Tracy Hogg,
Turkce'ye Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Cozumler olarak cevrilen Baby Whisperer (Bebeklere Fısıldayan) kitabıyla kelimenin tam anlamıyla anneliğin kitabını yazmış.
Tracy'nin ebeveynlere sunduğu rutinin kısaca adı E.A.S.Y. Yani Eat, Activity, Sleep, Your Time. (Yemek, Aktivite, Uyku, Sen)yani hergun aynı saatte bebeğin tam bir rutini olmalı...
---Gece Beslenmeleri, Uyanmaları ----
İlk 3 ayda bebeğinizin gece uyanmaları cok doğaldır. Mideleri cok kucuk olduğu icin hemen karınları acıkır. Bize duşen ise onları beslemektir. Normal olmayan ve anneleri yorgun, sinirli ve huzursuz yapan ise saat başı uyanmalar ve emzirmelerdir. Biran once bu durumu değiştirmezseniz cok ama cok huzursuz ve sinirli olabilirsiniz. Bu da bebeğe yansır. Meşhur kahramanlarımız Tracy ve Gina'nın bu konuda onerilerinden bahsedeceğim:
Daha once bahsettiğim rutinler! Bu rutinleri aynen uygularsanız, bebeğiniz gece cok az uyanmaya başlıyor. Rutinlerin etkisini hemen goreceksiniz. Ornek bir Tracy rutininden bahsedersek:
4 haftalık bir bebek icin:7:00 yemek
8:15 uyku
10:00 yemek
11:15 uyku
13:00 yemek
14:15 uyku
16:00 yemek
17:15 KISA uyku (40-50 dk)
18:00 yemek
19:30 KISA uyku
20:00 yemek
UYKU
22:00 UYKUDA YEMEK
Bundan sonra sabaha kadar uyuması icin dua ediyoruz. Bu arada bu rutinde altını cizdiği birşey var Tracy'nin: Bebek uyanmazsa (gunduz uykuları) meme icin mutlaka uyandırın. Zira gece icin karnının doyması lazım. Bizde uyuyan bebek uyandırılmaz denir. Ben bu konuda cok baskı hissettim. Cevremdekiler deli misin, ne guzel uyumuş işte diyorlardı. Ama butunkitaplar bu konuda cok netti. Gunduz rutini icinde butun bu sutleri almalı ki, geceye tam doymuş olarak girsin. Bu yuzden kendinize guvenin ve tam saatinde uyanmadıysa uyandırıp memesini verin!
UYKUDA YEMEK:
Bu Tracy'nin verdigi en faydalı oğutlerden biri oldu benim icin!! Uykuda yemek şu oluyor: Bebeğiniz uyanmadan, yatağından alıp onu UYKUSUNDA emziriyorsunuz. Ben ilk gunler zor emziriyordum. Savaş icindeyken uyanıyordu. Bu yuzden sutumu sağıp, uyku beslenmesini yine kendi sutumle ama biberonla yapmaya başladım. Boylece cok yorgun olduğumda bu işi eşim de yapabiliyor oldu ya da başka birisi. Ben de uyumaya devam ettim. Daha sonra uyansa bile kesintisiz 5 saat uyumak cok dinlendirici oluyordu. Alp'e yukarıdaki rutini uyguladığımda, gece yine uyanıyordu ama cok az aralıklarla. Once gece 2 gibi sonra 5-6 gibi, bazen daha uzun. Eğer uyuyorsa sakın GECE uyandırmayın. (Cok minikse ve 6 saattir hala uyuyorsa, o başka bir mesele. O zaman uyandırmak lazım) Ama 5-6 saate kadar uyuyabilir. Boylece gece-gunduz ayrımını da yapabiliyor olur.
Tracy bunun 7.aya kadar yapılabileceğini soyluyor. Ben hala yapıyorum. Alp 6 hafta olduğunda gece 2'deki memeyi kaldırdım. Bunun icin şunu yaptım: Gece uyanınca meme vermeden uyutmayı denedim. Baktım gercekten uyuyor. Birkac gece aynı saatte uyanmaya devam etti, şartlanma oluyor, ama sonra ogrendi ve uyanmamaya başladı. Yavaş yavaş kaydı saati. Uzun sure sabah 4 civarı emzirmeye devam ettim. Onu da saatle emziriyordum. Sonunda 4'tekini de yavaş yavaş azaltmaya başladım. Eğer mama veriyorsanız işiniz daha kolay. Şişeyi yavaşca azaltırsınız. Ama meme veriyorsanız dakikalarla azaltmalısınız. Sonunda 5 dakikaya indiğinde Alp 14 haftalıktı, onu da kaldırdım. İlk once protesto etti, kıyameti kopardı. İnanın sabaha karşı ağlaması en zor olanı, ama dişimizi sıktık. 3 gun sonunda artık o saatte de kalkmayı ve meme almayı bıraktı.
Ferber metodunda bebeğinizin her ağladığında aynı şekile davranmanızı yani arada bir kontrol etmenizi soyluyor. Ancak hepsini birden aynı anda yapmak yorucu. Bu yuzden ben once akşam uykusunu hallettim. Sonra sabaha karşı uyanmasını, en sonunda da gunduz uykularını.. ''
-alıntı-
uzmanlarında şiddetle tavsiye etetiği bebekleri erken yatması ve uykuya gecişte sallamaya alıştırılmaması.bu konuda devreye yatır -kaldır metodu devreye giriyor...
Ve bu olayı bebek uyuyuncaya kadar tekrar ediyorsunuz.
Ortalama olarak bir yatır/kaldır uygulamasının 20 dakika surduğunu soyluyor Tracy Hoggilk gunler ağladığında pışpışlayıp kucağına alıp,tekrar yatırmak,sonra sadece yanında olup pışpışlayıp sakinleştirmek,ağlama surelerini zorda olsa biraz uzatmak... gece beslenmelerini de aclıktan ziyade alışkanlığa donuşturmmek icin buyudukce su vermek.ve sonra aylnız uyumasını rahat oğrenecekler...
Tracy Hogg yontemi- Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Cozumler...
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Tracy Hogg yontemi- Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Cozumler...