İstanbul Bilim Universitesi Tıp Fakultesi İc Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın Nisan 2011′de yayımlanan ‘Karatay Diyeti’ adlı kitabı eylul ayının ilk haftasında 15′nci baskısını yaptı. Bugune kadar toplam 50 bin baskı yapan ve tercume diyetlerin pabucunu dama atarak, zayıflama konusundaki ezberlerin bozulmasını sağlayan Karatay Diyeti’nde yumurta, tereyağı, pastırma, kuruyemiş serbest. Kalori hesabı yok.

İstanbul Bilim Universitesi Tıp Fakultesi İc Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalları oğretim Uyesi Kardiyolog Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’la diyet konusunda pek cok ezberimizi bozan karatay diyetini konuştuk. Kitapta mucize bir diyet listesi olmadığının altını cizen Karatay, asıl amacının sağlıklı bir yaşam icin kolayca uygulayabileceğimiz onerileri paylaşmak olduğunu ifade ediyor. İşte Prof. Dr. Canan Karatay’dan sağlıklı kilonuzu muhafaza ederek hastalıklardan korunmak icin beslenme onerileri ve beslenme konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar…

OBEZİTE TSUNAMİSİ VE TERSİNE DONEN GIDA PİRAMİDİ

Son 20 yıldır dunyada obezite muthiş arttı. Oyle ki bu durum ‘Obezite Tsunamisi’ olarak tarif ediliyor artık. Ben de takip ettiğim butun hastalarımın hastalıklarının temelinde hareketsizlik, beslenme bozukluğu ve buna bağlı olarak gelişen obezitenin yattığını gordum.Bir de Harvard Tıp Fakultesi Beslenme Bolumu Amerikan Hukumeti tarafından hazırlanan ve diyetlere dayanak olan eski gıda piramidinin yanlış olduğunu ve obeziteyi arttırdığını ortaya koydu. Ve 2002′de de yeni bir beslenme piramidi hazırlandı. Ben de 12 yıl Amerika’da yaşadım ve bu gelişmelere bizzat tanıklık ettim. Ancak Turkiye’ye donduğumde fark ettim ki, dunyada ortaya cıkan yeni bilgilerle Turkiye’de uygulananlar arasında buyuk celişki var.

TERCUME DİYETLERLE BU İŞ OLMAZ

Tercume diyetler hazırlandıkları ulkelerdeki halkın pişirme, beslenme ve yaşama alışkanlıklarına gore hazırlanmıştır. Oraya bicilmiş bir kaftanı Turk toplumuna giydiremeyiz. Biz Turkiye’de tereyağı, yumurta yeriz. Buyuklerimiz bunları yiyerek 100 yıl yaşadı. Mesela yabancıların diyet listelerinde zeytin yoktur. Ama zeytin zararlı olduğu icin değil, ulkelerinde yetişmediğinden dolayı yoktur. Ayrıca yabancı ulkelerin coğunda fındık, fıstık da yoktur. Bunlar tehlikelidir diye bir kenara itmek kadar buyuk bir yanlış olamaz!

TURK TOPLUMU HAREKETSİZ

Biz Turk toplumu olarak cok hareketsiz bir toplumuz. Bir de cok ekmek tuketiyoruz. Ekmeklerimizin glisemik indeksi cok yuksek. Hareketsizlik ve karbonhidrat tuketimi bir araya gelince butun hastalıkların temeli de atılmış oluyor. Karaciğer yağlanması ile başlayıp, diyabet, hipertansiyon, kalp krizi, felc, inme, Alzheimer, erken bunama, kronik artritler, bel ağrıları, fibromiyosit, polikistik meme hastalığı, erken adet gorme, polikistik over sendromu ile devam ediyor ve kanserle son buluyor!

YAĞ YASAKLANDI OBEZİTE ARTTI

Yağlar en buyuk tehlike olarak gosterildi bugune kadar. Fakat artık hucre duzeyine inen bilimsel araştırmalar sonucunda vucudumuzu yapan her bir hucrenin zarında yağlar olduğu goruldu. Beynin yuzde 90′ı yağ zaten. Bu yuzden doğal koy tereyağı, zeytinyağı, saf fındık yağı ve omega-3 dediğimiz balık yağı, bunlar insan vucuduna girecek. Cunku vucut bunlarla calışıyor. Bunlar yenilmediği zaman hucre sapıtıyor, hastalıkları başlatıyor. Ancak tabi sağlıklı yağı kızarttığınız ya da yaktığınız zaman bozulur ve transyağlar meydana gelir. Cok guneşte kalması ya da hava alması da yağların bozulması ve transyağların oluşması icin yeterlidir. Asıl sağlığımızı bozan, sağlığa zarar veren trans yağlardır.

KOLESTROL HASTALIK DEĞİLDİR

Kolesterol her hucrenin zarında mutlaka olması gereken temel bir maddedir. Yani kesinlikle hastalık değildir. Ayrıca yediklerimiz kan kolesterolumuzu yukseltmez. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yesek de yemesek de, ilac alsak da almasak da insan vucudunda her gun 2 bin 500 mg kolesterol uretilmektedir. Beynimizde uyarıları algılayıcı hucreler ve sinir sistemi iletisi kolesterol uzerinden olur. Ayrıca vucuttaki en doğal ve guclu antioksidandır. Ben hastalarıma asla kolesterol ilacı vermem. Kullananları da keserim. Zaten sağlıklı beslendikleri, gobek ve karaciğer yağları gittiği zaman her şey normale doner. Biz hekim olarak rakamları değil, hastayı tedavi etmek zorundayız. İki tane rakamı tedavi etmek hekimlik değildir.

GUNDE EN AZ İKİ YUMURTA

Doğal beslenen ozgur tavukların yumurtası kan kolesterolunu yukseltmez. Aksine sağlıklı bir hayat icin gunde en az iki tane yumurta yenmelidir. Eskiden haftada bir yiyin, sarısıyla beyazını ayırın denilirdi. Onların hepsi 2002′de tarihe karıştı. İster 2 tane ister 6 tane yiyin. Hic korkmayın. Yalnız pişirilmesine dikkat edilecek. Mesela yumurtayı cok fazla haşladığınız zaman sarısının etrafı yeşil olur. İşte o cok tehlikeli! Cunku o artık yumurta değildir. Zaten ağzınıza aldığınızda un gibi dağılır. Bu sebeple yumurtayı kayısı kıvamında pişirmek gerekiyor. Tabii isteyen rafadan da yiyebilir…

SIK YEMEK BUYUK YANILGI

Sağlıklı kiloda kalabilmek icin vucudumuzdaki insulin ve leptin hormonunu bilmemiz gerekir. İnsulin cok onemli bir antioksidandır ve vucuttaki şekerin yakılmasını sağlar. Fazla enerjiyi ve yağları depo eder. Leptin hormonu ise depo edilmiş yağların enerji olarak kullanılmasını sağlar. Dolayısıyla bu iki hormonun koordineli calışması şarttır. Leptin yemek yedikten 4-5 saat sonra salgılanmaya başlar. Yani vucuda leptini salgılamasına yetecek zamanı tanırsak yağlar depo edilmez. Dolayısıyla sık sık yemek yemek buyuk bir yanılgıdır. Cunku her yemek yediğinizde insulin salgılanacaktır. İnsulin salgılanıyorken de yağlar depo edilecek ve yakılmasına imkÂn ve zaman kalmayacaktır. Onun icin gunde 2 ya da 3 oğun yemek yeterlidir.

saglikolsun.net