Diyete başladığımızda veya diyet yapmaya karar verdiğimiz anlarda gun icerisinde surekli tartılırız ve kiloyu takıntı haline getiririz. Sabah ac karnına, yemekten sonra, yatarken, su ictikten sonra surekli tartıya cıkar ve ne kadar kilo verip alındığı kontrol edilir. Ancak, burada buyuk bir hata yapılmaktadır.
Diyet sırasında kiloyu takıntı haline getirip, devamlı tartılma konusuyla ilgili bilgiler veren Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bolumu’nden Diyetisyen Secil Kenar, ağırlığın gun icerisinde cok değişken olduğunu belirtiyor. Kilomuzun, butun gun tuketilen sıvı ve yemek miktarına ayrıca o gun icerisinde ki vucudun odemine, idrar ve gaita durumuna gore değiştiğini soyleyen Diyetisyen Secil Kenar, "Sizin yemekten sonra almış gibi gorduğunuz kilo, aslında vucudunuzda depo edilecek olan yağ miktarı demek değildir. Gun icerisinde bakılan bu tartı sonucları yanlıştır ve kişide moral bozukluğu yaratmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Bu yuzden gun icerisinde surekli tartılmak yanlıştır" diye konuşuyor.

Her Gun Kilo Kaybı Beklemeyin!

Ayrıca diyet yaparken her gun duzenli kilo kaybının olmayabileceğini ya da vucut yağ yuzdesinin duşup, kas kitlesinin artabileceğini aktaran Diyetisyen Secil Kenar, "Fakat biz bunu, tartıda kas kitle artışını, kilo artmış gibi goruruz. Oysa vucutta kas artışı cok sağlıklıdır veya ayakta kalma, seyahat v.b durumlardan dolayı vucutta odem (vucutta su tutulumu) oluşmuş olabilir. Bu, birkac gun icerisinde gececektir fakat biz bunu tartıda kilo almış gibi gorebiliriz. Ağırlık kaybı devam ederken orneğin 3-4 gun kilo verilemeyebilir, kilo verilmeyen gunler 'Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum' diye diyetten vazgecilmektedir. Oysa diyete devam edilse ağırlık kaybı devam edecektir. Bu yuzden diyet yaparken her gun 3-4 kez kilo verdim mi diye tartıya cıkmak doğru değildir ve bahsedilen nedenlerden dolayı ozellikle diyet esnasında kişiyi demoralize edebilir" diyor.
Diyetisyen Secil Kenar'ın verdiği bilgilere gore; ozellikle bayanlarda mensturasyon doneminde oluşabilecek odemlerden dolayı 1-2 kg kadar ağırlık artışı gozlemlenmektedir. Ayrıca kullanılan ilaclar, ayakta fazla kalma, spor sonrası ve seyahat esnasında veya sonrasında vucutta odem oluşabilir, bu gibi durumlarda ağırlık artışı soz konusudur.

Kilonuzu Olcerken Aynı Tartıyı Kullanın

Diğer yandan, tartıların zaman gectikce kalibrasyonu bozulabilmektedir, doğru kilodan sapmalar gozukebilmektedir. Ozellikle farklı tartılarda ağırlıklar farklı cıkabilmektedir. Bu yuzden farklı yerlerde farklı tartılarda ağırlık olcumleri yanıltıcı olabilmektedir.

Diyet Sırasında Tartılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

· Kilo tartımları sabah ac karnına yapılmalıdır.
· Aynı saatlerde tartım yapılmalıdır.
· Hafif kıyafetlerle veya cıplak tartım gercek ağırlığı gostermektedir
· Aynı tartıda tartılmaya ozen gosterilmelidir.
· Evde kullanılan tartılar belli aralıklarda servise gonderilip kalibrasyonları yapılmalıdır.
· Mensturasyon, seyahat, kabızlık, ishal veya egzersiz sonrası tartımlar doğru değildir.
· Sadece kilo değil, yağ ve kas oranınızın da onemli olduğunu unutmayınız, kilo verebilirsiniz fakat bunun yağdan mı kastan mı kaybedildiği de onemlidir.
· Surekli tartılmak kişi de psikolojik bozukluklara sebep olabilir.
· Onemli olan sadece kilo vermek değil, beslenme alışkanlıklarını uzun sureli değiştirmektir, bu yuzden amac dengeli ve yeterli beslenme olmalı ikinci olarak kilo kaybetmek olmalıdır.
· Haftada 1 veya en fazla 2 gun sadece sabah ac karnına tartılmak yeterlidir.