Kadıkoy Acil bunyesinde calışmalarını surduren, "MuharRAPe", "Kazandıklarım ve Kaybettiklerim" adlı albumlerinden sonra Radikal ile ortak hazırladıkları ucuncu albumu "Nefs-i Emmare"yi cıkartan Şuphe'ye merak edilenleri sorduk. Kadıkoy Acil'in son durumunu, album hakkında bilinmeyenleri, yeni projeleri ve merak edilenleri konuştuk. Sizlere Şuphe ile gercekleştirdiğimiz ropotajı sunuyoruz, keyifli dinlemeler !
Ocak ayında Kadıkoy Acil'den bir cok ismin de eşlik ettiği "Kazandıklarım ve Kaybettiklerim" adlı solo albumunu yayınlamıştın. Şimdi de seni Radikal ile ortak hazırladığınız "Nefs-i Emmare" adlı albumde goruyoruz. Radikal ile tanışıklığınızdan ve albumun oluşum surecinden bahseder misin ?
Aslında cok komiktir ki Radikal ile 6-7 sene oncesinden şahsi olarak değil ama bazı sebeplerden dolayı kavgalıydık. Tabi aradan yıllar gecti ve bir ortamda bulunduk tekrar sohbet imkanı elde ettik o da ben de sonradan pişman olduk : ) Albumun oluşum sureci ise şoyle; ramazan ayından 2 ay oncesine kadar radikal ile islamic rap yapmak gibi bir duşuncemiz vardı ve insanların seveceklerini tahmin ediyorduk. Sonucta islam uzerine lyricler yazacaktık ta ki bir kac sevdiğimiz arkadaşımız abimiz ile bu konuyu goruşene kadar. Sonucta laik bir ulkede yaşıyoruz herkes istediği gibi dinini yaşayabilir ama konu rap olunca ulkemizde biraz değişiyor takdir ederseniz ki. Yobaz damgası vurulmasından korktuk diyebilirim. Biliyorsunuz ki ulkemizde camur at izi kalır gibi kafalara yerleşmiş bir zihniyet var.
Albumun hazırlanmasında gerek beat gerekse farklı alanlarda size yardımcı olan perde ardındaki isimlerden bahseder misin ?
Serhat (Mihenk Taşı), Rapozof,ixr, Radikal, Beto, Puma...
Nedir "Nefs-i Emmare" ve neden albume bu ismi uygun gordunuz ?
Bu isim benim duşuncem idi cunku Nefs-i Emmare kotuluğu emreden Nefs anlamına geliyor. Yaşadığımız zamana en uygun album ismi diyebilirim.
Album icin yapılan yorumlar beklentilerinizi karşıladı mı ?
Hem de fazlası ile ALLAH'a şukurler olsun yorumlarda bunu gosteriyor zaten. Fakat şu var, belirli insanlar var onceki zamandan aldıkları birden fazla uyelik ile 2-3 defa yorum yapıp kotuluyorlar. İnanın şahıslarını hic tanımam bundan onceki albumumde de o insanlar kotuluyordu beni şimdiki albumumde de. Her ne hikmetse beni sevmeyen adamlar her seferinde albumumu indiriyor : ) Sadece guluyorum onlara. Yinede ALLAH herkesin yolunu acık etsin diyorum bana yakışan da bunu soylemek.
Bundan onceki albumunde 12 duet olmasına rağmen sadece 7 şarkı vardı. Nefs-i Emmare'ye baktığımızda ise instrumentallerin dışında 3 şarkı goruyoruz. Albumlerinde yer alan şarkı sayısı sence de az değil mi ?
Kazandıklarım ve Kaybettiklerim albumu cok aceleye gelen bir album oldu benim icin. Sebebi şudur; ilk albumum olan "muharRAPe" ben askerde iken yayınlanmıştı ve insanlar Şuphe'yi tam olarak tanımadan vatani gorevimi yapmaya gittim. Geldiğimde ise insanlar Şuphe'nin varlığından bi haberdi. Onun icindir ki insanlara tekrar Şuphe'yi hatırlatmak icin Kazandıklarım ve Kaybettiklerim'i sundum. Şu bir gercek ki o albumu bekleyip şimdi cıkarsa idim eminim cok daha farklı olurdu herşey. Feat konusuna gelince ben solo şarkı yapmayı seven bir insan değilim. Nedense seVdiğim insanlarla bir şeyleri anlatmayı daha cok seviyorum diyebilirim.
Albume adını veren şarkıda ney destekli beati başta olmak uzere bir cok tasavvuf oğesine rastlıyoruz. Şarkının sonunda bir de vaaz var ?
Evet. Mevlana Şeyh Nazım El Hakkani El Kıbrısi (K.S) tanıdık gelebilir Mihenk Taşı albumunden. Benim asıl isteğim skit olarak daha bir belirgin insanların daha iyi anlayacağı şekilde dinletmekti ama Radi kardeşim albumun produktoru olduğu icin oyle uygun gordu bende ok dedim.
Sozlere baktığımızda ise kendi inanclarınızdan bahsederek insanları hak yolunda yurumeye cağırıyorsunuz. Allah'a seslenişler, Dunya'nın geciciliği hep on planda olan konular ?
İşte bize bunca nimeti sunan yaradana bir tane şarkı yapmışım cok mu ? Az bile bence. Bilse idik verilen tepkilerin bu kadar olumlu olacağını inanın bir saniye beklemez albumu full olarak ilk duşunduğumuz gibi tasavvuf uzerine yapardım ama yukarda da dediğim gibi Bahadırcım camur at izi kalır.
Kadıkoy Acil'den gerek Mihenk Taşı olsun gerek başka calışmalarda olsun tasavvuf oğelerini sık sık duyuyoruz. Onumuzdeki projelerde de bu temalara rastlayacak mıyız ?
Mihenk Taşı gercekten Turkiye underground rap camiası icinde parmak ile gosterilecek gruplardan biri bence. Gerek Serhat gerek Onder Abi işini layığı ile yapan insanlar. İlerleyen zaman icerisinde olabilir. Serhat ile bu konuda fikir alış verişimiz oldu.
Underground cıkışlı bazı albumlerde ozellikle dini konseptli şeyler işitmeye alıştık diyebiliriz. Peki bu tarz albumlerin cıkış nedenlerinden biri olarak İslam dunyasının yaşamakta olduğu mubarek gunleri gosterebilir miyiz ?
Tabiki canım. Sonucta Elhamdulillah muslumanız hepimiz. İnsanlar artık bazı şeylerin farkında diyebiliriz. Aklıma gelmişken şoyle bir anımı paylaşayım sizinle. Gecenlerde bir abla ile tanıştım Myspace'ten. Nefs-i Emmarey'i dinlemiş ve inanamamış. Facebook'tan bana ulaştı bu ablam ve cok şaşırdığını rap muziğinin sadece isyan, kufur ve argo uzerine kurulu olduğunu duşunuyormuş ta ki şarkıyı dinleyene kadar. Bu ablamız cok koyusundan Rock dinleyicisidir. Ben Rock dinleyicisinin bile ilgisini cekebildi isem ne mutlu bana ALLAH'ıma şukur olsun.
Albumde en dikkat ceken calışma "Bu Şehir Girdap Gulum" adlı cover oldu. Olumlu duşunceler de olumsuzlar da bir hayli fazla. Sen bu konuda ne duşunuyorsun, sence sizin calışmanız orjinalinin golgesinde kaldı mı ?
Ya bu konuda şunu soylemek istiyorum ben kardeşim. Eminimki bizden daha iyi bir şekilde bu calışmayı kendince yeniden editleyip insanlara sunacak arkadaşlarımız vardır ama sanırım bizim aklımıza daha once geldiği icin yoğun tepki aldık. Yinede ALLAH hepsinden razı olsun.
Bu tarz tutulan parcaların coverlarını yapmak bir hayli cesaret ister cunku dinleyiciler en ufak bir olumsuzlukta karşılaştırma yaparak ağır eleştirilerde bulunabilirler. Siz bu parcayı coverlamaya nasıl karar verdiniz ?
Radikalin fikri idi bana sunduğunda neden olmasın dedim. Sonucta kaybedecek hic bir şeyimiz yoktu.
Son donemlerde adını sıkca duyduğumuz m3L3s kendi solo albumunde sonra henuz acıklanmayan bir cok onemli projeye imza atmaya başladı. m3L3s hakkındaki duşuncelerini soyleyip yer alacağı projelerden bahseder misin ?
m3L3s Turkiye'de RnB vokal yapan insanlar icerisinde parmak ile gosterilecek biri bence (zaten kac kişi var ki). m3L3s gibi sesler ulkemizde yok denecek kadar az, işini layığı ile yapan da tabi. İnsanlar zannediyor ki m3L3s'i Şuphe tanıttı piyasaya. Hayır ! m3L3s zaten yıllardır bu işin icinde idi, 7 yaşından beri muziğin icinde o. Aileden gelen bir şey onlarda muzisyenlik. Projeler hakkında şunları soylemek istiyorum. Yakın zamanda bir cok insanın şaşıracağı 1-2 projesi var bunların kayıtları yapıldı ve cok beğenildi. İnanın bir cok insanın o albumde bende olayım diye peşinde koştukları toplama bir album projesine imza attık ve desteklerinden dolayı Bilgin Abimize (Ceza) teşekkurlerimi borc bilirim. Bunlar başlangıc ALLAH'ın izni ile daha yeni başlıyor m3L3s. Yakında bekleyin : )
Seni ilerde hangi projelerde goreceğiz ?
Valla yarına cıkar mıyız bilinmez : ) Şimdi şunda goreceksin derim yalan olur hic bir zaman buyuk konuşmayı sevmedim onun icin Rabbim onumuze ne sunarsa supriz olsun.
Eklemek istediğin bir şey var mı ?
Herkese selamlarımı iletiyorum.Beni olumlu olumsuz eleştiren herkesten ALLAH razı olsun. Bol Turkce Rap'li gunler diliyorum. Peacee !
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Müzik
- İcimizdeki Şuphe (Hiphoplife)