Bu gun gazetede daha once kolonoskopi yaptırdığım doktorumun yazısını gordum ve sizlerle paylaşmak istedim.. Kolonoskopiden korkan arkadaşlarıma gonul rahatlığı ile doktorumu tavsiye edebilirim. Sağlıklı gunler diliyorum herkese....

Kolon kanserini Kolonoskopi ile onleyin
Dunyada butun kanser ceşitleri icinde akciğer ve meme kanserinden sonra gorulme sıklığı bakımından 3. sırada yer alan, kadın ve erkekte eşit oranda gorulen ve en cok 50'li yaşlarda gorulmeye başlayan Kolon kanserini, ozellikle 50 yaşından sonra yapılan duzenli kolonoskopi ile onlemek mumkun.

Cumhuriyet Haber Portalı

İstanbul- Kolon kanseri riskinin yaşla birlikte artacağını ve % 90’nının kalın bağırsaklarda bulunan poliplerden gelişebileceğini belirten Camlıca Erdem Hastahanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Bulent Yaşar, “Polipler gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde oluşabilen, coğunluğu 1 cm’in altında ancak 4-5 cm buyukluklere kadar ulaşabilen ve genelde iyi huylu tumoral oluşumlardır. Kolon kanserlerinin tamına yakını adenomatoz polipler uzerinde gelişir. Dolayısıyla erken saptanan poliplerin cıkarılmasıyla ileride oluşabilecek kanserlerden de korunulmuş olunur. Dunyada onerilen, 50 yaşından sonra her yıl 1 – 2 kez dışkıda gizli kan bakılması, 5 yılda birde kolonoskopi ile kalın bağırsakların incelenmesidir. Ancak ailede 1. derecede akrabalarda kolon kanseri var ise takipler daha erken yaşta (tanıdan 10 yıl once) ve daha sık yapılmalıdır.” dedi.

Kolon kanserinin teşhisinde en onemli tanı yonteminin kolonoskopi olduğunu ve bu yontemin duzenli yapılması gerektiğini belirten Dr. Yaşar, “Kolon kanseri icin en kesin tanı yontemi kolonoskopidir. Tanı tekniklerinden Parmak muayenesi ile %10 tanı, Rijit Rektosigmoidoskop ile %25 tanı, Fleksibl sigmoidoskop ile %50 tanı konulurken, bu oran kolonoskopi yontemiyle %90 saptanabilir.” dedi.

Kolon kanserinden korunmak icin lifli gıdalar tuketin

Kolon kanserinin sebepleri arasında genetik faktorlerinin yanında cevresel nedenlerinde etkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Yaşar, Kolon polipleri ve kolon kanserinden korunmak icin lifli gıdalardan ve kalsiyum yonunden zengin ve yağ bakımından fakir gıdalardan beslenmeyi onerirken, ozellikle taze sebze ve meyve, bol sıvı, peynir, sut ve yoğurt gibi gıdalar tuketmek gerektiğini belirtti.