İnsanlar arasında cok bilinmese de vucudun uretemediği ve dışarıdan almak zorunda olunan Omega-3 bir doymamış yağ asididir. Anne karnında gelişimin başlamasıyla olunceye kadar hayatın her evresinde Omega-3 yağ asitlerine ihtiyac duyulur.

Hangi Besinlerde Bulunur?

Derin sularda yaşayan yağlı balıklar Omega-3 yağ asitlerinin birinci kaynağıdır. Ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler, soya filizi, kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagiller, tam tahıllar ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde de bulunur. Kanola yağı, keten tohumu, kivi, brokoli, semizotu gibi besinler de Omega-3 kaynakları arasındadır.

Yeni doğan bebekler icin anne sutu, Omega-3 kaynağı en doğal besindir. İlk 6 ay mutlaka bebeklere anne sutu verilmeli ve anne beslenmesinde Omega-3 kaynaklarına yer vermelidir.


Omega-3 Tuketiminin Onemi

Yeterli Omega-3 yağ asitleri alımı bağışıklık sistemini guclendirdiğinden vucudun zararlı mikroorganizmalarla savaşma gucunu artırır. Bu sebeple kanser başta olmak uzere iltihaplı romatizma, tumor, migren, diyabet, kolesterol gibi rahatsızlıkların oluşumuna engel olur. Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenme ozellikle yoğun tempoda calışan kişiler ve okul cocuklarında zihin yorgunluğunu onler, unutkanlığı azaltır. Omega-3 yağ asitleri kotu kolesterolu duşurup iyi kolesterolu yukseltici etkidedir. Bu nedenle kalp damar sağlığını korur. Cilt hucrelerinin sağlını iyileştirir, yaşlanmayı geciktirir, cilt problemlerine iyi gelir. Omega-3, vucuttaki insulin duyarlılığını artırarak ozellikle tip II diyabet bulgularını azaltır. Cocukluktan itibaren Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenme, yetişkinlikte oluşabilecek Alzheimer hastalığını onler. Zeka geliştirici, IQ seviyesini yukseltme etkisinden dolayı gelişme cağındaki cocukların tuketmesi gerekir. Omega-3 yağ asitleri kan şekeri dalgalanmalarını onlediğinden ve vucudun genel sağlığını iyileştirdiğinden kilo verme doneminde aclık ataklarını ve tatlı krizlerini onler. Kemik sağlığını korumada yardımcıdır. Ne Kadar Tuketilmeli?

Omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynağı olan balık haftada 2-3 kez buğulama, fırında veya ızgara pişirme yontemleri ile tuketilmelidir. Ayrıca her gun koyu yeşil sebzelerle yapılmış yemekler veya salatalar ve haftada 2 porsiyon kuru baklagil yemekleri tercih edilmelidir. Her gun bir elin avucu kadar ceviz, badem veya fındık tuketmek, ara oğunlerde yoğurtla beraber veya salatalara eklenen keten tohumu tuketimi de Omega-3 yağ asitleri alımını sağlar.

Balık tuketmeyen kişiler doktor kontrolunden gectikten sonra Omega-3 takviyesi alabilir. Kan sulandırıcı ilac kullanan kişiler takviye almadan once mutlaka doktora danışmalıdır.

Kaynak:nasıl kolay​