Kimi insanlar, surekli uşume duygusu ile karşı karşıya kalırlar. Bu oyle bir hal alır ki, kalorifer karşısında kat kat giyinen insanlar goruruz; yazın kavurucu sıcaklıklarında, belki uşuyebilme ihtimalini goz onunde bulundurarak, yanında hırka taşır surekli uşume duygusu hisseden kişiler. Surekli uşumek, bariz bir sağlık problemi olmamakla birlikte, surekli uşumenin nedenlerinin olduğunu da belirtmek gerekmektedir. Surekli uşumenin nedenlerini bulup ortadan kaldıran kişiler, surekli uşumenin tedavisi icin doktora gitmek durumunda da değildirler. Surekli uşumenin tedavisinde sağlıklı beslenme, spor yapma; ve stresten kurtulmanın buyuk faydası olacağının unutulmaması gerekmektedir
Surekli uşumenin tedavisi icin, kendi kendinize uygulayabileceğiniz, duzenli spor alışkanlığından sizlere bahsetmiştik. Vucut ısısı, vucut tarafından, farklı yontemlerle duzenlenmektedir. Vucut ısısını oncelikle kaslar duzenler. Vucut ısısının duzenlenmesine kasların, hareketsiz olsalar dahi katkıları %25 oranındadır. Kaslar hareketli bir hal alırlarsa, vucut ısısı daha dengeli bir şekilde yukseltilecetir. Bu nedenle, duzenli spor yapan kişiler kaslarını calıştırmakta; ve vucut ısısını duzenlemede kasların katkısını daha fazla arttırabilmektedirler.
Vucut ısısı duzenlenirken, şu şekilde bir yol izlenmektedir: beyinde bir termostat gorevi ustlenmiş olan hipotalamus, vucudun ısı duzeyini ayarlamaktadır. Vucudumuzda cok ısınma soz konusu olduğunda, hipotalamus, vucudun dış yuzeyine yakın olan damarların genişlemesine neden olur; bu sayede, vucut ısısı dışarıya doğru aktarılmaya başlanır; yani terleme olayı gercekleşir. Surekli uşume duygusu olan kişiler ise titrerler. Titreme ile, vucudun kaslarının calışması; ve ısı uretmesi, hipotalamus tarafından olumlu hale getirilmektedir. Bu nedenle, aslında hem terlemek; hem de uşuyerek titremek, bir hastalık belirtisi değildir. Fakat, surekli uşume hissi, bazen, bir takım hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. Bundan dolayı, surekli uşume problemi yaşayan kişilerin bir doktora başvurması onerilmektedir.
Surekli uşumenin nedenlerinden bir tanesi raynaud hastalığı olabilir. Raynaud hastalığında kişinin parmakları cok soğuktur; kişi, raynaud hastalığından şikayetci ise, duygusal strese bağlı olarak uşuyor demektir. Raynaud hastalığında, bir muddet sonra morarma problemi ile de karşılaşılabilir. Raynaud hastalığında bazı zamanlarda, uyuşma problemi gorulebilirken, raynaud hastalığında bazen ağrı sorunu ile de karşı karşıya kalınabilir. Raynaud hastalığı, surekli uşume hissinin ortadan kaldırılmasının sonrasında, vucutta karıncalanmanın gelişmesine de sebebiyet verebilmektedir. Surekli uşumenin nedenlerinden biri olabilecek olan raynaud hastalığından, erkeklerden daha cok kadınlar etkilenmektedir. Raynaud hastalığı ile ilgili belirtilen durumlardan bir tanesi ya da bir kac tanesi sizde mevcut ise, kısa zamanda bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Aksi halde reynaud hastalığı, bazen, eklem hastalıklarına da neden olabilmektedir.
Surekli uşumenin nedenlerinden bir diğeri de hipotiroidizm hastalığıdır. Hipotiroidizm hastalığı da surekli uşumeye neden olabilmektedir. Hipotiroidizm hastalığı, tiroidbezlerinin, yeteri miktarda hormon uretemediği durumlarda gorulmektedir. Hipotiroidizm surekli uşume ile kendini gosteriyorsa, hipotiroidizm hastalığındaki belirtilerin bilinmesi gerekmektedir. Hipotiroidizm hastalığının belirtilerinden ilki, kişinin surekli kilo almasıdır. Hipotiroidizm hastalığının belirtilerinden bir başkası da, kişinin kendisini surekli olarak yorgun hissetmesidir. Hipotiroidizm hastalığının belirtilerinden bir başkası da, hipotiroidizmden bahsetmemize de neden olan, surekli uşume hissidir. Hipotiroidizm hastalığının teşhis edilebilmesi icin basit bir kan testinin uygulanması gerekmektedir.
Surekli uşume ve surekli uşumenin nedenleri hakkında kısaca bilgi sahibi olduk; ve surekli uşumenin tedavisi hakkında da fikir sahibi olmaya calıştık. Fakat, surekli uşume duygusu ile tek başınıza başa cıkamıyorsanız, surekli uşume sebebiyle bir doktora başvurmanızda fayda bulunmaktadır.
Surekli Uşumenin Nedenleri ve Surekli Uşumenin Tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Surekli Uşumenin Nedenleri ve Surekli Uşumenin Tedavisi