merhaba kızlar,

Annem tiroid ameliyatı oldu ikinci defa. Yarın 1 hafta olacak. Konuyu anlamanız icin detaylı anlatayım.
Bu ikinci ameliyatımız . ilk ameliyatımız 5 yıl once oldu. İlk hastalığı annemin yutkunma gucluğuyle fark etmiştik. Nodul buyuktu ve alınması gerekiyordu . Biyopsi yapıldı 2 defa ve hepsinde şupheli cıktı sonuc. Alınması zaten kesindi fakat hepsinin alınıp alınmayacağına biyopsi sonucuna gore karar verilecekti ve maalesef o da net bir sonuc vermedi.

Annemin ameliyatını yapacak olan Genel Cerrahi doktor ( kendisine daha once de annem ameliyat olmuştu . Bildiğimiz , guvendiğimiz bir doktor ) ''Tiroidlerin hepsini almamızı gerektiren bir durum yok , biyopsi kotu ya da iyi bir sonuc vermedi. Kesin kotu cıkmayan biyopsi sonuclarına gore tiroidi komple almayı ben tavsiye etmiyorum . Tiroid vucudun sigortası , daha cok gencsin hayatının sonuna kadar neden ilac kullanasın ''demiş. ( annem o donem 43 yaşındaydı. )

Bizde cok bilgimiz yok. Doktora da guveniyoruz . Tamam dedik yarısını alalım .
Annem ameliyat oldu cıktı . Patolojiden sonuc '' hucre kanserli'' .. Annem artık bir tiroid kanseri hastasıydı. Tabi moral bozukluğu, hayal kırıklığı peşinden geldi. Temiz olduğuna doktorumuz cok inandırmıştı bizi.
bu 5 yıl icinde annem hep duzenli kontrollerine gitti ve o gunden beri surekli ilac kullanıyor . ( yani doktor ilac kullanmasın diye almamıştı ama maalesef fazlasını iciyor hale geldi. )

En son gecen sene tekrar nodul oluştuğu soylendi. Tekrar biyopsi vs. Yine sonuclar hep şupheliydi. İlac tedavisiyle baskılanmaya calışıldı . Mallesef yuzsek doz ilaca rağmen nodul buyumeye devam etti.

Kararsız kalındı ikinci ameliyat icin cunku şuan nodul alınmayacak kadar kucuktu ama Endokrin doktorumuz ; '' ilk nodul temiz cıkmadığı icin seni riske atamayız'' dedi ve gectiğimiz hafta Carşamba gunu annem ikinci ameliyatını oldu. Tiroid bezleri komple alındı.
Doktor ''Ameliyatın başarılı gectiğini fakat nodulun cok yapışık yapılı olduğunu, ikinci ameliyat olduğu icin hucrelerin cok sert olduğunu ve zor calıştıklarını ''soyledi. Zaten ilk ameliyata gore farklı olduğu belliydi. Daha ağrılı uyandı annem , sesi de kısık gibiydi. En buyuk risk ses zaten. Direkt anneme bana ses vermesini soyledim ameliyat sonrası, konuştu benimle sesi var gibiydi. Hatta icimden oh be sesi yerinde dedim.

Sonra kısıklık acılır diye duşunduk ama acılmadı. Grip olduğumuzda sesimiz nasıl son dereceye kadar kısılıyorsa oyle .. Dun doktora gorunduk . Ameliyat sırasında ses tellerindeki siniri gorduklerini ve kesinlikle sinire dokunmadığını soyledi. Dokunsak zaten hastayı bilgilendiriyoruz. Ayrıca anneniz ameliyat sonrası anesteziden uyanırken sesi vardı , odemden olmuştur dedi.

Bu ameliyatı geciren var mı cevrenizde ? Sizce sesi zamanla acılır mı ?
Bir şeyler duymaya ihtiyacım var