not: bu entry tarafsız bir şekilde yazılmıştır. "ha sagopaya laf etti eksiyi basalım" gibi neyi neden savunduğunu bilemeyen zihniyeti de karşısına almaktadır.

cok komik bi savaş.

ceza, turkiyenin en iyi flowlarını yapan ama sayın yuce rapcilerimizin underground olarak tabir ettiği, kime gore neye gore olcusuyle belirlenen sınırı aştığı ilan edilen kişi. sagopa'nın anlattığına gore kuvvetmiradan ilk kovulan kişi.

sagopa kajmer, herkesin bildigi mc.

gerek sozlukte gerek ceşitli "15 yaş altı" forumlarda bu ikili hakkında karşılaştırmalar goze batmakta. fakat bu fan-forumlarda olması bi yerde doğal karşılanırken, sozlukte yok efendim "sagopa cezanın mına koyar", yok "sagopa cezanın ağzının payını verdi" şeklinde o muthiş fantastik betimlemelerle durumun izah edilmesini kucukken yapılan "benim babam senin babanı dover" ifadelerine benzetmekte ve bu kişilerin başucu eserlerinde tuttuğu rapci (o ne demekse haha)nin şarkı sozlerini gormek durumun vahimiyetini daha acık gostermekte. zira artık sozlukte turk-rap tayfasındaki yaprak dokumunun sebebini daha iyi anlatmakta bu durum.

konumuza donecek olursak;
iki rapci arasındaki catışmalar başka ulkelerde olduğu gibi bizde de bulunmakta. fakat bu durum 2pac şakur'un oldurulmesi kadar buyuk boyutta değil, daha yeni yeni filizlenmekte olan grup'tan* ayrılıklar şeklinde ortaya cıkmakta.

tabii ki bu catışma-soz duellolarının amacları arasında "başkasına bok atarak gundemde kalmak" en buyuk yere sahip. fakat bu iki taraf icin de yadsınamayacağı icin bunu es gecip durumu incelemek daha mantıklı.

ceza ve sagopa arasındaki soz duellosu, şu zamana kadar sadece karşı tarafın anlayabileceği şekilde lyriclerin arasına serpiştirilen gizli kelimelerden ibaretti. mesela sagopa'nın bir pesimistin gozyaşları albumundeki 52 denklemli introsunda "nankor=bilgi" demiş, cezanın soy ismini(bilgin) caktırmadan kullanmıştı.

ikili arasında son gunlerde murekkep doldurdum - disstortion e polayları yaşanıyor. ayben'in cezanın kardeşi olduğu ve kolera'nın da sagopa'nın eşi olduğu gozonune alınırsa bu iki bayan da bu meselelere dahil edilip incelenmelidir:

- sagopa, ceza'nın nankor olduğunu ve daha once ozellikle med cezir albumu icin harcadığı emeği belirtiyor. "yediğin tabakları tekmeledin" diyor.
- kuvvetmira, cezanın lolipop yaladığı reklamları hatırlatıp "yerli yalaka sensin" diyor. para icin yapmayacağın şey yok benzeri ifadeler kullanıyor.
- sagopa, ceza'ya bucur diyerek boyuyla (ceza da koleranın boyuyla dalga gecmişti), askere gitmemesiyle dalga geciyor.
- underground olmadığından soz edip "sokak sanatından bihabersin" diyor.

oncelikle artık bayatlamış sataşmalar bunlar. ceza başına gelecekleri biliyor ki lolipop yalıyor. koz veriyor karşı tarafa bir nevi kullanılsın ve gundemde kalsın diye. oltaya da cok rahat takılacağını biliyor karşı tarafın. reklamın iyisi kotusu olmaz mantalitesinde. bunu başarıyor da, sırf boyle akıllıca davrandığı icin saygıyı hakediyor.

sıra en onemli noktaya geldi. o da şu: ceza belirtilen parcasında(murekkep doldurdum) sagopa'ya diss atmamıştı. hatta sagopa hakkında "filozof" dışında ifadeye rastlanmıyor şarkıda. sagopa, daha sonra kendisinin de yaptığı bir duyuruda "ben dinlemedim sadece anlattılar" şeklinde olayı ifade etmiş kulaktan dolma bir şekilde oğrendiğini doğrulamıştır ceza'nın şarkısını. bu da diss'i sagopa'ya aktaranların hayal gucunun sınır tanımadığını gostermekte.

ilgili parcada ceza, kolera'ya diss atmış, sagopa da eşini koruma icguduleriyle onu sahiplenmiş ve bu disse kendi deyimiyle "cezanın rap hayatını bitirebileceği" betimiyle cevaplamıştır. boylece ikili arasındaki asıl savaşı ceza değil sagopa başlatmış olup, sago haksız yere duşmuştur. zaten asıl problem ceza'nın gecmişini inkar edecek kadar nankor olmasından değil; sagopa'nın kendisini tanrı ilan etmesi ve herkesin kendisine tapması gerektiğini belirtmesinden kaynaklanıyordu her zaman.

aslına bakarsanız ceza, kolera'ya diss atmakta haksız da değil, cunku kolera şu an kendine ozgu bir stil yaratmaktan uzak, sadece ergen kızları hedef almış "sagopa'nın kadın versiyonu"ndan başka bir onem taşımamakta, bunu hepimiz biliyoruz. hatta sagopa da bunun farkında ki disstortion'da kolerayı korumak yerine ceza'ya sataşıp meseleyi ceza'nın nankorluğune cevirerek işin kolayı ile haklı cıkmaya calışıyor.

sagopa, "2 senelik diskografinizle.." şeklinde ifade kullanıyor ceza'nın kardeşi ayben icin. fakat bu ifade şarkıda celişki yaratmakta zira kolera'nın rap gecmişi 2 sene etmiyor bile.

sagopa'nın diss'inde bulunan diğer kuvvetmira elemanlarının ise parcalarda ne işi olduğunu anlamadım. yani kusuruma bakılmazsa şoyle sormak istiyorum: "ne skim yapıyosunuz lan siz orda?". bu yeni elemanların, yokluğunda lyrical anlamda sagopa'nın yerini doldurmak dışında pek bi ozellikleri bulunmamakta. ama bulundukları yere bakmadan sagopa'nın verdiği fırsatla cok rahat cezaya bk atabilmekteler. bu da disstortion'un başlı başına celişkiden ibaret olduğunu bir kez daha kanıtlamakta.

ikili arasındaki soz duellolarında yangını korukleyen ceza'nın kardeşi ve sagopa'nın eşi olmak uzere iki kadın. pek şaşırtıcı olmamakla beraber, erkeğin arkasındaki kadının onemini tekrar anlamamızı sağlıyor bu durum.

entymi sevdiğim bir forum'dan konuyla ilgili alıntı yaparak bitiriyorum: