SUT DİŞİ NEDİR?

Cocuk doğduktan sonra 6.aydan itibaren cıkmaya başlayıp 30-36. aylarda cıkması tamamlanan dişlere sut dişi veya bebeklik dişleri denir.

SUT DİŞLERİ KAC TANEDİR?

Sut dişlerinin cıkması tamamlanmış bir cocukta alt cenede 10, ust cenede 10 olmak uzere toplam 20 tanedir.

İLK SUT DİŞİ NE ZAMAN CIKAR?

Cocuk doğduktan sonra 6.ayda alt cenede iki on (keser diş) diş cıkar. Bu dişlerin 9. aya kadar suresinin uzaması da normaldir.

DİĞER SUT DİŞLERİNİN CIKMA ZAMANI NEDİR?

6.ay ile 15. aylar arası alt ve ust cenedeki diğer sut on dişler cıkmasını tamamlar ve boylece cocukta 15. ayda ağızda 8 tane sut dişi bulunur. 15-24 aylar arası yan dişler (azılar) cıkmaya başlar. 30. ay sonunda tum sut dişlerin cıkması tamamlanmış olur.

SUT DİŞLERİ NE ZAMAN DEĞİŞİR?
7 yaşında alt cenede bulunan on dişlerden başlayarak 8 yaşın sonuna kadar, 9 yaşından başlıyarak 12 yaşına kadar da diğer sut dişleri değişerek yerlerini daimi dişlere (kalıcı dişler) terkederler.

SUT DİŞLERİNİN CIKMASINDA BEBEKLERİN YAŞADIKLARI SORUNLAR

Dişlerin diş etlerini yararak cıkması coğu bebek icin kolaylıkla geciştirilen bir donemdir. Başlıca semptomlar tukruk salgısının artması ve yiyecekleri ciğneyebilmek isteğidir. Bazı bebeklerde de bu donem huzursuzluk, acıyla doludur. İştah kaybolur, dişetlerini kaşıma isteği vardır. Eğer bebeğiniz izin verirse diş etlerine bir parca buz ile masaj yapın. Ya da soğuk diş cıkarma halkası bu konuda size yardımcı olacaktır.

SUT DİŞLERİNDE CURUKLER TEDAVİ EDİLMELİ Mİ?

Kesinlikle tedavi edilmelidir. Sut dişleri ilerde yerini bırakacakları kalıcı (daimi) dişlere rehberlik ederler. Değişme yaşı gelmiş olan dişler ile tedavi edilemiyecek kadar curuk ve iltahaplı dişler cekilebilinir. Ancak yeni gelecek kalıcı dişin cıkmasına daha zaman var ise cekilen dişin boşluğunun kapanmaması icin mutlaka YER TUTUCU yapılmalıdır. Sut dişleri surekli dişlerin kireclenmelerine imkan sağlar. Cenenin gelişimini etkiler. Curuk bir sut dişi enfeksiyon kaynağıdır. Ote yandan diğer dişlerin de curuklerine yol acar.