Cocuk Hastalıkları Bebeklerin gelişim acısından uyku
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kadınlar Kulübü
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Cocuk Hastalıkları Bebeklerin gelişim acısından uyku
-
17-09-2022, 09:55:22
Bebek ve cocuk gelişiminde uykunun payı cok buyuktur.
– Uyku beyin ve vucut gelişimi icin en temel fizyolojik ihtiyactır.
– Buyume hormonu coğunlukla bebeğin derin uykusunda salınır. Ciddi uyku problemlerinde bu hormon yeterince salınmaz ve vucut gelişimi sekteye uğrar.
– Bebek beyni doğumda erişkin beyninin % 30 ’u kadardır.
– Yaşamın ilk 3 yılında beyin hızlıca buyur ve erişkin boyutuna yaklaşır. Beyin gelişimi bebeğin REM (hızlı goz hareketleri doneminde – derin uyku) gercekleşir. Bu donem sık bolunduğunde bebekte oğrenme gucluğu gelişir.
– Yenidoğanlar gunun 16 saatini uyuyarak gecirirler. Uykuları ortalama 4-6 kez bolunur.
– Bebeklerin coğunluğu 6.ay civarında gece kesintisiz uykuya gecerler. % 20-30 ’u ise uyku problemi yaşarlar.(gece sık uyanma veya uykuya dalmada gucluk)
– Uyku suresi ve ihtiyacı bebeğe gore değişir. Kimisi 18 – 20 saat uyurken, kimisi 8 – 10 saat arası uyur. Sureklilik kimisinde 4 – 6 saat iken, kimisinde 50 – 60 dakikadır.
– Bebeğiniz sakin, neşeli ve uyumlu ise uykusunu yeterince alıyordur.
– Bebeğinizi sırt ustu yatırın.
– Biolojik saatini oluşturmak icin sabit rutinler yaratın.
– Bebeğinizin odasını 4-6ay arası ayırmaya ozen gosterin.
– Gece beslemelerini 9-12 ay arası kesin budonemde bebeğiniz 8 saatlik aclığa dayanabilir.
– Uyandığında uykuya minimal yardım ederek uykuya teşvik edin.
– Bebeğiniz sık sık uyanıyorsa, horluyorsa, solunum problemi yaşıyorsa doktora başvurun.
– 12 – 36 ay arası bebekler gunde ortalama 14 -15 saat arası uyurlar.
– 18-21 ay arası gunduz uykusu teke duşer.
– 21-36 arası cocukların buyuk kısmı gunde 1 kez yarım saat ile 3 saat arası oğlen uykusuna ihtiyac duyarlar.
– Genellikle gece uykusuna 19-21 arası gecip, 6-8 arası uyanırlar.
Bebek uykusu ;
0-3 ay: Yeni doğan bebeğiniz ilk haftalarda gunde 17-18 saat uyur. 3. ayda ise uykusu gunde 15 saate duşer. Ancak bu uyku hicbir zaman gece olsun gunduz olsun aralıksız olarak 2-3 saati gecmez. Boylece bu donemde siz de hicbir zaman 2-3 saatten fazla aralıksız uyuyamazsınız. Ya beslemek icin, ya altını almak icin veya sadece oynamak icin uykunuz mutlaka bolunecektir. Bu durum coğu bebekte 5-6.aya kadar surer.Bu sure icinde size duşen gorev bebeğinizin uyku alışkanlıklarını yerleştirebilmek icin alıştırmalara başlamaktır.
Bebeğiniz uykusu geldiğinde gozlerini ovuşturmak, kulaklarını cekiştirmek gibi birtakım hareketler yapar. Bu hareketleri oğrenin.
Bebeğinize gece ve gunduzun farkını oğretmeye başlayın.Buna 2 haftalıkken başlayın.Gunduz onunla oynayın, konuşun, ilgilenin. Gece uyku vakti geldiğinde ışıkları karartın, oynadığınız oyunları mumkun olduğunca yavaşlatın. Onun ilgisini cekecek tum aktiviteleri sınırlayın. Camaşır, bulaşık makinesi vs. aletleri calıştırmayın.
6-8 haftalık olduğunda bebeğinize kendi kendine uyuma şansı tanıyın. Onu yatağına yatırın, uyutmak icin caba sarfetmeyin, kucağınıza almayın veya sallamayın. Boylece kendiliğinden uyumayı oğrenme şansı tanıyın.
3-6 ay: 3-4 aylık olan coğu bebek gunde 15 saat uyur. Bunun yaklaşık 10 saati gece, 5 saati ise gunduzdur. Eskisi gibi her 2-3 saatte bir uyanmamaktadır. Geceleri ancak bir kac kez beslemek icin uyanabilirsiniz. Gunduz uykuları ise 2-3 parti halinde yaklaşık 5 saat olacaktır.Bu donemde:
Bebeğinizin uyku saatlerini planlamaya başlayabilirsiniz. Geceleri 20- 20.30 sıralarında uyuması uygun olacaktır. Bu saatlerde bebeğiniz cok enerjik gorunse de yatmasını sağlayın. gunduz uykularını da belli saatlere planlamaya calışın.
Yatma zamanı icin bir takım alıştırmalar geliştirmeye calışın. Onu yatırmadan once oynadığınız oyunları yavaşlatın. Pijamalarını giydirin. Hikaye anlatın, ninni soyleyin. Işıkları azaltın. Bunu her gun yaparak bebeğinizin yatma saati geldiğini oğrenmesini sağlayın.
Bebeğiniz gece uykusunu 10 saat uyuduktan sonra onu uyandırın. boylece gunduz uykularını da duzenli uyumasını sağlarsınız.
6-9 ay: Gunluk uykusu yaklaşık 14 saattir. 7 saate yakın bir sure hic uyanmadan uyuyabilir. Sabah ve oğleden sonra olmak uzere gunde iki kez kısa sureli gunduz uykuları uyuması uyku duzeninin sağlanmasında faydalı olacaktır.
Bu donemde yatma zamanı icin daha onceden geliştirdiğiniz alıştırmaların faydasını goreceksiniz. Artık onceden alıştırdığınız gibi pijamaları giydirdiğinizde, hikaye okuyup ninni soylediğinizde uyku zamanının geldiğini kabul edecektir.
Her gun aynı saatte gunduz uykularına yatmasını sağlayın.
Kendi kendine uyuyakalmasını sağlamaya calışın.
9-12 ay: Bu aylarda muhtemelen bebeğiniz geceleri 10-12 saat ve gunduzleri iki kez yarım- 2 saat uyuyor olacaktır. Size duşen ise yatma zamanı alışkanlıklarını bozmamasını sağlamak, kendi kendine uyuması icin gerekenleri yapmak olmalıdır.
12-18 ay:Bu aylarda bebeğiniz gunde 13-14 saat uyuyacaktır. 18 aylık olduğunda gunde iki kez olan kısa gunduz uykularını oğleden sonraları yarım- iki saatlik tek uykuya indirebilir.Size duşen ise yatma zamanı alışkanlıklarını bozmamasını sağlamak, kendi kendine uyuması icin gerekenleri yapmak olmalıdır.
18- 24 ay:Geceleri 10-12 saat, gunduzleri 2 saatlik bir oğlen uykusu yeterli olacaktır. Bu aylarda cocuğunuz oluşturduğunuz alışkanlıkları yıkabilmek icin ceşitli hilelere başvurabilir.