HGurcan: Oncelikle merhaba Ekincan abi, roportaj teklifimi kırmayıp cevapladığın icin teşekkur ederim. Bunu sormak uzucu ancak ilk olarak en cok merak edilen rahatsızlığını sormak istiyorum, durumun şu anda nasıl?
Sansar Salvo: Selam dostum rica ederim. Evet herkezden cok benim icin zor ve sıkıcı bir durum ancak kader diyelim. Allah sevdiği kulunu sıkı sınarmış diye duşunuyorum. Umarım herkezin verdiği moral desteğiyle kısa surede atlatabilirim lakin herşey ihtimal dahili,sonuc olarak mucadele devam ediyor,daha kotusuyle karşılaşmadığım yada daha gec farketmediğimiz icin kendimi şanslı goruyorum aslında. Belki de bunun yaşanması gerekliydi diye duşunuyorum,hayata ve muziğe bakışım acısından. Beni 10 sene olgunlaştıran bir deneyim oldu acıkcası.
HGurcan: Bilinen 24 underground albumun ardından 2 bandrollu album yaptın umduğun ilgiyi gordunmu?
Sansar Salvo: Aslında underground calışmalarımın coğunu kayda değer bulamıyorum gunumuz itibariyle cunku yarısından coğu 2005 yılına kadar yayınladığım cok amator calışmalarımdı zaten. Geri kalan kısım ise album hazırlıklarımda cıkarttığım şarkılar,albumdışı duetlerim vesaire. İclerinden hala hoşuma giden işlerimde yok değil tabiki,uretken olmanın bir bedeli olarak herzaman istediğinizi yakalayamıyorsunuz. Bu yuzden eski donemlere nazaran calışmalarım yavaşlamış gozukuyor. Şarkılarımın uzerinde daha cok duruyorum.Ama eski calışmalarımın hakkını yiyemem bir cok kapıyı actılar bana acıkcası. 2 yasal albumumde beni tatmin eden başarıyı yakaladı. Bundan fazlasını bekleseydim zaten daha buyuk bir altyapı hazırlayarak girerdim o işlere. Klip gibi produksiyon işleri gibi. Ama kirli birşeyler yapmak istedim. 90 ların underground hiphopunu baz alarak yaptım bu calışmaları. Şimdi yine aynı havada ama biraz daha gelişmiş ve temiz işler hazırlıyorum. Zaman hazırlayacak ama bu sefer yapmak istediğim şey biraz farklı. Hayırlısı..
HGurcan: Yeni album hazırlıkların var, biraz bilgi verebilirmisin?
Sansar Salvo: Yeni bir albume başlamayı duşunuyordum ancak sağlık durumlarımı goz onunde bulundurarak bu fikirden vazgectim. Album hazırlamak demek belli yuklerin ve streslerin altına girmek demek oluyor ozellikle bandrolluyse. O yuzden yeni bir bandrol benim icin uzak ihtimal ki zaten o etiketi aldıktan sonra tek umrumda olan şey iyi muzik yapmak. Şu an tek duşunduğum sağlığımı toparlayabilmek bu sure zaafında teker teker underground calışmalar cıkacaktır tabiki. Dediğim gibi hastalığım ve şarkılarla uğraşma suresini uzatmam nedeniyle biraz ağırlaştık ancak elim ayağım tuttuğu surece album şeklinde olmasa bile yeni şarkılar yayınlayacağım.
HGurcan: Konser ve Partilerin hızını azaltsada devam etmekte, İstanbul dışında da bu tur organizasyonlar duşunuyor musun? Onbinlerce hayranın seni bekliyor.
Sansar Salvo: Şehiricinde tedavi donemime denk gelmeyen bir iki sahne aldım evet ama toparlayana kadar maalesef sadece bunlar olacak. Allah'ın izniyle iyi haberler alırsak guzel geri donuş organizasyonları yapma planımız var.Şehirdışı tekliflerini de o zaman değerlendireceğim.
HGurcan: Album planının şu anda olmadığından bahsettin.. peki tedavi dışında geri kalan vaktini nasıl geciriyorsun?
Sansar Salvo: Evet, acık konuşmak gerekirse şu anda dahi yeni birşeyler yapabilirim. Ama ortadaki ilgi de nefret de sevgide bazen insanı değişik etkileyebiliyor. Şu anda vaktimi sadece arkadaşlarımla iyi vakit gecirmeye harcıyorum. Uzun zamandır yapmadığım birşeydi bu. Kitap okuyorum, eskiden gercekten kitap okuyan bir cocuktum son bir kac senede konserlerin yoğunlaşması vesaire beni bu tarz alışkanlıklarımdan olukca uzaklaştırdı. Sun Tzu yu bitirdim hatta Savaş Sanatı diye bir şarkım var yeni. Dan Brown okuyorum uzun suredir tavsiye ediyorlardı. Film izliyorum. Vaktimi biraz bu tarz şeylerle harcamak istiyorum artık. Muzik yapmak dediğim gibi cok zevkli,cok seviyorum ve hala devam ediyorum. Ama biraz geri cekilmek istiyorum. Ben ne kadar kendimi kanıtlasamda sevenler sevecek nefret edenler nefret edecektir sonucta.Biraz kafamı hayata cevirmek istiyorum ki yeni materyallerim olsun.Hayat yeraltından da Rap'ten de buyuk cunku.
HGurcan: Bu Turkiye’de kalıplaşmış bir durum oldu artık “Sansarcı mısın?, Sagocu musun?” gibisinden. Bunlar hakkında ne duşunuyorsun bu taraf tutmacalar sence ne kadar doğru veya yanlış?
Sansar Salvo: Bu her iki tarafında işine geliyor bir anlamda. Acık olalım, bedava reklam tahtası gibi oluyor ortadaki insanlar. Ben kimseden boyle bir beklenti icerisinde değilim. Mucadelem neyse herkezle tek başıma verebilirim cunku kaybetmekten cekinen bir insan olmadığımı bilirim. Karşı taraf yanlış bir hamle yaptı bende bunu kendi promosyonum icin kullandım Paranı Verdim şarkısıyla.Word up! Aynı şekilde bu o tarafa da gundem sağlamıştır ve eşzamanlı olarak Fuat, Ceza, Ayben, Acil gibi sevdiğim insanları desteklemiş oldum belli bir mucadelenin icerisinde. Ama bunun kotu taraflarıda var orneğin, alakasız konularda yazdığım liriklerimi bile o tarafa ceken insanlar var. Kimisi bizim holiganımız oldu kimisi onların. Bence bunlar gereksiz. Ama şunu unutmamak gerek bir kesimin dinleyicisi otekilere saldırdıkca aynı şekilde onların dinleyicileride savunacaktır sevdikleri muzisyenleri muhakkak. Keşke herkez battle rap'in zevkini cıkartsa ama oyle olmuyor işte.
HGurcan: Şu anda Turkce Rap hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmekte, bu durumu nasıl buluyorsun, bu genc yeni MC adayları icin ozentilikten ibaretmi?
Sansar Salvo: Rap'e benimle eşzamanlı ve benden eski başlayan bir cok şahıs malesef bu soruya ters cevaplar veriyor. Endişemiz nedir olmayan bi koltuğun kaygısımı anlayamıyorum. Şansını denemek isteyen denesin arkadaşım. Efendi olsun sadece, efendi olmayanlar zaten kaybetmeye mahkumdur eleneceklerdir. Yaptığı hatalar varsa da alcakgonullulukle kabul etsin. Kimse de herkez MC oluyor diye ağlamasın artık mumkun se Bu işin anavatanında da her sokakta 50 tane rap sanatcısı var. Toplum beğendiğini dinler. Herkezin kendisine gore bir tarzı var. Kimisi amator ruhu,bu heyecanı sever.Kimisi bilincli yapılmış işleri. Ben cok tanıyorum albumlerine kliplerine deli gibi vakit harcayıp yatırım yapıp yeni başlayan cocuklar kadar ilgi gormeyen fesleğen Cocuklar eğer bu işin eskilerine saygısızlık yapmayan tiplerse bence en ufak bir sakıncası bile yok. Ceşitlilik piyasa ve gundem yaratır. Piyasa ve gundem iyidir. Uretkenlik iyidir. Yıllarca bir koşeye cekilip arada elinden cekirdek poşetini bırakıp ucbeş şarkıyla kendini gosterip cekilmekte iyidir tabi bi noktada. Ama uretkenlik ve ceşitlilik daha iyidir. Marjinal olmak farklı olmak guzel ve ilgi cekicidir. Ama bazen herkez gibi olmak en guzelidir.
HGurcan: Biraz da Alcatraz’dan bahsetmek istiyorum, şu anda grup olarak calışmalar nasıl gidiyor? Telaş’ın rapi bırakması hakkında ne duşunuyorsun?
Sansar Salvo: Telaş'ın bırakışı kendi hayatıyla ilgili aldığı bir karar.Kendisi icin en iyisi neyse o olur inşallah.Yeniden başlarsa her zaman kapımız acık. Belki de yanlış bir karar vermedi,bende mumkun olduğunca geri cekilme taraftarıyım bu donem kendi adıma. Biz şu bayrağı herkez kabul etsin yada etmesin, gerek Olympos ve K.A gerekse Alcatraz olarak yıllardır taşıyoruz. O bayrağa cok meraklı olanlar biraz alabilirler. Onlar taşıyamazsa biz kolayca geri alabiliriz onu zaten. Heja'nın babası sevgili "Selim Dindar" ı benim hastalığın teşhisiyle eşzamanlı kaybettik malesef. Sarsılmış durumdayız butun bu olanlar sonucunda toparlanmak ve yenibirşeyler yapmak icinde zamana ihtiyacımız var. Ne kadar bilmiyorum ancak ne kadar gerekiyorsa o kadar. Mafsal'da benimle ve okuluyla ilgileniyor. Bir internet EPsi duşunuyoruz Mafsi icin. Şu anda gorunurdeki tek proje bu. Ama biliyorsun bizim olumuz bircoğunun canlısından aktif. Sıkıntı var ama sıkıntı yok.
HGurcan: Yeni calışmalar yayımlayacağını belirttin kimlerle calışmayı duşunuyorsun?
Sansar Salvo: Patron ve Rapozof'la birer şarkı kaydettik duet olarak. Ayrıca bir solom var Savaş Sanatı adında. Yeni acılan Ultrasonic studyosunda oluyor calışmaların buyuk bolumu. Ayrıca Neşternino'nun underground studyosu Dracool var.Son donem Xir Gokdeniz ile calışıyoruz produksiyon anlamında. Tabi onun dışında Uğur Oral,DJ Artz gibi guzel insanlarda altyapısız bırakmıyorlar beni. Bir tane guzel yabancı duet geldi aslında ama parcayı nerede yayınlayacağım belli olmadığı icin bitirmedim, şimdilik ismini gizli tutuyorum, eskilerin tanıyacağı bir isim ozellikle. Ve tabi ki Mafsal. Ekip bu şekilde.
HGurcan: Turkiye’de Rap icin acılan internet siteleri, e-dergiler, portallar hakkında ne duşunuyorsun?
Sansar Salvo: Guzel kontrol edilen nezih portallar tabiki hepimiz icin artıdır tanıtım olarak.
HGurcan: Beni kırmayıp roportaj teklifimi tereddutsuz kabul ettiğin icin cok teşekkur ederim son olarak Turkhiphop.org ailesine ve okurlarımıza soylemek istediğin birşey varmı?
Sansar Salvo: Kendinize cok iyi bakın, Hip-Hop'u sevin ve herkeze saygı duyun. Cok icten soyluyorum uyuşturucudan uzak durun. Peace.
(Alıntıdır ...)
! AlcatRaz !
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Dizi - Film - Sanat Forumu
- Müzik
- Sansar Salvo Roportaji (13.03.2010) Eskilerden