Yurumek bebeğinizin cocukluğa attığı ilk ve en buyuk adım. Sizinki icin heyecanlı gunlerin gelmesine birkac hafta ya da birkac ay kalmış olabilir. Bu sırada siz de elinden tutarak bebeğinizi o buyuk gune hazırlayın. Değimiz gibi bebekler tekerlekli oyuncakları cok sever. Cunku onlarla etrafta daha once hic olmadıkları kadar ozgurce dolaşabilirler. Ayrıca bu oyuncaklar dengelerini kurmalarına yardım eder.

Tekerlekli oyuncaklar ne işe yarar?

Direnci geliştirir:
Bebeğiniz bir kez ileriye doğru adım atmaya başladığında tekerlekli oyuncağını da -tabii siz de arkasındayken- itebilir. Bircoğu tekerlekli oyuncakları ittirmeyi cabucak oğrenir. Boylece kolları ve bacakları guclenir. Karın kasları calışır.
Cesareti artırır: Cocuk gelişiminde her adım bir yenisini getirir. Cocuğunuz bir kez hareket etmenin heyecanını tattığında yurumek icin kendisini daha fazla zorlar.

Kullanışlı (uzun omurlu) olur: Bebekler evinizin icindeki her noktaya yakınlaşmak ister. Bunu yaparken de hic yorulmazlar aksine cok eğlenirler. Bu yuzden tekerlekli oyuncakları yıllarca kullanabilirler. Cocuğunuzu etrafta onunla dolaşırken gormek de sizi neşelendirir.

İlk doğum gunleri ve ilk adımlar. Yeni ebeveynlerin bircoğu buna takılmış durumda. Cunku bu iki mukemmel gunun nasıl oluyor da denk geldiğini duşunuyorlar. Aslında bebeğinizin ilk kez ne zaman ayaklanacağı ve sendeleyeceği hic belli olmaz. Sonucta bundan kendisi bile haberdar değil. Bebeğinizin ilk 12 ayını tamamlaması onun icin bir donum noktası. Ama ilk adımının bundan iki ay oncesine ya da sonrasına denk gelmesi de rastlanan bir durum. Uzmanlar yurumeye başlamanın dokuz ayla on sekiz ay arasında olabileceğini belirtiyor. Dilerseniz artık kamerayı elinize almanız gerektiğini işaret eden bazı ipuclarını bulabilirsiniz! İşte ipuclarımız…

Emeklemesine guvenmeyin: Bircok bebek yurumeden once emekler ama bu hepsi icin gecerli değil. Onemli olan yuvarlanıp olduğu yerden bir anda fırlaması bazen de surunuyor olması. Dolaşmak icin kollarını ve ayaklarını kullanıyor da olabilir.

Sehpa ve sandalyeleri kaldırmayın: Eşyalara tutunarak manevra yaptığını gorurseniz harekete gecin. Bu bir anda ellerini bırakıp yurumeye başlayacağı anlamına gelebilir. Buna rağmen bazı bebeklerin eşyalara tutunarak dolaşması aylar boyunca surer. Cunku cesaretlerini toplamaları zaman alır.

Boyunun uzunluğuna aldırmayın: Bebeğinizin boyu uzun ya da kısa olabilir. Yurumesiyle boyunun pek bir alakası yok. Bu hareket suresine ve meraka bağlı bir durum. Genellikle becerikli minikler tek başlarına adım atmaya cesaret eder.
Buyuk kardeşin etkisini es gecmeyin: Bebeğiniz ağabeyine ya da ablasına tutunarak ayakta durmaya calışabilir. Bu da onu yurumeye teşvik eder. Onları izlemek cok eğlenceli olacaktır.