Coktandır muzik piyasasının icinde olan Turkiye'nin ilk ve belki de tek MC kızı Ayben, nihayet Sensin O'yla bir album sahibi oldu. Susmaktan ve haksızlığa uğramaktan nefret eden bu kızla bir gun olup da sakın ağız dalaşına girmeyi denemeyin. Coktandır muzik piyasasının icinde olan Turkiye'nin ilk ve belki de tek MC kızı Ayben, nihayet Sensin O'yla bir album sahibi oldu. Susmaktan ve haksızlığa uğramaktan nefret eden bu kızla bir gun olup da sakın ağız dalaşına girmeyi denemeyin.
Daha once konuştuğumuzda kucukken evde kendi kendini hızlı şarkı okuma konusunda nasıl geliştirdiğini anlatmıştın...
Daha cok keyfiydi benim icin. Bir kelime ya da cumle ya da yazdığım bir sozu tekrarlamak veya surekli soz yazmak... Okumak da bunu geliştirebilir, ki geliştirdi de. Ben de anlayamadım nasıl bu aşamaya geldiğini.
Ceza ile caktırmadan kendini yarıştırdığın olmuş muydu o zamanlar?
Yok olmamıştı. Yani her zaman onun bambaşka bir yerde erişilmez halde durduğunu ve buyuk bir yeteneğe sahip olduğunu duşunuyorum. Bu o zamanlar da boyleydi, şimdi de boyle.
Ağabeyin senin ne kadar cabaladığının farkında mıydı, yoksa sadece cocukca bir ornek alma hadisesi olarak mı bakıyordu bu olaya?
Farkındaydı tabii. Bu yuzden desteğini hic esirgemedi benden. Takdirini de dile getirdi ve ben de her zaman daha cok calışıp onu utandırmadım.
Seni aslında Ceza'nın kardeşi olarak değil de ilk olarak Nefret'e yaptığın back vokal'le tanımıştık oyle değil mi?
Aslında back vokal değildi, tamamen benim parcam gibiydi o "Yuz Yuze" parcası. Bandrollu bir albumde yer alarak profesyonel muzik hayatına attığım ilk adımım oldu. Ceza ve Fuchs bana o donemlerden beri cok destek oldular.
Başka kimlere vokal yaptın, hafızamızı bir canlandıralım mı?
Duet yaptığım bircok değerli isim var; Ceza, Sertab Erener, Fairuz Derin Bulut, Ursula Rucker, Nil Karaibrahimgil, Aylin Aslım, Burhan Ocal, Mercan Dede, Fuat, Killa Hakan, Mahşer-i Cumbuş ve albumumde bulunan bircok isim. Yine duet calışmaları devam ediyor aslında, bir cok isim var calıştığım.
Yıllardır bir album hazırlığı icersindesin. Album ha cıktı ha cıkacak derken epey zaman gecti. Sensin O neden bu kadar gec geldi?
Doğrusu Nefret zamanında album yaparım diye hic duşunmemiştim, geleceği gormek mumkun değil tabii. Uzunca bir donem kayıt yapmadan gecti zaten. Fatih Akın'ın Crossing the Bridge belgeseli donum noktası oldu, ki hala bile bununla ilgili gelen yorumlar oluyor. Derken insanlar album bekler oldu. Ben zaten underground calışmalar yapıp sunuyordum internetten. Album yapmamak da bir secimdi. Cunku albumum yokken bile Ayben konserleri oluyordu. Yıllarca biriken parcalarımı insanlara sunmak istediğimi anladım. Album fikri kafama yattı ve calışmalara başladım. Doğru insanlarla calışmak istedim, dolayısıyla surec biraz uzadı. Aksilikler de oldu ama başta Ceza olmak uzere, Demir Kerem Atay, Pozitif Muzik ve Doublemoon ekibinin desteği işleri yoluna soktum ve doğru yerde doğru zamanda albumu bu yaptım.
Şarkıları teker teker tek bir cumleyle değerlendirir misin?
Bu şekilde acıklarsam insanları yonlendirmiş olurum. Oysa ben parcalarımda herkesin kendinden bir şeyler bulmasını isterim. Belki cok klişe bir soz olacak ama gercekten herkesin hayatından bir şeyler bulacağı bircok parcam var. O yuzden bırakalım da insanlar değerlendirsin.
Pekala, ilk klip "Benim O" ya geldi. Klipte kendi kendinle kavga ediyorsun. Bu sık sık yaptığın bir şey mi?
Sık sık olmasa da her insan kadar benimde kendi icimde ikilem yaşadığım oluyor. Bazen haykırasım geliyor ama icimden bir ses hayır yapma diyor. Cok da doğal bir şey bu.
Albumu dinlerken bazen Ceza'nın duet yaptığını duşunduğum yerler oldu. Sesinizin ne kadar benzediğini daha once hic fark etmemiştim... Oyle mi?
Bazen benzetenler oluyor. Sonucta genetik bir bağ var, ister istemez her ne kadar benzememek icin cabalasam da ses rengimizin birbirini cağrıştırdığı oluyor demek ki.
Diğer rapperlarla olan geriliminiz nereye kadar gidecek sence?
Biz aramızdaki sorunları yumruk yumruğa edilen kavgalarla cozmektense sanatımızın da bize tanıdığı ayrıcalığı kullanarak cozmeyi tercih ediyoruz. Sonucta yaptığımız muzik cok ozgur icerikli bir muzik. Yaşamımızı, hayatımızda gorduklerimizi, sevinclerimizi, sıkıntılarımızı yazabiliyoruz ozgurce. Bu tartışmalar da hayatımızın birer parcası. Dolayısıyla sozlerimize bu yaşanmışlık yansıyabiliyor zaman zaman. Durup dururken kimse kimseye laf soylemez. Demek ki, canımızı sıkan, anlatabileceğimiz, dile getirebileceğimiz bir şeyler var.
Her iki tarafın da fanlarının gazı var sanki. Birazcık keyif mi alıyorlar aranızda suregelen atışmalardan?
Biz onlardan her zaman ozellikle diss icerikli calışmalarımızı sadece teknik acıdan değerlendirmelerini rica ettik. Asla bolunmemelerini bu tur tartışmalarda taraf olmamalarını istedik. Ama taraftarlık ruhu bambaşka. Hemen bir tarafın yanında durma ihtiyacı hissediyorlar. Engelleyemiyoruz bunu. Oysa sadece cıkan işlerin tadını cıkarmalılar.
Bu arada cok guzelleşmişsin. Albumun kartonetine bir kere bakmakla yetinemiyor insan.
Cok teşekkur ederim. Aslında benim muziğimde gorsellik cok da on planda değil. Yani biz muziğimizi one cıkarıyoruz. Ancak iyi gorunmek de onemli. Ne olursa olsun gorsel olarak acıdan da insanların karşısında duzgun durmak gerekiyor. Kendim gibi gorunmek istedim en başta. İnsanların dışarıda beni gorduğunde "Aaa kapakta hic boyle değil" demelerini istemedim. Sağ olsun Candaş Arın beni cok iyi anladı ve cok guzel cekti resimleri.
Sence seninle ağız dalaşına girilir mi?
Tanıyanlar pek fazla tercih etmez ama tanımayıp da tartışmak isteyenler alırlar ağızlarının payını. Konuşarak kendimi cok iyi ifade edemem ama haksızlığa hic tahammulum yoktur; bu gibi durumlarda tutamıyorum kendimi.
"Soz gumuşse sukut altındır" derler ya, sen bu fikre katılıyor musun acaba?
Bizde tam tersi. "Soz altın ve ben de bir sarrafım..."
Son olarak, seni kanlı canlı bu yaz nerelerde dinleyebileceğiz?
Plan ve projelerini oğrenelim. 9 Ağustos'ta Mudanya'da olacağız, DJ Funky C ile. Bunun dışında kesinleşen bir konser yok ama olası gelişmeleri oğrenmek icin beni www.myspace.com/ayben34'ten takip edebilirler.
Roportaj : Nilufer Karaciğan Şaşmaz / Rollingstone

Alıntıdır: HHL