Bazı cocukların aileleri et yemesine rağmen ısrarla butun et ceşitlerini reddettiklerini ve yemediklerini soyleyen Uzman Diyetisyen Aslıhan Kucuk, vejetaryen cocukların kalsiyum, demir, B12 vitamini ve proteinin iyi kaynaklarına ihtiyacları olduğunu ve etten alamadıkları demir,kalsiyum gibi mineralleri farklı besinlerden almaları gerektiğini ifade etti.

"Et tuketiminin olmaması sut ve urunleri ile yumurta tuketmenin onemini daha da arttırır. Yumurta, sut urunleri, kurubaklagiller ve yağlı tohumlarla beslenmesini desteklemeli, posadan zengin olmayan bir beslenme programı oluşturmalısınız" diye konuştu.


Sebze ve meyvenin kabuğunu soyun

Posalı gıdalara dikkat ceken Uzman Diyetisyen Aslıhan Kucuk, "Vejetaryen cocuklarda diyet gereksinimden daha cok posa icerirse cinko, demir, kalsiyum gibi minerallerin ve diğer besin oğelerinin emilimi engellenmektedir. Bol sebze, meyve tuketimine devam ediniz fakat kabuklarını soyarak tukettirmelisiniz! Buyume cağında, kepekli urunler yetişkinlerden farklı olarak duşuk miktarlarda tuketilmelidir. Ozellikle et tuketmeyen bebek ve cocuklarda protein ve demir desteği icin yumurta olmazsa olmazımızdır.





Cocuğunuz eğer katı halde yumurtayı sevmiyor, tuketmemekte ısrar ediyorsa corbalara terbiye yaparak tukettirebilirsiniz! Baklagiller (nohut, fasulye, mercimek vb) protein, mineral ve lif ile yukludur. Ana oğunlerde esas yemek olarak kurubaklagil veya yumurtalı bir yemek bulundurunuz. Kurubaklagillerde sadece ana oğunlerde faydalanmak yerine; humus şeklinde hazırladığınız kurubaklagil harcını dilerseniz ekmek ustune surerek cocuğunuz icin keyifli bir atıştırmalık alternatif geliştirebilirsiniz" şeklinde konuştu.





Sut ve bal tuketimine ozen gosterin

Cocukların beslenmesinde sut ve balında onemine değinen Uzman Diyetisyen Aslıhan Kucuk, şoyle konuştu:"Sut grubu, protein ve kalsiyum deposu, sut ve urunlerini mutlaka tukettirmelisiniz! Sut urunlerini yoğurt, ayran, sut, muhallebi, ev yapımı milkshake şeklinde farklı alternatiflerle sunabilirsiniz. Cocuğunuz hala tuketmemekte ısrar ediyorsa sut-yoğurt yerine soya sutu; peynir, yumurta yerine soyadan yapılmış "soya eti veya soya kuşbaşısı" gibi yiyecekleri tuketiniz. Bu durumda da B12 vitamini ve kalsiyum alımınıza daha fazla dikkat etmelisiniz.





Balık tuketmediğinizde gunde 2 porsiyon omega-3 yağları iceren besinleri tuketin. Bunların 1 porsiyon değerleri; bir yemek kaşığı (10 ml) kanola veya soya yağı; bir yemek kaşığı (10 ml) keten tohumu yağı; 1 yemek kaşığı (10 g) ezilmiş keten tohumu; 2 avuc (60 g) cevizdir. Kabuklu sert meyveler ve yağlı tohumlar fazla miktarda yağ icerdiğinden onerilenden daha fazla tuketmemeye ozen gosteriniz"


KAYNAK:İHA