Eğer bu yazıyı okuyorsanız, bir şekilde sizin veya yakınınızın fizik tedaviye ihtiyacı var ve iyi bir tedavi merkezi arayışı icindesiniz, demektir. Bu arayışınız esnasında, kişisel gozlem ve tecrubelerime dair analizlerimi sizlerle paylaşmak isterim.

Soz konusu analize konu olan 5 hastane de kamu statusunde olup, İstanbul merkezlidir. Bunlar Bahcelievler Fizik Tedavi Hastanesi (İstanbul Fizik Tedavi asıl ismidir), Erenkoy Fizik Tedavi Hastanesi, Fatih Sultan Mehmet Hastanesi Yatarak Fizik Tedavi Bolumu (eski PTT), Bağcılar Devlet Hastanesi Yatarak Fizik Tedavi Bolumu ve K.Cekmece Kanuni Sultan Suleyman Hastanesi Yatarak Fizik Tedavi Bolumu ’dur.

Oncelikli olarak devletin sağladığı fizik tedavi hizmetine ilişkin kısa bilgiler vermek isterim. Yanıldığım noktalar var ise, beni de bilgilendirmenizi rica ederim.

A. Yatarak fizik tedavinin genel suresi –yazılı bir kanun olmamasına rağmen– tek sefer icin, 30-40 gun arasıdır. Eğer tedavi cok iyi gidiyorsa, 2 aya kadar uzatılabiliyor. (Soz birliği etmişcesine tum fizik tedavi uzmanları, kesintisiz fizik tedavinin hasta acısından olumsuz olduğunu soylerler. Ama aynı uzmanlar, eve cıkan hastanın evde egzersizlerini ihmal etmemesini sıkı sıkı tembihlerler. Hatta bunun icin, eve yurume bariyeri yaptırmayı, maddi gucun elverdiği diğer aracları almayı şiddetle onerirler. Celişkili bir durum yani.)

B. Yasal yıllık fizik tedavi seans surelerinin, hemipleji hastaları icin, eğitim araştırma hastanelerinde limitsiz olduğu soylenmektedir. Hatta bazıları buna fizik tedavi hastanelerinin de dahil olduğunu iddia etmektedir. Alo Sağlık Bakanlığı Hattına sordum, Alo SGK ’ya yonlendirdi. Alo SGK ’ya sordum bilemedi. En sonunda, bu konuda en yasal merci olan İstanbul Cibali SGK ’ya yazdım; hala umutla yanıtlarını bekliyorum.

C. Hemipleji, tetrapleji, omurilik felci gibi ağır rahatsızlıklarda, birkac ay ara ile hasta tekrar geri cağrılabiliyor. Fakat her seferinde yeniden hastaneden randevu alıp, yatış sırasına girmek gerekmektedir.

D. Başvuru tarihinden itibaren hastaların bekleme suresi, hastanesine gore değişiklik gostermektedir.

E. Gunluk seans sureleri hastaneden hastaneye farklılık gostermektedir. En uzun sure olarak Erenkoy Fizik Tedavi ’yi soyleyebilirim. 1,5 saatlik seanslarımız cok olmuştur. En kısa sure olarak da, Bahcelievler Fizik Tedavi pek cok defa 5 dakika ile rekor kırmıştır.

F. Elle uygulanan fizik tedavi suresi 15-20 dakikayı gecmez. Genellikle aletli calışma tercih edilir. Ama teoride elle uygulanan tedavinin daha faydalı olduğu savunulur.

G. Hem robot tedavisi hem de normal fizik tedavi aynı gun icerisinde aynı seansta alınamıyor. Robotu kullandığınız gun, normal fizik tedavi seansınız hastanece iptal edilir. Cunku, devlet aynı gun icinde uygulanan iki tedaviden birisini odemektedir. Bu sebepten dolayı, ayakta durma dengesini sağlama acısından onemli olabilen robotu, genellikle yuruyebilen ve hastaneye gunubirlik seanslara gelen hastalara uygulatıyorlar. Bu durumda, hastane ek gelir de elde edebilmektedir.

H. Bedensel fizik tedavi, konuşma terapisi, yeniden tuvalet eğitimi gibi tum terapilerin verildiği devlet hastanesine henuz rastlamadım. Bir rivayete gore, Bahcelievler ’de tumu varmış ama biz vakıf olamadık.

İ. SGK anlaşması olan ozel hastanelerin seans+yatak+hemşirelik hizmetlerine dair gunluk ucretleri, anlaşmışlar gibi, 500 TL civarındadır. Tekrar ediyorum; bu gunluk ucret olup, SGK ’dan da ayrıca yasal bedeli alınmaktadır. Diğer yandan, başka tedaviler uygulanmış ise, onlar da faturaya eklenir. (Daruşşafaka FTM ve Bağcılar Medipol Hastanesi ’nde bu tutar gunluk 1.000 TL civarındadır. En azından gecen sene bana verilen rakam budur. Sonradan revize edilmiş olabilir.)

J. Hastanın durumunun ciddiyetine ve kilosuna bakılmaksızın, yanında kalabileceği refakatci sayısı yalnızca birdir. Yani, boynundan aşağısı felc olmuş, 150 kiloluk bir hastanız varsa, kalacak refakatci konusunda ciddi bir bicimde duşunmelisiniz. Cunku, sadece siz tek başınıza onu kaldıracak, tedaviye goturecek, yatağına yatıracak, yemeğini yedirecek, genel temizliğini yapacak ve her 2 saatte bir yatak pozisyonunu duzelteceksiniz, demektir.

K. Yasal olarak, hasta altı bezi ve yatak koruyucu sayısı gunluk olarak toplamda 4 adettir. Hastanızın bağırsak faaliyeti normal ise, sorununuz yok demektir. İshal olmuş ise, yedeklemelerinizi iyi yapın derim.

L. Hastada enfeksiyon yok ise, kullanmak zorunda olduğunuz eldivenleri kendiniz almalısınız.

M. Hastanenin verdiği su miktarı genellikle yeterli olmaz. Surekli su ihtiyacından dolayı, 5 litrelik su temin etmeniz hem ekonomik hem de daha uzun sureli olabilir.

N. Giderken yanınızda ventilasyonlu yatağınızı bulundurmanız onerilir.

O. Hastanenin ve doktorunuzun başarısından ziyade, bizzat tedaviyi yapan fizyoterapistin bilgisi, ilgisi ve başarısı hastanızın tedavisinin salahiyeti acısından, cok daha onemlidir. Bundan daha onemli olan ise, hastanızın tekrar ayağa kalma isteği ve azmidir.

Şimdi isterseniz hastaneleri değerlendirmeye başlayabiliriz. İzninizle, bana ve pek cok kişiye gore en iyisinden, yani Erenkoy ’den başlamak isterim.

ERENKOY FİZİK TEDAVİ HASTANESİ

1. Yatış icin bekleme suresi : MHRS ’den randevu alıp, poliklinik muayenesinde yatış sırasına alındıktan sonra, başhekimlik sekreteri 1 ile 2 ay arasında bir sure vermektedir. Sekreter Hanım ’ın verdiği sureler, şaşılacak derecede isabetlidir.

2. Yatış İşlemleri : Yatıştan bir gun once veya aynı gunde cağrılabiliyorsunuz. Evde bakım ambulansı bulma ihtimaliniz cok cok duşuk olduğundan, hastanızı taşımanız icin bir alternatifiniz mutlaka olsun. Hastaneye vardıktan sonra, ilk etapta yatacağınız katın hemşiresi tarafından hastane kuralları hakkında bilgilendiriliyorsunuz. Hemen 2 saat icerisinde sırasıyla Noroloji, Dahiliye ve Fizik Tedavi branş doktorları tarafından hastanızın yatış muayeneleri yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı, tum raporları yanınızda bulundurmanız faydalı olabilir. Hastanızı odasına aldıktan sonra, hemşireler hemen EKG cekimi, tansiyon ve ateş olcumu yapmaktadır. Ertesi gun ise, ac karnına kan ve idrar ornekleri alınır.

3. Fizik Tedaviye Başlama Zamanı : Yatış işleminin olduğu gun, fizik tedavi uzmanınızın ismi, seans salonu ve saatleriniz belirlendiğinden, hemen ertesi gun tedavi seanslarınız başlar.

4. Fizik Tedavi Seans Zamanları ve Sureleri : Diğer kamu hastanelerinden farklı olarak, haftanın 7 gunu tedavi kesintisiz devam eder. Gunluk tedavi suresi ise, 1 saat 15 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir.

5. Fizik tedavi Uygulama Alanı : Her katta jimnazyum salonları vardır. Fizyoterapistler tedavilerini sadece burada uygularlar. Odalarda tedavi vermek yasaktır.

6. Fizik Tedavi Şekli : Genellikle aletli fizik tedavi uygulanır. İlk etapta 15 dakika kaslara akım verilir. Akabinde 7 dakika bisiklet egzersizi uygulanır. Daha sonra, ihtiyaca bağlı olarak, tilt-table, pilates topu, germe halatları gibi tedaviler uygulanır. Felcli olan uzva, genellikle bu kol olur, 5 ile 15 dakika arası elle egzersiz yapılır. ( Bir ornek haric, fizik tedavi uzmanlarının hicbir zaman ayağa elle tedavi uyguladığını gormedim.)

7. Rutin Doktor Muayeneleri : Hafta ici her sabah, her hasta, tedavisini takip eden fizik tedavi doktoru tarafından ziyaret edilir. Hastanın, varsa, şikayetleri dinlenir. İlgili servise hemen yonlendirme yapılır. Bu ziyaretler esnasında, tedavinin gidişatı takip edilir. Bu arada, disiplinli bir şekilde her sabah aynı saatte hastalarını ziyaret eden, hastanın ve yakınlarının sorduğu her soruya buyuk bir saygı icinde cevap veren ve sorular tamamlanmadan odadan ayrılmayan Dr. Şenel Hanım ’a ozel olarak teşekkurlerimi iletmek isterim.

8. Tedaviye Gelen Hasta Profili : Yuruyemeyen, sonda takılı hastalar tarafından yoğunlukla tercih edilir. Hastane bu tip hastaları kabul ederken korkmaz ve hatta onlara oncelik tanır.

9. Tedavi Seans Limitleri : Hastane yıl icerisinde aynı hastayı 3 kere cağırabilmektedir. Her bir yatışta ortalama 40 gun kalınır.

10. Eksik Tedaviler : Konuşma terapisi veya uzmanı yoktur. Tuvalet eğitimi de verilmez. Her daim sondanın cıkarılmasından bahsedilir ama daha başarılı bir şekilde uygulandığını gormedim.

11. Tedavi Başarısı : 3 adet hasta katı bulunmaktadır. Fakat, bodrum katı ile birlikte, toplam 5 katta jimnazyum odaları vardır. Bodrum katları, ayaktan gelen hastalar icin organize edilmiştir. İnanılması zor ama gercek, katlar arasında tedavi kalitesinde ciddi farklılıklar vardır. En başarılı jimnazyum salonu 3.kattadır. En kotu katlar ise, 1.kat ve 4.kattır. 1.katta kalıp, 4.kat jimnazyum salonunu kullananlar olarak, başarısız bir tedavi suresi gecirdiğimizi kesinlikle soyleyebilirim. Anlayanlar icin soyluyorum; hastam sağ hemipleji hastasıdır.

12. Hastane Yemekleri : Hastanıza sabah kahvaltıda yumurta verilirse, sut verilmez. Diyabet hastaları haric. Onlara her koşulda yoğurt ve sut verilir. Oğle ve akşam yemeklerinde, haşlama sebze ve tavukla kac ceşit yemek cıkarıldığını bir bilseniz, aklınız durur. 1,5 ay icerisinde bir kere kırmızı et yemeği verildiğini hayal meyal hatırlıyorum. Bu sebepten dolayı, hasta odalarında mini buzdolapları hasta yakınları tarafından her zaman tıka basa doldurulur. Hastane, yemeklerde dahi, su vermez. Hastane kantininden cuz-i bir tutara temin edebilirsiniz. Her Perşembe gunu, hastanenin cok yakınında semt pazarı kurulur. İhtiyaclar coğunlukla buradan temin edilebilir.

13. Hastane Odaları : Genellikle 2 kişiliktir ve odalarda banyo bulunmaz. Banyo ve tuvalet ihtiyacı, koridorlarda bulunan ortak alanlarda giderilir. Yine her katta ortak kullanıma mahsus mutfak bulunmaktadır. Tek kişilik veya 2 kişilik banyolu odalar da sınırlı sayıda mevcuttur. Bunları tercih etmeniz durumunda, yatış icin bekleme sureniz uzayabilir. Her odada, 1 adet mini buzdolabı ve 1 adet LCD TV mevcuttur.

14. Hastane Klima Sistemi : Kış aylarında ısıtma hastanenin kalorifer sistemi ile yapılmaktadır. Yazın klima serinliği icin ise, gece-gunduz kapı ve pencere acık tutularak ozlenen serinliğe kavuşulmaya calışılır. Siz yine de ertesi gun icin, yedek tişort/camaşır bulundurun derim.

15. Camaşır Yıkama Durumu : Hasta ve refakatciler, her katta bulunan ortak alanda bulunan makinelerde camaşırlarını yıkayabilirler. Haliyle kuyruk vardır. İmkanı olanların evlerine kirlilerini goturup yıkamaları hem daha rahat hem de hijyenik olabilir.

16. Engellilerin Mobilizasyonu İcin Hastane Adaptasyonu : Hastaları tekerlekli sandalye veya sedyede taşımak icin, 2 adet buyuk asansor mevcuttur. Kapılar, hastaların cıkış sureleri baz alınarak gec kapanır. Boylece olası kazaların onune gecilmeye calışılır. Ayrıca, 4 kişilik 2 asansor daha bulunmaktadır. Hastanenin her iki cıkışında da, merdivenlerin yanı sıra tatlı bir meyili bulunan rampalar mevcuttur. Hasta yakını veya hastanın bizzat kendisi, cok zorlanmadan bu rampaları kullanabilmektedir.

17. Gezinti Alanları : Hastalar ve yakınları hem hastane personeli ile hem de birbiriyle kısa zamanda kaynaşabilmektedir. Hastanenin kucuk bahcesi ve iyi organize edilmiş kantininde muhabbet edilerek zaman gecirilir. Tek sorun, kapı dışında her yerde sigara kullanımıdır. Sigaradan uzak durması gereken hastalar icin zor bir durumdur. Yazın, hastanenin erik ağaclarına dalmak hasta ve yakınları icin buyuk bir zevktir. Hastane yonetimi yasakladığı icin, pek duyulmasa sevinirim.

İSTANBUL FİZİK TEDAVİ HASTANESİ (BAHCELİEVLER FİZİK TEDAVİ)

1. Yatış icin bekleme suresi : MHRS ’den randevu alıp, poliklinik muayenesinde yatış sırasına alındıktan sonra, talebe bağlı olarak, bekleme suresi birkac aydır.

2. Yatış İşlemleri : Yatıştan bir gun once veya aynı gunde cağrılabiliyorsunuz. Hastaneye vardıktan sonra, asistan fizik tedavi doktoru ve kat hemşiresi tarafından ilk muayene gercekleştirilir. Hastanızı odasına aldıktan sonra, hemşireler hemen EKG cekimi, tansiyon ve ateş olcumu yapmaktadır. Ertesi gun ise, ac karnına kan ve idrar ornekleri alınır.

3. Fizik Tedaviye Başlama Zamanı : Yatıştan itibaren 1 hafta saymanızı oneririm. Bu arada, hastane odasının ve koridorunun guzelliğinin tadını cıkarın derim.

4. Fizik Tedavi Seans Zamanları ve Sureleri : Hafta ici seans verilir. İlk başlarda 20 dakika olan fizik tedavi suresi, 10 gun icerisinde gunluk 5 dakikaya kadar iner. Hastanız biraz acı cekiyorsa, bu 2 dakika dahi olabilir. Biz şikayetci olduğumuz icin, en az 10 gun 45 dakikalık hizmet alabildik. Sonra bu sure, doğal surecine yavaş yavaş geri dondu. Bu arada, her ne hikmetse, saat 14:00 ’dan sonra hastanede pek fizyoterapiste rastlamadık. En azından ben ve ailem gormedik.

5. Fizik Tedavi Uygulama Alanı : Bir kere jimnazyum salonu gorduğumu hatırlıyorum. Hatta icinde tedavi goren hastalar bile vardı. Fizyoterapistler tedavilerini hastanın kendi yatağında uygularlar.

6. Fizik Tedavi Şekli : Benim hastama sadece elle yapılan fizik tedavi uygulandı. Hatta, her yerde satılan akım cihazı dahi kullanılmadı. Sorduk; hastane fizyoterapistine teslim etmemiş. Bekledik. Taburcu olurken hala bekliyorduk.

7. Rutin Doktor Muayeneleri : Kardeşim, her Pazartesi gunu asistan doktor ve şef asistan doktorun hemşirelerle birlikte hastaları ziyaret ettiğini soyledi. Bir kere ben bile rastladım. Uzman olduğunu sandığım doktor hanımın, dunyanın en bıkkın yuz ifadesiyle yanıt verdiğini hatırlıyorum. Bu yuz ifadesini her sabah gorup hastama dair şikayetlerimi sıralasaydım, depresyona suruklenebilirdim. Allah korumuş!

8. Tedaviye Gelen Hasta Profili : Karma bir grup sergiler. Genel bir profil yoktur.

9. Tedavi Seans Limitleri : Hastane yıl icerisinde aynı hastayı tekrar cağırabilmektedir. Her bir yatışta ortalama 40 gun kalınır.

10. Eksik Tedaviler : Konuşma terapisi verilmektedir. Tuvalet eğitimine rastlamadım. Benim hastam icin her iki tedaviden dahi soz edilmedi. Hastamın durumunun ağır olmasına bağlıyorum bu durumu.

11. Tedavi Başarısı : 3 veya 4 adet hasta katı bulunmaktadır. Her katta jimnazyum salonu olduğunu tahmin etmekteyim. Başarıları hakkında yorumda bulunmak istemiyorum.

12. Hastane Yemekleri : Yemeklerinin fena olmadığını hatırlıyorum. Her yemekte hasta ve yakınına su verilir. Ama siz yine de suyunuzu, meyvenizi ve kahvaltılıklarınızı alın derim.

13. Hastane Odaları : Bina yeni yapımdır. Genellikle 2 kişiliktir ve her odada banyo bulunmaktadır. Ayrıca, odanın icerisinde, meyvelerinizi ve bardaklarınızı yıkamak icin ayrı bir lavabo da bulunur. Her odada, 1 adet mini buzdolabı ve 1 adet LCD TV mevcuttur.

14. Hastane Klima Sistemi : Merkezi sistem ile havalandırma yapılmaktadır.

15. Camaşır Yıkama Durumu : Hasta ve refakatciler hastane bodum katında bulunan makinelerde camaşırlarını yıkayabilirler.

16. Engellilerin Mobilizasyonu İcin Hastane Adaptasyonu : Toplamda 8 adet buyuk asansorleri vardır. Bu asansorlerde sedye dahi taşınabilir. Yalnız her ne hikmetse, sadece 2 asansor calışmaktadır. Bazen 3 bile olabiliyor. Diğerleri servis dışı modundadır.

17. Gezinti Alanları : Oda arkadaşlarınız iyiyse muhabbet edebilirsiniz. Koridorda gezmek de mumkundur. En fazla kapının onune cıkabilirsiniz. Ama orada da İstanbul ’un sigara tiryakilerinin yarısı bulunmaktadır.

FATİH SULTAN MEHMET HASTANESİ – YATARAK FİZİK TEDAVİ BOLUMU

1. Yatış icin bekleme suresi : MHRS ’den randevu alıp, poliklinik muayenesinde yatış sırasına alındıktan sonra, biz 4 ay bekledik. Ama bizimle aynı gun yatış yapan amcayı 1 ayda cağırmışlar.

2. Yatış İşlemleri : Yatıştan bir gun once cağrılabiliyorsunuz. Hastaneye vardıktan sonra, ilgili asistan doktorun katına yonlendiriliyorsunuz. Kafayı uzatıp kapı dışında bekleyen hastanıza şoyle bir baktıktan sonra, sizin getirdiğiniz hasta epikrizine bakmadan, hasta hakkında bazı sorular soruyor. Hastanız odasına alındıktan sonra, bir grup doktor tekrar gelip detaylı bilgiler alıyorlar. Akabinde, hemşireler hemen EKG cekimi, tansiyon ve ateş olcumu yapmaktadır. Ertesi gun ise, ac karnına kan ve idrar ornekleri alınır.

3. Fizik Tedaviye Başlama Zamanı : Yatış işleminin hemen ertesi gun tedavi seanslarınız başlar.

4. Fizik Tedavi Seans Zamanları ve Sureleri : Haftanın 5 gunu tedavi kesintisiz devam eder. Gunluk tedavi suresi ortalama 45 dakika civarındadır.

5. Fizik tedavi Uygulama Alanı : Giriş katında ve en ust katta bulunan jimnazyum salonlarında fizyoterapistler tedavilerini uygularlar. Odalarda tedavi verilmez.

6. Fizik Tedavi Şekli : Bu hastane, elle yapılan fizik tedaviye daha cok onem vermektedir. İlk etapta 15 dakika kaslara akım verilir. Eğitim araştırma hastanesi olduğu icin, genellikle oğrenciler fizik tedaviyi uygulamaktadır. Uzmanlar da onları denetleme gorevini yerine getirir. Genc oldukları icin, cok onem verdiğiniz tedavi dakikalarını bonkorce harcayabilirler. En azından bizim başımıza bu geldi. Sırayla sorumlu hocalardan, fizyoterapistimizin değişmesini, ve tedavileri ciddiyetle sadece kendisi uygulayan Fizyoterapist Hulya Hanım ’ı yonlendirmelerini rica ettik. Kanunen fizyoterapist secme hakkımız yokmuş. Aynı fizyoterapistle konuşuldu. Fakat şikayet edilen hanımefendi, artık gonulsuz hizmet vermeye başlamıştı. Bu ve aşağıda sıralanan sebepler şikayet dilekcesine eklenerek, 10 gun icerisinde hastaneyi terk ettik.

7. Rutin Doktor Muayeneleri : En sıkıntılı olduğumuz konudur. Hafta ici her gun asistan doktor, baş asistan ve başhekim yardımcısı olan hanımefendi, bir hemşire ordusu ile hastaları ziyaret ederler. Ziyaret zamanları belirsizdir. Oğleden once veya sonra olabilir. Son birkac gunumuzde, şans eseri bizim fizik tedavi seans zamanlarımıza denk gelmeye başlamışlardı. Konuşmalar kendi aralarında ve tıp dilinde cereyan ettiği icin ve kimse size bilgi vermeyi duşunmediğinden, hastanızın durumu hakkında pek bilgi sahibi olamazsınız. Hasta hakları, bilgilenme hakkı filan dersiniz, asık bir yuzle “merak etmeyin, her şey bizim kontrolumuz altında” diye bir cevap alırsınız. Gunlerce beklememize rağmen, taburcu olurken dahi, kalca rontgeni sonucu ve babamın ateşinin bir kereye mahsus neden yukseldiğini oğrenebilmiş değiliz. Protesto edip cıkınca da, Doktorumuz hemen ezberden antibiyotik yazdı. Ezberden diyorum, cunku 3 kere aldıkları kan ve idrar kulturleri kontamine olmuş. Sorun bilinmeden yazılan antibiyotiği kullanmadık tabii ki. Taburcu olduktan sonra kendi doktorumuza başvurduk. Aslında antibiyotiğe gerek olmadığını da oğrendik. Ayrıca, doktorların hasta ve yakınlarıyla pek iletişime gecmek istemediklerini gozlemledik. (Başasistan Pınar Hanım bundan mustesnadır). Israr ederseniz, alınabileceğiniz davranışlara denk gelmeniz kuvvetle muhtemeldir. İletişim konusunda ciddi bir problem mevcuttur.

8. Tedaviye Gelen Hasta Profili : Genellikle yuruyebilen hastalar gorduk. Yuruyemeyen hasta sayısı azdır.

9. Tedavi Seans Limitleri : Bu konuda yeterli tecrubemiz olmamıştır.

10. Eksik Tedaviler : Konuşma terapisi veya uzmanı yoktur. Tuvalet eğitimi de verilmez. Sondanın cıkarılmasından bahsedildi durdu ama kimin uygulayacağı konusu havada kaldı.

11. Tedavi Başarısı : 3 adet hasta katı bulunmaktadır. Fakat, giriş katı ile 5. katta jimnazyum odaları vardır. Ayaktan gelen hastalar da buraları kullanmaktadır. Fikrimce, Fizyoterapist Hulya Hanım ’a denk gelirseniz, başarılı bir tedavi sureci gecirebilirsiniz. O zaman dişinizi sıkın ve kalın derim.

12. Hastane Yemekleri : Kahvaltı zayıftır. Ama oğle ve akşam yemekleri diğer hastanelere kıyasla iyidir. Siz yine de mini buzdolabına bir şeyler atın.

13. Hastane Odaları : Genellikle 2 kişiliktir ve odalarda banyo bulunur. Her odada, 1 adet mini buzdolabı ve 1 adet LCD TV mevcuttur.

14. Hastane Klima Sistemi : Kış aylarında ısıtma hastanenin kalorifer sistemi ile yapılmaktadır. Yazın serinlemek icin, gece-gunduz kapı ve pencere acık tutulur. Yanınızda yedek tişort/camaşır bulundurmanız onerilir.

15. Camaşır Yıkama Durumu : Bu konu hakkında yeterli tecrube edinilmemiştir.

16. Engellilerin Mobilizasyonu İcin Hastane Adaptasyonu : Tek kelimeyle felaket diyebilirim. İlgili binada, 4 kişilik 2 adet asansor bulunmaktadır. Bunlardan birisine 10 cm fark ile tekerlekli sandalye sığmamaktadır. Diğer asansore ise, buyuk bir ozenle hastanız ve siz yerleşmeye calışırsınız. Zaten bu asansor de, coğunlukla arıza verdiğinden, mobiliteniz kısıtlanır. Tedaviye bile 1 saat civarı gec gittiğimizi, donuşte yine arızaya denk geldiğimizi bilirim. Bina girişindeki engelli rampası cok dik olduğundan, hastanızın duşmemesi icin, tekerlekli sandalye geri geri indirilir. Cıkarken de, buyuk bir kuvvetle yukarı doğru itmeniz şarttır. Kaldırımlar bozuktur. Buna rağmen devam etseniz bile, her bina onunde, karşınıza basamaklar cıkar. Bu sebepten dolayı, hastane arac yolunda ve 4 tekerlekli binek araclarının arasında hastanızı dolaştırmak zorunda kalırsınız. Allah ’tan terbiyeli şoforlere denk geldik.

17. Gezinti Alanları : Hastane buyuk bir alanda kurulu olup, yeşillikler icerisindedir. Fakat 16.maddede sıralanan olumsuzluklardan dolayı, tadına varılamaz. Hastanızı tekerlekli sandalye ile gezdirmek, buyuk bir işkenceye donuşmektedir.

KANUNİ SULTAN SULEYMAN HASTANESİ – FİZİK TEDAVİ BOLUMU

Bu hastanenin evde bakım bolumunden hizmet almaktayız. Hic fizik tedavi icin yatmadığımızdan, verebileceğim bilgiler kısıtlıdır. Hemen giriş katta bulunan fizik tedavi bolumu, tum hastaneler icerisinde gorduğum en organize yerdir. Tum tedavi alanları ayrılmıştır. Son derece temiz ve duzenli olup, uzmanları da ayrıdır. Robot dahi vardır. Yalnız, nedenini anlayamadığım bir bicimde, sadece ayakta tedavi verilmektedir. Asıl ihtiyac duyan hasta grubu, yatarak fizik tedavi olmadığından, faydalanamamaktadır. Ciddi bir kaynak israfı olduğunu duşunuyorum.

BAĞCILAR DEVLET HASTANESİ – YATARAK FİZİK TEDAVİ BOLUMU

Bu hastanenin plastik cerrahi bolumunden yara bakımı hizmeti aldık. Hic fizik tedavi icin yatmadığımızdan, verebileceğim bilgiler kısıtlıdır. Orada kaldığımız 10 gun icerisinde, hicbir personelin gulumsemediğini rahatlıkla soyleyebilirim. Es kaza, hastanızı kaldırmak icin yardım cağırmanız gerektiğinde, gorevli hastane personeli hasta bakıcı olmadıklarını soyleyip, sizi red ederler. Yemek getiren personel daha bir enterasandı. Kaşık-catalları metal yuzeye vurarak “yemeeek” diye koridorun orta yerinde bağırıyorlardı. Cıkıp yemeğinizi almazsanız, ac kalırsınız. En enteresan olanı ise, yutkunma refleksini tamamen yitirmiş olan babama, oral kullanıma uygun, kafam buyukluğunde antibiyotik vermeleri olmuştu. Yanlış anlamayın; ilacı bize teslim etmişlerdi. Biz de, mama kutularıyla kendimiz ezip, suya karıştırarak mide peginden veriyorduk. Neden damar yolu olan babama iğne ile antibiyotiği uygulamadıklarını sorduk. Yanıt alamadık. Benim icin hala merak konusudur. Ustelik bu yazdıklarımı kendi epikrizlerine de almışlardır. Kendi topuğuna sıkmak, boyle bir şey herhalde.

Kısaca sozetmek gerekirse,

Cerrahpaşa Tıp Fakultesi sondalı hasta kabul etme konusunda pek istekli değildir. Halbuki, cok iyi fizyoterapistlerinin olduğu bir gercektir.

İstanbul GATA ise, yuruyebilen hastaları tercih etmektedir. Zaten aynı anda, toplamda 6 hasta kabul edebilmektedirler.