Heyecanla beklenen sonrası donem kadın icin ciddi sorumlulukların başlangıcı. Mutlulukla gelen bu değişim, ailenin yaşam şeklini de derinden etkileyebiliyor

Psikolog Barış Gurkaş, doğum sonrası değişen duygulara dikkat cekerek onerilerde bulundu.
Hamileliğin ve cocuk sahibi olmanın her kadının hayatı boyunca tatması gereken bir durum olduğu duşunulduğunu ifade eden Gurkaş, "Heyecanla beklenen bu surec kadın icin ciddi sorumlulukların başlangıcıdır. Hamilelik suresince ve sonrasında kadının ve ailenin hayatı artık eskisi gibi olmayacaktır. Mutlulukla gelen bu değişim ailenin yaşam şeklini de derinden etkileyecektir. Oncesinde cok keyifli olacağı beklenen bu surec, karşılaşılan bilişsel surecler ve fiziksel zorluklarla ailenin en stresli donemlerinden biri haline gelir." dedi.
Psikolog Barış Gurkaş, stresin kaynağının cok basit şeyler olabileceğini belirterek şoyle konuştu:
"Orneğin, bazen cocuğun iceceği sut olabilirken bazen de bebek icin ideal oda sıcaklığının sağlanamaması anneyi yeterince gerebilir. Bunlara ilaveten anne artık hayatının eskisi gibi olamayacağını duşunur, eşiyle ve arkadaşlarıyla gecirdiği zaman artık azalmıştır, gunluk rutinlerinden, sevdiği faaliyetlerden uzaklaşmaya başlamıştır. Bunların sonucunda kadın, psikolojik acıdan sorun yaşamaya daha acık hale gelir. Genellikle karşılaşılan psikolojik problem ise, depresyon olur. Her 10 kadından birinde gorulen bu depresyon turu postpartum depresyon (doğum sonrası depresyon) olarak adlandırılır. Pospartum depresyon doğumdan sonra annelerin yuzde 12 ’ sinde gorulen psikolojik ve kimyasal değişikliklerle doğrudan ilişkilidir.
Doğumdan sonra hormonlardaki hızlı duşuşten kaynaklandığı duşunulmesine karşın bunun uzerine araştırmalar surmektedir. Annelerdeki fiziksel ve duygusal değişimler depresyona sebep olduğu gibi bunların ustesinden terapi ve ilacla gelinebilir. Doğum sonrası depresyonun belirtileri ile doğum yapmayan kadının yaşadığı depresyon belirtileri arasında fark yoktur. Doğum yapan kadında sahip olduğu aileye karşı ilgisizlik ve sevgisizlik ile birlikte cocuğuna karşı zıt duygular daha belirgindir. Bu duygu ve duşunceler major depresyon belirtileri ile birlikte gorulur. Major depresyon belirtilerine baktığımızda ise değersizlik, umutsuzluk ve belirsizlik hisleri ve duşunceleriyle birlikte depresif ruh hali, yorgunluk, gunluk aktivitelere karşı ilgisizlik, yorgunluk hissi ve uyku sorunları eşlik eder."
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Psikolog Barış Gurkaş, pospartum depresyonun tedavisi hakkında şu onerilerde bulundu:
"Eğer anne gun icinde surekli kendisini endişeli ve kaygılı hissediyorsa, bebeğine ve kendisine zarar verme duşunceleri zihninde dolaşmaya başladıysa, gunluk kucuk işleri yapmakta bile zorlanıyorsa, postpartum depresyon belirtileriyle iki haftadan fazla suredir başa cıkmaya calışıyorsa, kendisi ve cocuğu icin tedavi olmanın zamanı gelmiş demektir. Tedavi surecinde psikoterapi ve ilac tedavisi en etkili yontemlerdir. Birlikte kullanıldığı durumlarda tedavi sureci hızlanmaktadır. Ciddiye alınması gereken ve tedavi icin bir uzmana başvurulması gereken bir durumdur."
İHA