Dolayısıyla ev işleri yaparken hatalı duruş ve hareketlerden kacınmamız cok onemli. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın bel ve boyun sağlığını korumak icin ev işleri yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı, onemli onerilerde bulundu.
• Bulaşık makinesini dizleri kırmadan boşaltmak
Bulaşık makinesini boşaltmak icin devamlı olarak eğilip kalkmak gerekiyor. Ancak dikkatli olun, dizlerinizi kırmadan dizden aşağıya eğildiğiniz zaman bel kaslarınıza yuk biniyor. Bunun sonucunda da bel fıtığı gibi olumsuz sonuclar gelişebiliyor.
Doğrusu: Eğilirken belinize yuklenmek yerine dizlerinizi kırarsanız omuriliğe yuk oluşmasını engeller ve belinizin ağırlığını azaltmış olursunuz.
• Yemek hazırlarken ayakta kalmak
Yemek hazırlarken veya bulaşık yıkarken uzun sure ayakta kaldığımız zaman belimiz bize ağrı hissettirerek uyarı veriyor. Bu uyarıları dikkate almalısınız, aksi halde en basit olarak kasların gucsuzleşmesine neden olabilirsiniz. Kaslarınızın gucunu yitirmesi de bel bolgesinde ağrıya sebep oluyor.
Doğrusu: Fazla yuksek olmamak şartıyla bir ayağınızı basamak gibi bir yere koymanız diğer kaslara dinlenme fırsatı tanıyacaktır. Her 4-5 dakikada bir ayağınızı yuksek bir basamağa kaldırın. Bu durum omurgadaki kas grubunda farklı eklemlerin kasılmasını sağlayacağı icin yuku tek bir bolgede tutmayıp, dağıtıyor. Bu hareket de belinizde ağrı oluşumunu engelliyor.
• Supururken one doğru eğilmek
Yerleri devamlı eğilerek supurmek belinizde ağrı oluşmasına ve kaslarınızın zedelenmesine neden oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın hatalı olarak eğildiğiniz sırada aynı zamanda ağır bir nesne de taşırsanız
bu durumun belinizde zaman icinde fıtık oluşumuna da yol acabileceği uyarısında bulunuyor.
Doğrusu: Evi supururken one doğru eğilip eklem kaslarınıza yuk bindirmemek icin supurge sapını uzatın ve olabildiğince dik pozisyonda durmaya calışın. Ozellikle koltuk ve dolapların altlarını supururken belinizi kırmak yerine bele guc vermeden, diz cokerek supurmeye dikkat edin. Supurme işlemi sırasında mobilyaları tek elinizle kaldırmamaya da ozen gosterin. Objeyi govdenize en yakın şekilde kaldırmak da belinize etki eden gucu azaltacaktır.
• Utu yaparken boynu eğik tutmak
Utu masanızın alcak olması boynunuzu uzun sure one doğru eğik tutacağınız anlamına geliyor. Bu hareket de boynunuzda bir sure sonra ağrı oluşumunu tetikliyor. Ağrı boyundaki kasların yorulduğu anlamına geliyor. Devamlı hatalı hareket uygulayıp zedelenmesine neden olursanız, kaslarınız zamanla yırtılacak ve fıtık oluşumuna sebep olacaktır.
Doğrusu: Utu yaparken utu masasının yuksekliği cok onemli. Bu nedenle mutlaka ayarlanabilir bir utu masası tercih etmeli ve boyunuza gore ayarlamalısınız. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın utu masasının yuksekliğinin bel hizanızda olması gerektiğine işaret ederek şu onerilerde bulunuyor: “Utu yaparken utu masasına yakın durun ve ayağınızın altında fazla yuksek olmayan bir basamak bulundurun. Ayağınızı 4-5 dakikada bir değiştirirseniz belinizin aynı bolgede kasılmasına ve ağrı oluşumuna engel olursunuz. Birkac gomlek utuledikten sonra devam etmek yerine oturarak dinlenin. Ayrıca utu yaparken camaşırlarınızı olabildiğince yukseğe koyarsanız surekli eğilip kalkmak zorunda kalmazsınız.”
• Yemek hazırlarken boynu eğmek
Yemek hazırlarken boynunuzu one veya yana eğik pozisyonunda tutmanız veya sırtınızı yaslamadan tabure oturuşu yapmanız boyun ve beldeki eklemlere yuk binmesine, bunun sonucunda kasların zedelenmelerine yol acıyor. Zedelenen kas da gucunu kaybediyor ve bolgede ağrı oluşumuna neden oluyor. Hareket sırasında boyuna yuk bindirilmesi de fıtık oluşumunu tetikliyor.
Doğrusu: Boynunuzu olabildiğince hareket halinde tutmayı ihmal etmeyin. Otururken sandalyenin sırtına yaslanmaya da dikkat edin, cunku belinizi yaslamadan oturmanız belinizdeki kasların kasılmasına, bunun sonucunda da ağrı oluşumuna sebep oluyor. Bu yuzden sandalyenizin sırt kısmının bel ile birlikte hareket edebilecek ve bu bolgenize destek verecek şekilde olmasına dikkat edin.
• İş yaparken ağır kaldırmak
Bir ağırlığı govdenize ne kadar uzak kaldırıyor ve taşıyorsanız belinize o kadar fazla yuk bindirmiş olursunuz. Orneğin 3 kiloluk bir ağırlığı vucudunuza olabildiğince yakın olarak kaldırdığınız zaman o nesne tam 3 kilo ağırlığında oluyor. Elinizle bir metre uzaktan kaldırdığınız zaman ise ağırlığı 9 kilo olarak hissedersiniz. Ağırlıkların eklem uzerine tekrar tekrar yuklenmesi de o eklemin kalınlaşmasına, bunun sonucunda da eklem hacminin buyumesine ve komşu sinir dokusuna baskı oluşturmasına neden oluyor. Devamında omurilikte kanal darlığı gelişiyor ve sinire ait olması gereken alan kuculuyor, siniri besleyen kan damarları baskı sonucu kapanıyor. Ağır bir yuku kaldırmayı kronik olarak tekrarlamanız da kanal darlığı ve fıtık oluşumuna sebep oluyor.
Doğrusu: Baskıya engel olabilmek icin kaldırdığınız eşyaların fazla ağır olmamasına dikkat edin, govdenize en yakın şekilde tutarak kaldırmaya ozen gosterin.
• Perde asarken yukarıya doğru uzanmak
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın ev işlerinde boyunuzu ve goz hizanızı aşan işlerde yukarıya doğru uzandığınızda boyun kaslarını riske atmış olacağınız uyarısında bulunuyor. Orneğin boyun fıtığı gelişimine yol acabiliyorsunuz. Yukarıya doğru uzandığınız zaman başınızı arkaya doğru uzattığınızda boynun arkasındaki eklemler uzerinde baskı oluşuyor. Bu pozisyonda ekstra guc harcanıldığı icin maruz kalınan kuvvet boyuna etki ediyor. Boynun alışık olmadığı bir hareketi uzun sure yaptığınız ve bunu yaparken de guc harcadığınız zaman eklem ile disk cekirdeği eskimeye başlıyor, bunun sonucunda da boyun fıtığı gelişebiliyor.
Doğrusu: Uzandığınız yukseklik goz hizasına ne kadar yaklaşırsa risk o kadar azalıyor. Dolayısıyla merdiveni yukarıya cok fazla uzanmayacağınız şekilde, goz hizanıza yakın kurmaya dikkat edin.
• Diz cokerek yer silmek
Ev işi yaparken en dikkatsiz olunan konulardan biri de yer silmek. Eğilerek veya diz cokerek yer silmek belinize baskı oluşturuyor, bunun sonucunda da bel ağrısı gelişiyor.
Doğrusu: Uzun saplı yer silme aletlerini kullanın. Vucudunuzu olabildiğince dik pozisyonda tutmaya da gayret gosterin.
Kaynak:mynet
Ev işleri fıtık etmesin!
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Ev işleri fıtık etmesin!