Yaklaşık her 100 kişinin 8'inde noropatik ağrı semptomları gormek mumkun

Turk Noroloji Derneği Noropatik Ağrı Calışma Grubu Başkanı ve Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi Noroloji Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ersin Tan, "Topluma baktığımız zaman yaklaşık her 100 kişinin 8'inde noropatik ağrı dediğimiz semptomları gormek mumkun." dedi.

Turk Noroloji Derneğince duzenlenen 14. Noropatik Ağrı Sempozyumu, Belek turizm merkezindeki bir otelde başladı. Sempozyum kapsamında duzenlenen basın toplantısında konuşan Turk Noroloji Derneği Noropatik Ağrı Calışma Grubu Başkanı ve Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi Noroloji Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ersin Tan, noropatik ağrıların diğer ağrılardan farklı belirtiler gosterdiğini belirtti.

YANMA, BATMA, KARINCALANMA

Bu hastalarda yanma, batma, elektriklenme ve karıncalanma gibi belirtiler olduğuna işaret eden Tan, "Bir diğer ozelliği de normal ağrı yaratmayan uyarıların bu gibi hastalarda cok şiddetli yanma ya da batmaya neden olmalarıdır. O nedenle bu hastalıkların tedavisi normal ağrı kesicilerle olmaz. Bazı epilepsi ve depresyon ilaclarının kullanıldığı hastalıklar grubudur." dedi.

Noropatik ağrı belirtilerinin en sık rastlandığı hastalık grubunun diyabet olduğuna değinen Tan, "Turkiye'de yapılan son calışmalarda, her 4 kişinin 1'inde ya şeker hastalığı ya da gizli şeker dediğimiz tablo soz konusudur. Şeker hastalığı olan kişilerde de eninde sonunda noropatik ağrı dediğimiz belirtiler karşımıza cıkacaktır." diye konuştu.

Bu hastalığın tedavisinde ozellikle ağrı kesici ve vitaminlerin yeri olmadığını ifade eden Tan, şoyle devam etti:

"Burada tedavide kullandığımız en onemli ajanlar epilepsi, yani sara ilacları ve antidepresan ilaclardır. Topluma baktığımız zaman yaklaşık her 100 kişinin 8'inde noropatik ağrı dediğimiz semptomları gormek mumkun. Bu şeker hastalarında cok sık gorulur. Bunun dışında felc sonrasında ortaya cıkabilen noropatik ağrıdan soz edebiliriz. Herpes dediğimiz, zona dediğimiz hastalık sonrası ortaya cıkabilecektir. Ozellikle omurilik yaralanmaları sonrasında ortaya cıkabilir. Baktığımız zaman sinir basılarında veya ele ayağa giden giden sinirlerin hastalıklarında da karşımıza cıkan belirtilerdir."

"KADINLARDA GORULME SIKLIĞI DAHA FAZLA"

Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ayşen Akıncı ise noropatik ağrının vucuttaki sinirlerin hasarı veya bir hastalığı sonucu ortaya cıkan ağrı anlamına geldiğini soyledi.

Bu tur ağrıların normal ağrılardan farklı olduğuna dikkati ceken Akıncı, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Cunku eğer noropatik bir ağrı varsa basit ağrı kesicilere hastalar cevap vermiyor. Fibromiyalji dediğimiz yaygın ağrılar, sızılar, yorgunluk, sabah yorgun kalkma, uyku bozukluğu ile giden bir hastalık da bu noropatik ağrı tiplerinden bir tanesidir. Bir hasta geldiğinde eğer vucudunun her yerinin ağrıdığını soyluyorsa, 'Sabah erken kalkıyorum, uyanamıyorum, doğru durust uyuyamıyorum' diyorsa bu daha cok halk arasında 'iltihapsız kas romatizması' dediğimiz fibromiyalji hastalığını duşundurur bize."

Prof. Dr. Akıncı, bu hastalığın kadınlarda erkeklere gore 7 kat daha fazla gorulduğunu, toplumda da oldukca yaygın olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bu hastalığın en onemli ozelliği, hastaları muayene ettiğinizde ya da birtakım tetkikler istediğinizde bir pozitif sonuc bulamıyorsunuz. Yani her şey normal cıkıyor. Her şey normal cıktığı icin de sanki bu hastalık yokmuş gibi algılanabiliyor. Halbuki oyle değil. İltihapsız kas romatizması dediğimiz fibromiyalji hastalığı var, bu hastalığın etkilerini de beyinde yapılan calışmalarda gostermek mumkun. Bu hastalığı tedavi etmek mumkun. İlac tedavileri var, ozellikle egzersiz tedavilerini oneriyoruz. Bu hastalar halsizlik ve yorgunlukları nedeniyle yataktan cıkmak istemiyorlar. Hastalarımızı yataktan cıkmaya, işine gucune donmeye teşvik ediyoruz."

Kaynak:haberturk