Son albumu ile dinleyicilerine 15 şarkılık bir şolen sunan underground'ın onemli isimlerinden Pit10 ile albumu Umrumda Değil uzerine detaylı bir roportaj yaptık. Albumunun perde ardından yaşam tarzına, son donemdeki ayrılık olaylarından muziğe bakış acısına kadar pek cok konuda merak edilenleri sorduk fikirlerini oğrendik. Hiphoplife uyelerine keyifli okumalar dileriz.
Uzun bir aradan sonra "Umrumda Değil" ile dinleyicilerinin karşısına cıktın. Albumun hazırlanma aşamasından bahsedebilir misin ?
Albumu 2007 yılında hazırlamaya başladım. Diğer albumlerimden en buyuk farkı da uzun hazırlanma sureci oldu. Cunku bu sefer son albumumden (Siyah ve Beyaz - 2006) sonraki surecte, kitlem ve dolayısıyla beklentiler de buyuk oranda arttı. Dolayısıyla benim de kendimden beklentilerim arttı. Bu nedenle "Umrumda Değil" albumune eski albumlerime oranla daha buyuk bir onem gosterdim, her şarkının uzerinde tek tek durdum. Ayrıca album icin yapmış olduğum neredeyse bir bu kadar daha parcayı ceşitli nedenlerle albumden cıkardım. Sonuc olarak isteklerime ve dinleyicilerin isteklerine en yakın cevabı veren albumum olduğunu duşunuyorum.
Sadece undergound tarafından tanınan birisi değil, gerek Ebru Destan dueti, gerek Ortam Kızı şarkısı gerekse Ses Cıkarma tarzındaki şarkılarınla geniş kitlelere ve farklı duşuncelere hitap eden bir isimsin. Bu cevrenin son albumune olan bakış acılarından bahsedebilir misin ?
Şu ana kadar sağlam dinleyicilerden ya da sağlam muzisyenlerden herhangi bir kotu yorum almadım, bu da beni cok mutlu etti. İsterdim ki albumu daha geniş kitlelere yaymak icin bandrollu cıkarayım ki bandrolu hak eden bir album olduğuna inanıyorum. Fakat gecmişteki bazı olayların bu gune etkisi olarak hedefimden daha kısıtlı bir kitleye ulaştım. Fakat ne mutlu ki bir underground albume gore cok yayıldı, cok beğenildi.
Uzun sure free beat kullandığın icin eleştirildin ve son albumunde free beat yerine ceşitli beatmakerların beatlerini kullandın. Bu tutumundan bahseder misin ?
Oncelikle beni kullandığım free beatler yuzunden eleştiren insanlar hic umrumda değil ve bu eleştirileri de zerre dikkate almıyorum. Cunku ben insanlara bedava muzik sunuyorum. Bu devirde bir insan bir insana gunahını bedava vermiyor. HÂl boyleyken de uzerimde hicbir insanın yıkıcı eleştirisi olamaz diye duşunuyorum. Zamanında benim bir gunde uc parca yaptığım da olurdu, ki bu parcalar ne ticarî ne de populerlik sağlama kaygılı parcalardı. Eğlencesine ya da deşarj olmak icin yaptığım parcaları da internete sunuyordum. Sonuc olarak kimsenin uzerinde Pit10'un şarkılarını mutlaka indirin diye bir baskı yok, bana uyuz olan, muziğimi beğenmeyen, bana saygı duymayan vs insanlar zaten şarkılarımı indirmez olur biter.
Albumdeki beatlere gelince; elbette şu raddede "album" konseptinde bir calışma yapıp bazıları gibi tamamı free beat ya da instrumentallardan oluşan bir album yapıp bir de buna "mixtape (!)" diye isim takıp dinleyiciyi yersem biraz mantığı olan, biraz muzik bilgisi olan, mixtape'in ne demek olduğunu bilen insanlar "Sen ne yapıyorsun kardeşim ?" diye sormaz mı ? Sonucta ben album konsepti icin bir emek harcıyorsam bunun iceriği dort dortluğe en yakın kavram olmalı, bu nedenle albumdeki beatlerin hepsini kendi alanlarında cok başarılı arkadaşlar yaptı. Buradan altyapılarımı yapan, desteğini esirgemeyen butun arkadaşlarıma tekrar teşekkur ediyorum. Başta Rashness olmak uzere ozellikle Prozodi Productions'ın albumde buyuk bir emeği var ve cok iyi iş cıkardıklarını duşunuyorum.
Albumde sana eşlik eden isimlerin her biri bugun kendi kitlelerini yaratmış, Turk rap camiasının onde gelen isimlerinden. Duet listesindeki titizliğinden ve bu isimlerin neye gore secildiğinden bahseder misin ?
Bu albumdeki isteğim klasik Pit10 albumlerinin biraz dışına cıkmaktı ve duetler de boyle olmalıydı diye duşundum. Soylediğin gibi duet yaptığım tum isimler gercekten cok iyi yerlere gelmiş, işini en iyi şekilde icra etmeye calışan, yaptıkları işi kıcıyla değil kalbiyle yapan insanlar. Duet icin sectiğim isimler bana dinlerken haz verebilen ve beraber yapacağımız bir parcanın da kalitesinden emin olabileceğim isimlerdi ve doğru secimler yaptığıma inanıyorum.
Albume adını veren ve en dikkat ceken parcalardan biri olan Umrumda Değil aslında tum duruşunu ozetliyor gibi. Bu şarkı biraz da Benden Nefret Ediyorsunuz'a benzetildi. Şarkının cıkış hikayesini anlatır mısın ?
Aslında Benden Nefret Ediyorsunuz ile tek benzerliği samimiyetim. Umrumda Değil parcasında son zamanlar yaşadığım ya da duyduğum ve 1. şahsı olduğum bazı konulardaki tutumumu dile getirdim. 1999 senesinden beri Hip Hop ortamında cok şey gordum; yalancılık, iki yuzluluk, cekememezlik, kıskanclık.. vs. , ve bu tutumlar beni zamanında gercekten cok yıprattı. Fakat bir sure sonra bu tepkilere karşı duyarsızlaştım, gulup gecmeye başladım. Cunku bu fesat insanların hayatıma bir etkisi yoktu, ben yine yolumda gitmeye devam ediyordum, catlayanlar onlar oluyordu. Bunu anladıktan sonra muzik yuzunden ya da kişisel "uyuzluk" yuzunden şahsıma yonelik tum hareketler bana komik gelmeye başladı ve iki kelime onlara tek cevabım oldu.
Benden Nefret Ediyorsunuz şarkısından sonra bir kesim tarafından uzun sure eleştirildin ve bu eleştiren kesimin senin ne ne anlatmak istediğini anlayamadıklarını soylemiştin. Umrumda Değil şarkısının kaydına girerken de bu tarz tepkilerle karşılaşacağını duşundun mu ?
Evet, dediğin gibi "Benden Nefret Ediyorsunuz" parcası cok yanlış anlaşıldı. Benim o şarkıda yaptığım şey ozel hayatıma bu kadar giren, bu muziği sadece "varoş" kesimin yapması gerektiğini duşunen (ki bu insanlar 50 cent 1 milyon dolarlık yatından bahsederken kafa sallayan kitle) ve bu nedenle bana yıkıcı ve acımasız eleştrilerde bulunan insanlara bir ters psikoloji parcasıydı. Anlaşılmadı, buyuk eleştiriler aldı, uzuldum, yıprandım. Ama az once de bahsettiğim gibi gecen zaman beni bu eleştirilere karşı duyarsızlaştırdı ve Umrumda Değil parcasını ya da son zamanlar yaptığım herhangi bir parcayı yaparken karşılaşacağım tepkileri duşunup bir onlem alma yoluna gitmedim, cunku gercekten umrumda değil.
Bir onceki albumunde Salt Empoze ile kaydettiğin Yaşam ve Olum uzerine bir calışma daha vardı. Bu albumde de bu konuya rastlıyoruz. Bu terimin uzerinde sık duruyorsun ?
Hayat bir kavram karmaşası. Surekli bazı kavramlar altında hayatımıza devam ediyoruz. Fakat gercekliğinden şuphe edemeyeceğimiz iki kavram var, bu da yaşam ve olum. Ben her zaman samimiyetimi ve gercekciliği korumaya calışıyorum, bu yuzden bu iki kavram karşıma cok cıkıyor. Cunku bu iki kavram insanın beyninde en sık dolaşan iki kavram.
Zeynep Sağdaş'ın da eşlik ettiği Gozlerini Kapayınca albumde on plana cıkan şarkılardan biri. Bu tarz calışmaların gun gectikce coğalıyor. Zeynep Sağdaş ile ya da farklı bir bayan sanatcı ile ceşitli muzik tarzlarını birleştiren calışmaların devamı gelecek mi ?
Kombinasyonu ve farklılığı cok severim. Zeynep Sağdaş cok iyi bir muzisyen ve kendisiyle beraber yaptığımız calışmaların iyi kombinasyonlar ve guzel farklılıklar icerdiğine inanıyorum. Bunun dışında farklı tarz muzikleri kaliteli yapan insanlarla her zaman calışmak beni mutlu eder. Cunku benim yaptığım şey oncelikle muzik. "Rap" terimi yaptığım işin alt kavramı oluyor. Bu yuzden iyi "muzik" yapabilen insanlarla calışmayı seviyorum.
Albumde en dikkat ceken şarkılardan birisi de 'Okulum'. Bu şarkı albume son dakikada girdi ve bayağı sarsıcı cumleler kullanmışsın. Bu şarkının hikayesini anlatabilir misin ?
Aslında şarkının bir hikayesi yok cunku gerceğin ta kendisi. 2005 yılında girdiğim universiteden gunumuze kadar gozlemlediğim, ben gozlemlemesem bile gozumun icine giren bazı durumları anlattım. Bir nevî deşarj oldum. Bunu bahsi gecen kurumda yapmak kotu sonuclara neden olduğu icin ben de kendimi en iyi ifade ettiğim yolla yaptım.
Şarkıda bahsi gecen okul kendi okulun mu ?
Şarkının adı her şeyi anlatmıyor mu ? : )
Server vs Pit10 parcasında iki farklı yuzunu ve yaşantını yuzleştiriyorsun. Aslında bu zor bir şey cunku dinleyiciye tum durustluğunle daha once bilinmeyen yonlerini de gostermiş oluyorsun. Şarkıyı oluşturma surecinden bahseder misin ?
Bazı geceler vardır ki uyuyamam. Surekli beynimde parcada anlattıklarım dolanır ve surekli kendimle catışırım ve celişirim. Bu catışmalar da insanı yıpratıyor. Cunku muzik yapmaya başladığım yıllar Pit10 sadece Server'in lakabıyken, ilerleyen zaman ve gelişmeler Server'i Pit10 yapmaya başladı. O zaman kim on planda ? Kim ağır basıyor ? Server mi Pit10 mu ? Yaptığım bu şarkıda sadece kendi icimde yaşadığım bu olayı dışa vurdum.
Peki şarkının oluşumu sırasında yazmak isteyip de 'bu kadar ileri gitmeyeyim' diyerek yazamadığın şeyler oldu mu ?
Kesinlikle olmadı. Cunku her zaman olduğu gibi sadece icimden geleni yazdım. Benim yazarken ya da soylerken (en azından undergroundda) bir kriterim yoktur. İleri gitmek istersem cok ileri giderim, kufur etmek istersem kufur ederim, cığlık atmak istersem cığlık atarım. Yaptığım icin underground muzikken bunu kaygısız yapıyorum, istediğim gibi yapıyorum.
Hayattan Fragman şarkısının nakaratı Turkce olmadığından anlaşılamasa da bayağı anlam dolu. Bu şarkıdan ve nakarattan baheseder misin ?
Direk şarkının nakaratının sozlerini ve Turkce cevirisini yazarsam sanırım ustune daha fazla konuşmaya gerek kalmaz;
"Kautta erämaajärven
matkaa kulkuri yksinäinen
Näkee lammella joutsenparven
vapauttaan itkevän" :
"(o) Issız bir golden gecerek
Başı boş şekilde dolaşıyor
golde gorduğu kuğular;
ozgurlukleri icin ağlıyorlar."
Albumdeki konsept sahibi şarkılar eski albumlerinde olduğundan daha fazla. Yavaş yavaş bu tarz calışmalara kayıyor gibisin ?
Kesinlikle doğru. Eskiden genellikle battle rap tarzı şarkılar bana haz verirken, battle rapin bir sansasyon cabası ve coluk cocuğun elindeki oyuncak olması uzerinde daha emek isteyen, daha geniş kitlelere hitap eden şarkılar yapmak bana daha cok haz vermeye başladı. Bu nedenle duşunce tarzım ve muzikal yapım bu yolda ilerlemekte.
Sansar Olympos'tan ayrıldıktan sonra dinleyicileriniz aranızda bir dargınlık olup olmadığını merak ediyorlardı. Sansar'ın albumde yer alması bu merakı gideren bir cevap gibi. Calışmalarınızın devamı gelecek mi ?
Eğer Olympos sonrası aramızda bir problem olsaydı, sorunumuz yok diye geciştirmezdik, cunku kimseyi kandırmaya calışmıyoruz. Sansar ile rape yeni başladığımız senelere uzanan buyuk bir gecmişimiz var. Aradaki tatsızlıkları ve zamanında yaşananları biz coktan unuttuk bile. Elbette fırsat oldukca yeni calışmalar yaparız.
Albumde Batı Berlin'den Sırtlan'ın eşlik ettiği ve bayağı etkili cumlelerin kullanıldığı 'Biz Haksız Onlar Haklı' şarkısında yine hukumet ve yaptığı işler eleştiriliyor. Daha onceden ağzı yanan birisi olarak bu şarkının kaydına girerken bir cekingenlik yaşadın mı ?
Hicbir cekingenlik yaşamadım cunku soylediğim gibi ben icimden ne gecerse onu yapıyorum ve savcılığa verdiğim ifadede soylediğim gibi yaptığım her işin arkasındayım, pişman değilim. Sonucta ben eğer bu işi tum samimiyetimle yaptığımı ifade ediyorsam bazı şeyleri soylemekten asla cekinmem. Soylediğim her soz bir yerlere cekilebilir, gecmişte olduğu gibi yanlış anlaşılabilir.. vs. Ama "anlayan anlıyor" derler ya, bu yuzden ben her zaman kendimi kendi istediğim gibi ifade edeceğim, bir cekingenlik yaşamadan.
Hak, hurriyet gibi kavramların on plana cıktığı bir diğer şarkı da U.L.A.S'ın eşlik ettiği Saklı Hakkım. U.L.A.S. ile bi araya gelişinizi ve şarkıyı oluşturma surecinizi anlatır mısın, bu kayıt sanırım ilk calışmanız ?
Parcanın beatini Finlandiya'dan sevdiğim ve başarılı bulduğum kardeşim Menace 99 (Life and Death Productions) yaptı. Beati ilk dinlediğimde zaten bu muziğe U.L.A.Ş'ın cok uyacağını duşundum ve calışma bittiğinde de bunu gormuş olduk. Sonuc olarak başarılı bir şarkı cıktığınu duşunuyorum.
U.L.A.S. ile calışmalarınızın devamı gelecek mi ?
Kendisi 97-98 yıllarından beri bildiğim, calışmalarını beğendiğim ve takdir ettiğim bir isim. Şu an zaten yapmış olduğumuz bazı calışmalar var ve zamanı gelince dinleyicilere sunulacak. Bunun dışında da yeni calışmalar yaparız sanırım. : )
Umrumda Değil şarkısında Başbakan'la davalı olduğundan dolayı firmaların sana yanaşmadığından bahsediyorsun. Dava ile ilgili son surecten ve firmaların tutumundan bahseder misin ?
Davanın acılışından yaklaşık 1 sene sonra beraat ettim fakat temyize gittiler (sanırım iceri girersem birilerinin başı goğe erecek) ve dava tekrar acıldı. Şu an yargıtaya intikal etmiş durumda. Beklemekten başka yapacak bir şey yok : ) Firmaların tutumuna gelince, ismini vermek istemediğim piyasada sozu gecen cok buyuk bir produktor ile anlaşmış durumdaydık fakat kendisinden uzun bir sure ses cıkmadı. Nedeni bu davaymış. Bu kadar buyuk bir ismin bu kadar cekingen ve korkak olması beni hayrete duşurdu ama yıldırmadı.
Peki bandrol ne zaman gelecek, sence de vakti gelmedi mi ?
Bence vakti coktan geldi geciyor : ) Şu anda bazı goruşmelerim var değerlendirilmesi gereken durumlar var fakat hicbir şey kesinlik kazanmadığı icin şu anda acıklamak istemiyorum. Zamanı geldiğinde, iyi bir gelişme olursa bunu zaten duyururum.
Yaşam tarzından dolayı bazen ağır eleştirilere maruz kalıyorsun. Ozellikle eski albumundeki Benden Nefret Ediyorsunuz şarkısından sonra bu eleştiriler coğaldı. Bu konuda soylemek istediklerin var mı ?
Bu konuya daha once de değinmiştik, bu konu hakkında cok yazdılar cizdiler, cok cevap verdim, kısa bir şeyler daha soyleyeyim. Ben halka mÂl olmuş bir insan değilim, ben muzik yapan, beğenenin dinleyeceği beğenmeyenin dinlemeyeceği bir insanım. Bu kadar basit. Ben istediğim gibi yaşar istediğim gibi muzik yaparım. Beni eleştiren insanlar acaba sokakta da gorduğu bazı insanları yolda cevirip "sen neden boyle yaşıyorsun boyle bir yaşam tarzıyla yaşayamassın, git gecekonduda otur" falan mı diyorlar ? Bu olay muzik yapan bir insanın başına gelebilecek en komik bakış acısı. Muziğimi, sesim, sozlerimi vs bir kenara koyup adamlar yaşam bicimimi eleştiriyor : ) size ne ulan.
Olympos'u sadece studyonun ismi yaptığından beri bazı değişimler oldu. Olympos'tan ayrılanlar once Ronesans adında başka bir grup kurdular. Ardından Beta bu oluşumdan ayrıldı ve seninle calışmaya başladı. Son durum nedir merak edenler icin bilgi verebilir misin ?
Onceki acıklamamda da soylediğim gibi Olympos ismi asla bitmez. Her zaman beraber calıştığım insanlarla Olympos ismi altında olmaya devam edeceğiz. Tek sorun şu ki bu "Olympos" meselesi zaman icinde bir "grup" gibi yol almaya başlıyor. Olympos bir grup değildir. Olympos bir studyodur ve bu studyoda devamlı calışan insanların catısının ismidir.
Beta'nın da donmesiyle birlikte şu anda yanında olan ve devamlı calıştığın isimler kimler ?
Şu an calıştığım pek cok isim var. Fakat devamlı calışmak ve ileriye donuk projeler olarak nitelendirmek gerekirse; Zamanla goreceğiz : )
Canka, Pusat ve Deniz ile soz konusu bir dargınlık var mı ?
Hayır, zaman zaman kırgınlıklar oluyor fakat saydığın isimlerle bir dargınlığımız yok. Hatta gectiğimiz gunlerde Deniz ile yeni bir calışma yaptık.
Şu anda uzerinde calıştığın yeni bir proje var mı ?
Şu anda bazı şeyleri konuşmak icin cok erken, elbette boş durmuyorum fakat taşlar yerine oturduğunda ve zamanı geldiğinde herkesin yeni projelerden haberi olacaktır.
Eklemek istediğin bir şey var mı ?
Roportaj icin teşekkurler, beni seven ya da bana karşı notr olan insanlara sevgiler, saygılar. Gerisi de zaten "umrumda değil".
[IMG]http://img83.**************/img83/9773/pit10uzunyollarbuyukdd5.jpg[/IMG]
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Dizi - Film - Sanat Forumu
- Müzik
- Pit10 Son Album Umrumda Değil!