19 yaşımdan beri 25 yıldır gunde 2 paket sigara iciyorum. Son 7 yıldır sigarayı bırakmak icin mucadele veriyorum. Bant sakız hipnoz terapi ilac allan carr hepsini denedim. Bırakma surecinde cektiğim acılar sonrasında tekrardan sar başa yapmak ozguvenimi feci sarstı. Cok guclu ve hakim bir insan olmama rağmen bu illet oyle bir illet ki kurtulamadım. beni icten fethetmiş. Truva atı. Bana nereden saldırdığını bilmiyorum. İcimde sigaraya karşı gereksiz bir sevgi var. Sanki hayatta tutunduğum tek dal o. Ancak şunu kesin bir şekilde ifade ediyorum ki Allan Carr semineri sayesinde sigarayı bırakmayı gercek anlamda duşunmeye başladım. Kafamdaki pek cok tabu bu sayede kırıldı. Seminere 2 kez gittim. Hala netten izliyorum. Anlatılanları anlıyorum fakat bilincaltıma idrak ettiremiyorum. Dedim ya icimde gereksiz bir sevgi var bir bağ var ne olduğunu bilmediğim bir şey var.
Tek istediğim akşam eve gidip koltuğa uzanmak ve rahatca sigara icmek. Malum iş hatayı, sigara icmek icin dışarı cıkmak gerek. Ha bir de yoksunluğu var tabi. Acıdan bocek gibi kıvrandıran beynime soldan soldan vuran icimdeki aclık. Toplantılar ... benden başka sigara icen olmadığı icin toplantılar uzar da uzar. Bana ne olur? Once dizler başlar, sonra eller sonra sandalye oynamaya başlar, anlamazlar. Kafamda baloncuklar başlar, laptopu kimin kafasında kırsam sandalyeyi kime fırlatsam... bu boyle surer gider. En zeki olan ben, her cozumu bulan en hızlı kişi olan ben, nikotin yoksunluğu vurunca adımı bile unutur hale gelen yine ben. İcmeyenlerin boyle bir derdi yok.
Ha bir de sigara mağduru olmayanların ahkam kesmeleri var tabi. "sigarayı bırakmalısın cok zararlı, azaltarak bıraksan?" Sen de alnının ortasına telefonumu yesen 3. Kaşın acılsa diyorum icimden ama mecbur susuyorum. Ağzımı bir acsam, kamyonun freni patlayacak işin sonu karakolda bitecek.
Formlarda yazanları tek tek okudum. Hepimiz aynı tuzağın icinde kıvranıyoruz. Kurtulup da ucup gidenlerden guzel haberler duymak istiyoruz. Bu acıyı cekip buradan cıkınca nasıl bir hayat bulacağız bilmek istiyoruz. Bu illetten kurtulmak mumkun mu duymak istiyoruz. Bırakma surecinde neler yaşayacağız duymak istiyoruz. Bu yuzden bu gunluğe başladım.
İş hayatında hiperaktif olan ben eve varıp da koltuk ve sigarama kavuşunca saatlerce bu şekilde yaşıyorum. Tum hafta sonu koltukta elimde telefon masada kahve ve sigara. Uyuşuk uyuşuk 2 gun koltuktan kalkmıyorum. Sigarayı bırakınca evde de hareketli olacağım sanırım. Belki ev işi bile yaparım kim bilir. Bu arada tansiyon problemi ile doktora gittim kalp kolestrol şeker normal ancak efor testini bitiremedim. 2. Dakikada tukendim. Yani canlar kimin icin calıyor filmine başrol adayıyım.
Sanırım esas sorun bırakma kararı. Bırakmak istiyoruz ama gercekte bırakmak istemiyoruz. Gunlerdir nette yontemleri inceliyorum. Yorumları okuyorum. İki konu uzerinde yoğunlaştım. Gercekten vazgectiğim şey ney? Kaybedeceğim şey ne ? Ve bir de kız evi ağlar erkek evi kutlar orneğini veren uyenin yazısı cok etkili.
Bir kac gun kendime bu iki soruyu devamlı soracağım. Gercekten vazgectiğim şey ne?
10.11.2016
2 gun champix denedim. Eyvah eyvah. Hayattan koptum. Ağır depresyon. Herşey anlamsız. Yaşamaktan hic keyif almıyorum. Hayret, ilk denememde boyle bir etkisi olmamıştı. Bu sefer neden boyle oldu bilemedim. Hayalkırıklığı oldu. İlacı kestim. Tekrar hayata donmek guzel.
12.11.16
Az once akşam şekerlemesinden uyandım. Ciğerlerim yanıyor. İcmesem ne olur dedim. Kendimle biraz eğleneyim. İcmeyeyim bakalım vucudun neresinde ne oluyor? Amac sadece gozlem yapmak. 45 dk oldu. Şimdiye dek 4 dal icmiş olurdum. Cumartesi gecesi. Stres yok. Yapılacak iş yok. Zaman bana ait. Kendimi serbest bıraktım, derin ve yavaş nefes alıyorum. Hafiften bir aclık. Hafiften bir karıncalanma. Ufak bir parca yemek yedim. 2 yudum kadar. Yeterli. Kendimi dikkatle gozlemliyorum. Kriz geliyor nefes alıyorum geciyor. Krizi beynimde buyutmuyorum. Nefes alıyorum kendimi gozlemliyorum. Kendime izin verdim. Burası kız evi değil erkek evi. Hayatımı geri alıyorum. Vazgectiğim hicbir şey yok.
Champix in bir ilac tanıtım videosu var. Nikotinin beyni ne şekilde etkilediğini gosteriyor. Doğal bir odul sisteminden faydalanıyor. Bunu bilmek iyi oldu. Artık bana nereden saldırdığını biliyorum. 15 dk daha gecti. Hala ciddi anlamda kriz yok. Acaba kafada bitirmek denen şey bana da mı oldu? O artık her ne demekse?
Hafiften bir sersemlik var

Karnımdaki boşluk ve gerginlik hissine kendimden cıkıp dışarıdan bakıyorum. Aslında hafif bir şey.
Biri damarıma basana kadar bu şekilde takılacağım.
Damara basan bitmiyor ki. Al yaktım bir tane.
31.12.2016
Campix ten umudu kestiğime gore bana uyacak başka birşey bulmam lazım. 1.5 aydır devamlı araştırıyorum. Nikotin beyinde dopamin-endorfin ureten reseptorlere yapışıyormuş. Beyin de bu dopamini doğal uyaranlara gore değil de nikotine gore uretmeye başlıyormuş. Yani nikotin yoksa cinnet var. Beyin calışmıyor. Bizi buna mahkum edenlerin yatacak yeri yok.
Yani aslında bağımlı olduğumuz şey sigara değil. Beynin nikotine bilinc dışı ya da kontrol dışı vermiş olduğu cevaba/tepkiye bağımlıyız. Beyni tembelleştirdik butun olay bu.
Allan Car seansı ile 6 ay bırakmıştım. Bu benim icin bir mucize. O sıralar işimi kaybetmiştim. 20 kilo aldım. İcimdeki aclık bitmedi bir turlu. Sonunda pes ettim. Koşarak sigara aldığımı hatırlıyorum. Cocuklar gibi şendim. Ne kadar cok sevinmiştim anlatamam.
TABEX isimli bir ilac duydum. Vareniklin değil de Cytisine iceren bir hap. Sarı akasya ağacından ya da ciceğinden yapılıyormuş. Bulgar yapımı. 1962 den beri uretiliyormuş. Ruslar buna "fake tobacco" diyorlarmış. Haftaya Bulgaristandan gelmiş olacak. Ne olur ne olmaz diye 2 kutu sipariş ettim. Yurtdışındaki kullanıcı yorumları umit vaad ediyor. Depresyon yaşamadan bırakmak mumkun diyorlar. Bitkiselmiş. Yan etkisi yokmuş. Kullanıcı yorumları da aynı şekilde. Bu kadar kolay olacağını tahmin etmemiştik diyorlar.
04.01.2017
TABEX e başladım. Bu gun 2 saatte bir toplam 6 hap yuttum. Bazen sigara icerken boş iciyor gibi hissediyorum. Kendimde herhangi bir değişiklik hissetmedim. Sadece erkenden uykum geldi. Gidip yatacağım.
05.01.2017
10 saat uyudum ama hala cok uykum var. Gun boyu esnedim. Bugun de 6 hap. Hala bir değişiklik yok. TABEX iciyor muyum yoksa icmiyor muyum belli değil.
Saat 3 oldu. Bu sefer de uykum gelmiyor. Hafiften bir sinir hali var. Kalkıp sigara iceyim ama bir etkisi olamayacak ki dedim. Sonra da kendime şaştım kaldım. Demek gercekten ilac beyindeki nikotine bağlı rahatlama hissini alamadığı icin kayıtlarını değiştiriyor. Hadi hayırlısı.
06.01.2017
Bu sabah uyandım uşutmuşum. Yalnız enteresan bir durum var kafam mal gibi uyanmadım. Normalde uyanınca 3 sigara icmeden gozumu acamazdım. Şirkete gidene kadar icmedim. Hatta şirkette de 1 saat kadar daha icmedim. Enteresan.
Saat 14:30 şu ana dek 5 dal ictim. Şimdiye 10 taneyi gecmiş olurdum. Bu arada cok hastayım grip sanırım. Doktora gideceğim.
16:00 super, grip olmuşum. Serum + hava takviyesi yapıyor. Bu arada benim nikotin cekilmelerim olması gerekirdi ama yoklar. Enteresan. Antibiyotik, vitamin, ateş duşurucu ve ağrı kesici verildi. Doktor sakın sigara icme dedi. Hah dedim tam oldu. Sigarayı yarın bıracaktım. Ha yarın ha bugun ne farkeder ki. Fırsat bu fırsat bıraksam cok iyi olur. Kafamı yokluyorum, nikotin krizi pek yok. Hafiften bir talep var ama fazla değil. Eve gittim yemek yedim ve uyudum. Hala sigara icmedim. İcmek istiyorum tabi ama kriz yok. İcmesem olur.
Şuan sigarayı bırakalı 10 saat oldu. Tabi ki sigara istiyorum ama krize girmiyorum. TABEX İşe yarıyor. 2,5 gunde sigarayı bıraktım. Su iciyorum. İcimde aclık yok, yemeğe cereze saldırmıyorum. Hatta hic canım istemiyor.
Recetesinde yuksek tansiyon hastaları kullanmasın diyordu. Sebebini anladım. Biraz kalp atışlarını arttırıyor. Ama rahatsız edici değil.
07.01.2017
Bu sabah ilk kez sabah sigarası icmeyeceğim bir sabah olacak. Dun sigarayı bıraktım. Korkuyorum. Acaba kriz ne zaman gelecek?
Saat 9 da TABEX in gunluk ilac saati başlayacak. Saat daha 6. 3 saat var. Saat 6 mı? Ben bu saatte nasıl uyandım ki? Normalde saat 8 de alarmları dahi duymazdım.
3 saattir evde dolaşıyorum. Kriz filan yok. Sigara tabi ki hep aklımda. Ama kriz yok. Enteresan.
Saat14:00 bugun cumartesi. Geziyorum. Bugun kendime izin verdim. Hicbir şey duşunmuyorum.
Sigara hep aklımda. Olsun. Sadece aklımda. İcsem olur icmesem de olur. İcten gelen fiziksel bir zorlama yok.
08.01.2017
Bugun pazar. Yine erkenden uyandım. Nefesim cok rahat. Uzerime bir enerji geldi. Sanki 10 yaş oncesinin enerjisi. Sigara yuzunden uyuşuk uyuşuk yaşadığım icin olması gereken enerjimin hic farkında değilim.
Saat 13:00 sigara zorlamaya başladı. Aşırı zor değil ama dunku kadar da kolay değil.
Bu arada TABEX iştah kesiyor. Şekerli ve yağlı şeyler gorunce midem bulanıyor. Ciğ sebze ve meyve ve su iyi geliyor.
Bu pazar bitmek bilmedi. Biliyorum ki yarın daha iyi olacak ama şu an maalesef bu şekilde hissetmiyorum. Bırakmasam mı acaba? Yakın bir arkadaşımı aradım. Ben sigarayı neden bıraktım dedim. Sağolsun bana hatırlattı. Su icmeye devam.
09.01.2017
Bugun sigarayı bırakalı 4. Gun. Ve ilk mesai gunu. Bakalım işyerinde neler olacak? Hesap kitap zorlayacak mı?
Gun guzel gecti. Sigara hep aklımda ama kriz yok. Super. Yuzum beyazlamaya başladı. Diş etlerindeki morluklar kısım kısım pembeye donuyor. Dışarıda kar var. Pencereden seyretmek hoş. Sokağa cıkıp sigara icmek zorunda değilim.
Akşam eve donerken benzinciye uğrayıp sigara almak zorunda değilim.
Bu arada hafiften kilo vermeye başladım. Şekeri kesmek ne kadar etkiliymiş.
Mutluyum.
22.01.17 -15. Gun
Genel olarak iyi geciyor. İcimde aclık olmuyor. Psikolojik kısmı ile mucadele devam.
Sadece 9. Gunde ve 14. Gunde zorluk yaşadım
9. Gun gece ruyamda 1 paket sigara icmiştim sabah ciğerlerim yanıyordu. Butun gun mucadele ettim fakat akşam ustu yenildim. 2 tane sigara ust uste ictim. TABEX kullandığım icin sigaralar beyne hic etki etmedi. Ağzımda iğrenc bir tad dışında bir fayda gormedim. Artık daha bu pis şeyi icmem.
14. Gun ise aşırı aclık geldi. Bir turlu doymuyorum. Midem patlamak uzere. Bir suru bitkisel cay ictim yok fayda. Evde rezene cayı buldum. Nihayet rahatladım aclık kesildi.
03.03.2017
Ocal sonunda TABEX bitti. TABEX olmadan nasıl olacak diye cok endişe ediyor idim. Şubat ayı bu şekilde korku ile gecti. Pek zorlanmadım. Bir kutu yedek almıştım. 3 gunde 1 adet ilac ictim. İcmesem de olurdu aslında. Bugun itibariyle Tam 2 aydır sigara icmemiş bir insanım. Spora başladım. Rahat nefes alabiliyorum. Hatta 10 dk koşabiliyorum.

Artık cildim kayış gibi kokmuyor. Cildim beyazladı. Diş etlerim mor idi pembe oldu. Daha sakin bir insan oldum. ( kriz anları haric tabi) genel olarak sağlı ve mutluyum. İnşallah daim olur.