Detoks aptallık, anti-aging pazara duşen bir rezalet

Dr. Muzaffer Kuşhan, zayıflamanın klasik kurallarının coğunu reddediyor. Diyet sektorunun oncusu olarak detoksa ve anti-aging urunlerine inanmıyor. Oğle yemeğinde konuğu olduğumuz Kuşhan, yeşil salatadan vazgecmiyor..
Dr. Muzaffer Kuşhan'dan bahsedildiğinde akla hemen zayıflama, anti-anging ve diyet geliyor. Polonezkoy'de, kendi kurduğu zayıflama merkezinin karşısında oturuyor. Onun oğle yemeği sofrasına konuk olduk ve kilo vermek icin merkezinde toplanan insanlara ikram edilen monuyu tattık. Dr. Kuşhan, bircok diyetisyenin yaptığı 'az ve sık yiyin' uyarısını yalanlıyor. Zayıflama sektorunun bir ticarethaneye donduğunden dert yanıyor. Aktarlardan alınan otlarla yapılan diyetlere ise inanmıyor.

30 YILDIR OLCULERİM AYNI
30 yıldır vucut olculeri değişmeyen ve son 12 yıldır yaşlanmak bir yana, her gun biraz daha gencleşen Dr. Kuşhan oğle yemeği stratejisiyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Kac yaşındasınız?
61 yaşındayım. Son 12 yıldır hic yaşlanmadım. Kendimi gecmişe nazaran cok daha genc hissediyorum. Tam 30 senedir 50 numara elbise giyiyorum. Olculerim hic değişmedi.

* Genclik sırrınız nedir?
İlk koşul; sağlıklı gıda. İşlenmiş, konserve yiyecekleri asla yememek lazım. Taze gıdalar tuketilmeli. İkinci koşul kilo almamak. Ucuncusu egzersiz yapmak. Dorduncusu ise; sigara icmemek. Hatta sigara icenin yanında bile bulunmamak gerekiyor. Ayrıca stresten uzak durmak da şart. Olculu alkol almak gerekiyor. Butun bunları yaptığınız zaman, butun hastalıkların onune gecmiş oluyorsunuz. Bir de, altı ayda ya da senede bir kez check-up yaptırıyorum. Her gun 5 kilometre yururum.

AZ VE SIK YEMEK GEREKSİZ

* Oğle yemeğinizi saat kacta yiyorsunuz?
Sabah saat 08.30-09.00 gibi kahvaltı yaparım. Oğle yemeğimi de 13.00'de yerim. Ben uc oğunun dışında hic yemek yemem. Az ve sık yemek yeme fikrine inanmıyorum. Bende atıştırma sıfırdır. Oğle ve akşam yemeği arasında hicbir şey yemem. Acıkma zamanlarım bellidir. Benim akşam yemeğim saat 20.00'de biter. Tok karınla yatağa girmem. Tok yatan yaşlanır. Vucut kendini akşam uykuda onarır ama mide dolu olursa onaramaz. Sadece vucutla savaşır ve yaşlanır.

EN İYİ BALIK HAMSİDİR

* Oğle yemeği monunuzde neler bulunuyor?
Oğle yemeğinde salata-corba ya da salata-balık yerim. Benim salatam değişmez. İcinde brokoli, enginar, avakado, domates ve kırmızı, sarı, yeşil biber vardır. Ne kadar ciğ yerseniz, o kadar sağlıklı beslenirsiniz.

* Balığı oğle monusunde mi tercih edersiniz?
Hastalara ya da calışanlara ne cıkarsa onu yerim. Bir balık ne kadar yağlıysa o kadar sağlıklıdır. Turkiye'de bilmezler; en iyi balık hamsidir. Balığı ızgara ya da fırında yerim. Kızartma yemem. Izgaranın ateşe değen kısmı olursa derisini soyarım ve o kısmı yemem. Yemeğin ateşle temas etmemesi lazım. Yanık olan her yiyecek kansorejendir. Yemek ne kadar yavaş ve duşuk ısıda pişerse, o kadar sağlıklıdır. Ne kadar yuksek ısıda pişirilirse de, o kadar kansorejendir. Bazen oğlen yemeğini salata ile geciştiririm ama o zaman yanına corba eklerim.

YILDIR KEBAP YEMEDİM

* Gun boyunca ne icersiniz?
Ben nane-limon icmeyi cok severim. Bazen yeşil cay da icerim. Belki bir bardak acık cay da icebilirim. Yemekte de sadece kırmızı şarap icerim. Bence en guzel kırmızı şaraplar Turkiye'de yapılıyor.

* "Ben bunu asla yemem" dediğiniz şeyler var mı?
7 yıldır kebap yemiyorum. Hamburgeri 15 yıl once bir kere tattım ama hic beğenmedim. Doner ve İskender de yemem. Yani kırmızı et ve kızarmış şeyler yemiyorum. Kızartmayı 10 senedir hic yemedim. Ben haftada en az 6 kez dışarıda yemek yerim. Gittiğim restoranlar genellikle İtalyan restoranlarıdır. Geri kalanlar da balıkcılardır. Ben tam bir Akdenizli gibi beslenirim. Onun dışında doğal tahıl urunleri ve makarna da yerim. Ama makarna yiyeceğimde esmer makarnayı, pilav yiyeceğimde kabuklu pirincten yapılmış pilavı tercih ederim. Pizza yediğimde ise tercihimi vejetaryen pizzadan yana yaparım.

Sektorun yuzde 95'i yalancı

* Konunun uzmanı olarak anti-aging'in insanları gencleştirdiğine inanıyor musunuz?
Bugun kuaforler bile kendilerini anti-aging uzmanı zannediyor. İşin rezaleti cıktı. İş tamamen ticarete donuştu. Urunlerin coğu fayda değil zarar getiriyor. Anti-aging demek, ilerleyen yaşla beraber gelmesi muhtemel hastalıkları onceden bilip, tedavilerini cok erken safhada yapmak demektir. Anti-aging bir sağlıklı yaşam stratejisidir. Ortalık pazara dondu. Zayıflama sektorundeki sahtekarlık ve uckağıtcılık oranı başka hicbir sektorde yok! Zayıflama sektorunun yuzde 95'i uckağıtcı, kandırmacı ve de yalancı...

En iyi detoks oğlen uykusu

Dr. Muzaffer Kuşhan, detoks konusunda şunları soyluyor: "Detoks filan boş işler. İnsanlar gidip Bodrum'da kolon veya kalın bağırsaklarını yıkatıyor. Bundan daha buyuk aptallık, daha buyuk zarar olamaz. Bu detoks filan değil! Bunu yapanlar da doktor değil! Bağırsak detoksu devamlı bir şekilde yapılmalıdır. Yani bağırsağı temizleyen kepek, cavdar, yulaf ekmeği, kabuklu pirinc, kepekli makarna, sebze, salata ve meyve gibi yiyecekler bol bol ve surekli tuketilmelidir. Baklagilleri ihmal etmiyor; kurufasulye, nohut, mercimek, bezelye, bakla ve soya fasulyesi gibi gıdaları haftada uc kere yiyorsanız tamamdır. Bunların icindeki lif, bağırsağı temizler ve bağırsak kanserini onler. Kotu ve asitli gıdalar yedikten sonra, gidip popolarına su sıktırıyorlar! Detoks bunun neresinde? Detoks ve antioksidan meselesi Turkiye'de cok tehlikeli yollara giriyor. Ticarete dayanan yanlış işler yapılıyor. Suresi yarım saati gecmeyen oğle uykusu en iyi detokstur.

Bol ceşitli sofra krodur

* Masanın tıka basa donatıldığı sofraları sever misiniz?
Donatılmış gosteriş sofralarını yani kıro sofralarını sevmem. Soframda mutlaka soğuş roka, maydanoz ve domates bulunur. Her zaman ne yiyeceğim bellidir. Mesela balıkcıya gittiysem mutlaka balık-salata yerim.

* Vejetaryen misiniz?
, vejetaryen asla değilim. Bir Akdenizli gibi beslenirim. Bol bol sebze, meyve ve salata yerim. Sadece zeytinyağı kullanırım. Haftada iki kez beyaz, haftada bir kez de bir bonfile kadar kırmızı et yerim. Kansız kalmamak icin kırmızı et yemek lazım. Balık ve deniz urunlerini haftada en az 4 defa, tavuğu ise arada sırada yerim. Bol bol baklagil de tuketirim.

Otla yapılan diyete inanmam

* Aktarlardan alınan otlarla yapılan diyetleri oneriyor musunuz?
Hayır. Ben otlara inanmam. Yemek masalarında genellikle kırmızı biber ve kekik bulunur ama ben onları bile hic kullanmam. Dunyada en cok insanın yaşadığı yerlerden biri Girit Adası'dır. Girit'in yemeklerini yapmak cok basittir. Televizyonlarda verilen tarifler, yemek yapmayı zorlaştırmaktan başka bir şeye yaramıyor bence. Bana gore, bir yemeğin yapılması kesinlikle kolay olmalıdır.

* Siz yemek yapar mısınız?
Yemek yapmam ama yemek tarifi veririm. Butun yemeklerin iceriklerini onceden tespit eder ve aşcıya en az 5-10 defa yaptırırım. Ondan sonra da merkezimde zayıflayan 7-8 kişiye tattırırım. Onlar da beğenirse, o yemek listemize girer. Uydurma yemekler yapmayız. Yaptığımız yemeğin hastaların yuzde 90'ı tarafından sevilmesi gerekir. Malzememiz en yakın manavda, kasapta ya da markette bulunmalı ve mutlaka taze olmalıdır.

(alıntıdır)