Turk kadınının ‘camaşır suyu ile tuz ruhunu karıştırması’ tıp literaturunde
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Turk kadınının ‘camaşır suyu ile tuz ruhunu karıştırması’ tıp literaturunde
-
19-09-2022, 04:27:20
Turkiye ’de ev temizliği sırasında camaşır suyu ve tuz ruhunun karıştırılması gibi tehlikeli bir alışkanlığın bulunuyor. Turkiye ’de ozellikle banyo, tuvalet ve mutfak temizliğinde tercih edilen camaşır suyu ve tuz ruhunun birlikte kullanılması sonucu ortaya cıkan zehirlenme turu, dunya literaturune girdi. American Journal of Emergency Medicine, Inhalation Toxicology, Enviromental Research, Turkish Journal of Emergency Medicine adlı ulusal ve uluslararası yayınlarda yer bu konuda calışma yayımlandı. Temizlik yapanların camaşır suyu ile tuz ruhunu karıştırıp astım benzeri bir tabloya maruz kalmalarının dunyada sadece Turklere ozel olduğunu soyleyen Dokuz Eylul Universitesi (DEU) Tıp Fakultesi Acil Tıp Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Sedat Yanturalı, sadece kendi merkezlerine her yıl 15-20 hastanın bu şikayetle geldiğini acıkladı.
Camaşır suyundaki sodyum hipoklorit ve tuz ruhundaki hidroklorik asidin birleşince klor gazının ortaya cıkmasına neden olduğunu ifade eden Yanturalı, iki maddenin karışmasının nefes darlığı, astım benzeri hışıltılı solunum, gozlerde yanma bulgularıyla ortaya cıkan solunumsal zehirlenmeye yol actığını kaydetti.
Acil servislere başvuranların hemen hepsinin “Temizlik yaparken tuz ruhu doktum, daha temiz olsun diye ustune de camaşır suyu boşalttım ve bir gaz cıktı, nefesim daralmaya başladı” hikayesini anlattığını dile getiren Prof. Dr. Yanturalı, karıştırılan temizlik maddelerinin akciğer bronşlarında daralmaya neden olduğunu vurguladı.
Sağlıklı bireylerde bu durumun olumcul bir riskinin bulunmadığını, astım hastalarına benzer, kısa sureli bir tedavi uyguladıklarını aktaran Yanturalı, astım ve kronik bronşit hastalarında ise zehirlenmenin daha ağır seyrettiğini soyledi.
DUNYA LİTERATURUNDE YOKTU
Bu zehirlenme bicimine ilişkin vakaların sadece Turkiye ’den cıktığını, bunun bilimsel yayınlarda da gorulduğunu dile getiren Yanturalı, şu bilgileri verdi: “Dokuz Eylul, Ataturk, Dicle ve Erciyes universiteleri tıp fakultelerinin bu zehirlenme turu ile yaptığı yayınlar ve vaka serileri, dunyaca unlu bilimsel dergilerde yayınlandı. Klor gazı zehirlenmesine yonelik literatur cok zengin ancak temizlik yapanların bu şekilde camaşır suyu ile tuz ruhunu karıştırıp astım benzeri bir tabloya maruz kalmaları Turklere ozel diyebiliriz. Sadece bizim hastanemize yılda 15-20 hasta bu şikayetle başvuruyor. Turkiye ’de kac kadın bu nedenle zehirleniyor tam olarak bilmiyoruz ama İzmir ’de de Erzurum ’da da Turkiye ’nin her yerinde aynı zehirlenme
turune rastlıyoruz.”
Yanturalı, bilimsel yayınların, American Journal of Emergency Medicine, Inhalation Toxicology, Enviromental Research, Turkish Journal of Emergency Medicine adlı ulusal ve uluslararası yayınlarda yer aldığı bilgisini verdi. Temizlik urunlerinin karıştırılması nedeniyle zehirlenen hastaları acil tedavi ettikten sonra uyardıklarını da sozlerine ekleyen Yanturalı, “Daha iyi temizlik icin ne kullanılacağını bilmiyorum ama camaşır suyu ve tuz ruhunu karıştırmasınlar” diye konuştu.
medikalakademi.com.tr