Ulkemiz dunyanın sayılı cay ureticilerinden olduğu kadar dunyanın en cok cay tuketilen 2.ulkesi. Cay bizim icin kahvaltının ve coğu yemekten sonraki sohbetin ayrılmaz bir parcası. Peki surekli tukettiğimiz cayın dozunu kacırınca ortaya cıkabilecek potansiyel rahatsızlıklardan ve yanında tukettiğimiz gıdalara etkisinden haberdar mıyız?
Cay, uzun ve fazla tuketimi sonucunda demir emilimini etkiler.
Cay, vucudumuzun demir emilimini etkiler. Araştırmalara gore gunde 4 – 5 bardak cay icmenin demir emilimine buyuk bir etkisi olmasa da bu sayıyı aşmak vucudumuzun besinlerden aldığı demiri emmemesine ve ilerleyen zamanlarında demir eksikliğine, ilerleyen zamanlarda da kansızlığa yol acabiliyor. Halihazırda demir eksikliğine yol acan bir rahatsızlığınız varsa bu konuda dikkatli olmalısınız.
Cay icinde kafein bulundurur ve baş ağrısına yol acabilir.
Kafein dendiğinde aklımıza ilk olarak kahve gelse de cay da icinde azımsanmayacak miktarda kafein bulundurur. Gec saatlerde icildiğinde uykunuzu kacırmanın yanında mide ağrısına yol acabilir. Aşırı tuketiminde baş ağrısına yol acabilir ve migren atağını tetikleyebilir.
Cay dendiğinde aklınıza ilk olarak şeker geliyorsa dikkat etmelisiniz!
Ulkemizde cay ve şeker ayrılmaz ikilidir. Bazı insanlar caylarına 4 veya 5 adet kup şeker atabilir. Ancak bu oldukca fazla şeker alımına yol acar. Kan şekeriniz yukselir, uzun sureli tuketimde ise insulin direnciniz artarak şeker hastalığına yol acabilir.
Cay tuketiminin vucudumuza verebileceği zararları sıraladık ancak hic cay icmeyecek miyiz? Tabi ki hayır! Kucuk birkac değişiklikle sağlıklı bir şekilde cay tuketmemiz mumkun.
Peki nasıl cay keyfimizi sağlıklı hale getirebiliriz? İşte ipucları!
• Cayı kahvaltıyla birlikte değil de kahvaltınızdan 30 dakika – 1 saat sonra icebilirsiniz. Bunu diğer oğunleriniz icin de uygulayabilirsiniz.
• Demliğinize bir dilim limon atabilirsiniz. Limonun antioksidan ozelliği cayı daha sağlıklı bir hale getirecektir.
• Surekli siyah cay tuketimi yerine meyve cayları, bitki cayları tuketerek hem damak zevkinizi geliştirebilir hem de doğal yoldan antioksidan alabilirsiniz.
• Demliğinizdeki cayı belirli aralıklarla değiştirip cayın icindeki zararlı maddeleri demine vermesine engel olabilirsiniz, cayınızı surekli taze bir halde tuketebilirsiniz.
Kaynak:Mynet
Kahvaltının Ayrılmaz Parcası Cayı Her Sabah İcmekten Vazgecin! Neden mi?
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kahvaltının Ayrılmaz Parcası Cayı Her Sabah İcmekten Vazgecin! Neden mi?